© Rootsville.eu

Candye Kane (US)
The Toughest Girl Alive

The Maple Ertvelde
March 16, 2015

review & pictures: Freddie

Vandaag richting The Maple te Ertvelde waar Ivan Bonne niemand minder dan Candye Kane op de affiche had staan en meer zelfs dit was het enige concert in België van Candye tijdens deze tour. Opmerkelijk toch en zeker daarom konden we dit concert niet aan ons voorbij laten gaan. Candye Kane aka The Toughest Girl Alive verdient al ons respect want deze altijd vriendelijke ‘white trash girl’ heeft haar deel van de ellende al mogen meemaken door haar gevecht met kanker. Dat we respect moeten tonen aan Candye hadden ze hier in Ertvelde wel begrepen in het ‘meetjesland’ want The Maple was zonder meer uitverkocht en zo was het voor mij al de tweede dag in Oost Vlaanderen dat ik van een ‘full house’ getuige mocht zijn na Duke Robillard gisteren in Zingem. 

Het optreden zou ietsje later van start gaan want Candye Kane en haar gevolg zouden pas rond 19.00 vanuit Stockholm landen op Zaventem en een beetje rust heeft ze bij deze wel verdient. Een half uurtje later dan gepland begon haar band eraan. Voor deze trip doet Candye Kane beroep op Laura Chavez (guitar), Kurt Kalker (drums) en Bobby Abarca (bass) en zij vliegen er meteen in met het swingende ‘Don’t Lose Your Cool’ van Albert Collins onmiddellijk daarop volgend een uitgebreide instrumentale medley op het ritme van Freddie King. Van zo een start kunnen we al best genieten!

Nog vlug de nodige attributen ‘on stage’ brengen zoals een fles ‘Jack’ al lijkt deze nu wel voor Laura te zijn ;-) en we kunnen er eindelijk aan beginnen. Candye is sinds haar periode van pancreas kanker steeds positief gebleven en dat zie je eraan want meteen al geeft ze vol gas voor een avond die een bloemlezing zou worden uit haar rijkelijk gevulde carrière. Nummers als ‘Sweet Nothings’, ‘I Put a Hex On You’, ‘Whte Trash Girl’ en ‘Everybody Needs Love’ volgen elkaar in een moordend tempo op en het lijkt dat Candye Kane er vanavond maar geen genoeg van weet te krijgen.

Het zou één lange set worden en haar rustpauze bestond erin wanneer de uitstekende Laura Chavez en de indrukwekkende Bobby Abarca hun deel van de spotlights mochten opeisen. Zelfs wanneer er enkele momenten dat de aanwezigen naar adem moesten happen zweepte deze Candye Kane de ganse Maple weer meteen op. What a Girl!!!
Haar versie van Willie Mae AKA Big Mama Thornton haar ‘Hound Dog’ uit 1952 of 53 deed deze volle ‘juke joint’ al meteen naar adem happen en het daarop volgende ‘These Boots Are Made For Walkin’’ van good old Nancy bracht de Maple als het ware in een apotheose. Op de teller stonden dan al volle 90 minuten dat deze prachtdame hier het beste van zichzelf stond te geven en aan al dat moois moest natuurlijk een einde komen wat ze deed met Led Zeppelin hun ‘Whole Lotta Love’ uit haar ‘Blues Caravan’ passage van 2008 met Deborah Coleman en Dani Wilde. Indrukwekkend…en zo kondigde deze Candye Kane maar zelf haar bisnummer aan en sloot ze de ongelooflijke avond af met een op haar lijf geschreven nummer ‘The Toughest Girl Alive’ en wat waren we hier allemaal onder de indruk. Meer dan een uur en half ‘volle gaas’ zonder ook maar even een rustpauze te nemen en met een setlist waarop geen enkel ‘rustig’ nummer was terug te vinden of we moeten het mooie ‘Ik Hou Van Je (I Love You) uit haar album ‘Superhero’ uit 2009 tot deze categorie rekenen.

Respect is het minste wat we kunnen betuigen voor een fantastische Candye Kane en Band…pure rock ’n roll! Incredible…