© Rootsville.eu

Duke Robillard
support act: Fat Harry and The Fuzzy Licks

De Korenbloem Zingem
March 15, 2015

review & pictures: Freddie

Na drie dagen EBC te Brussel al weer vlug de baan op voor alweer een grote naam op de affiche van de mannen van de vzw Bluesnight. Eddy, Patrick en Rudy laten niets aan het toeval over en selecteren met de grootste zorg hun namen voor de blues nachten in de Korenbloem te Zingem en voor vandaag is dat niemand minder dan een eminentie van de blues… Duke Robillard en als support act werden Fat Harry and The Fuzzy Licks gevraagd.

Aanvang zondag om 18.00 en dus geen bekommering op de ring rond Brussel en dat scheelt al een slok op de borrel. In Zingem was er dan wel weer een kleine omleiding want de plaatselijke wielerclub hielden hun jaarlijkse wielerwedstrijd voor junioren en dus konden we nog vlug de sprint voor de eerste plaats meemaken. De koers binnen en nu de sprint richting Korenbloem waar ik meteen door den Eddy werd welkom geheten. Binnen de gevraagde promo doen voor de Gust van Duvel Blues evenals de flyers voor Guy Verlinde zijn ‘new cd’ tour en zo heb ik mijn gratis Duvel weeral binnen ;-) Van Eshter Menke van het ‘Bluesther Music Agency’ kreeg ik te horen dat het met de stem van Fat Harry niet zo snor zat maar we hadden nog een dik half uur en dan zou de adrenaline wel voor beterschap beginnen zorgen.

Fat Harry and The Fuzzy Licks komen uit Nederland en hebben daar al lang een stevige reputatie opgebouwd en ook met deze support act zullen Eddy & Co wel op safe spelen. Fat Harry zijn Fuzzy Licks bestaan uit Rene Schutte, Hassan Abudaldah en op drums Jacco van den Heuvel. Zij benaderen de blues op een swingende en funky wijze en daarmee zitten we hier meteen al op koers voor den ‘Duke’.

Zowel instrumentaal als vocaal staat deze band er en met nummers als ‘Jelous Man’ en ‘Hard Lovin’ Man’ uit het gelijknamig album weten ze de ondertussen deze aan het vollopen Korenbloem wel te boeien. Zeker wanneer Fat Harry spelenderwijs aan crowd walkin’ begint te doen en zelfs zich tot boven op het balkon een weg weet de banen stijgt de waardering voor deze band hier in Zingem enorm. Iedereen voldoende opgewarmd door deze sterke aanwezigheid van onze noorderburen en daardoor hebben ze er alweer enkele fans bij.

We maken ons klaar voor de opwachting van Duke Robillard en ondertussen is deze zaal ‘boesjevol’ aan het lopen en wordt het enorm dringen voor een plaatsje, laat staan dat je nog vlug een pintje wil halenb want dan is je plaats hier foetsjie! Iedere bluesliefhebber moet Duke Robillard al toch al meer dan eens hebben gezien en dus is het verwonderlijk dat de mannen van ‘Bluesnight Zingem’ hier nog zoveel volk op de been weten te brengen want het begint hier stilaan op een heuse volkstoeloop te lijken.

Ook al heeft hij al meer dan 30 albums op zijn conto staan toch zien we dat Duke Robillard de blues fanaten en zeker de oudere ervan blijft boeien. Zijn ‘history’ in de blues is enorm en zeker de passages bij Roomful of Blues, Ronnie Earl en The Fabulous Thunderbirds zal iedere blues adept wel bij zijn gebleven. Als bandleider, songwriter producer en zanger heeft Duke Robillard al zoveel prijzen in de wacht kunnen slepen dat het er al teveel zijn om op te noemen en als gitarist is hij meer dan eens gelauwerd.

Bijna richting 20.00 en Duke Robillard en zijn band maken hier in Zingem hun opwachting. Even rustig als hij altijd al is vloeien de rifjes vlot uit zij gitaar en zowel met nieuw werk als ‘I’m Gonna Quit My Babe’ uit zijn nieuw album ‘Calling All Blues’ als ouder werk zoals zijn ‘Lookin’ For Trouble’ doen zelfs de achterste rijen aandachtig luisteren. Oud werk op een nieuw album krijgen we ook met ‘Down in Mexico’ en daarmee komen de aanwezige Ladies al in beweging.

Het deed zeker deugd voor alle aanwezigen dat Duke Robillard hier Zingem heeft aangedaan en die van de vzw.Bluesnight mogen vandaag zeker en vast tevreden zijn want ‘Sold Out’ mocht hier zeker aan de inkom worden gehangen en van Ivan Bonne vernemen we dat voor Candye Kane ook alle kaarten van de hand zijn en dus is de blues alive and kickin’.

Tot 19 september voor hopelijk alweer een ‘full house’ met Pierre Lacoque met Inetta Visor en hun Mississippi Heat Band.