© Rootsville.eu

Bettye LaVette (US)
The Lady Of Soul

De Roma Antwerpen
March 18, 2015

review & pictures: Freddie

Hoog bezoek in De Roma op woensdagavond want niemand minder dan de ‘Lady Of Soul’ maakt hier vanavond in de deze cultuurtempel haar opwachting. We mogen wel stellen dat Bettye in feite een laatbloeier is ook al kwam ze als tienermeisje met het harde showwereldje in contact. Reeds 53 jaar zit ze al in de showbizz en het lijkt wel deze dame nu pas op kruissnelheid aan het komen is.

Het is pas sinds het begin van  de eeuwwisseling dat deze Bettye LaVette herkenning aan het krijgen is en toen ze in 2012 haar 50ste jubileum als zangeres mocht vieren bracht ze naast het album ‘Thankful ’n Toughtful’ ook haar biografie uit. Recent kwam haar nieuwste album ‘Worthy’ op de markt en in functie van dit album toert ze nu door de States en Europa met steden als Parijs en Amsterdam konden de mensen van ‘De Roma’ haat ook strikken voor een concert of zeg maar CD presentatie hier in Antwerpen en dit waarbij de toelagen voor cultuur door onze vet betaalde ministers hard worden teruggeschroefd als er die al geweest zijn.

Haar stijl is altijd al een beetje bijzonder geweest met een mix van blues en soul maar soms ook met heel wat jazzy invloeden. LaVette brengt in hoofdzaak covers van anderen maar op die wijze dat deze nummers een indrukwekkende transformatie blijken te ondergaan. Haar rauwe stem is na al die jaren bijzonder krachtig gebleven en dus mag het als een certitude worden aanzien dat deze ‘Lady Of Soul’ nog wel heel wat jaartjes van het haar nu toegedeelde succes zal willen genieten, iets wat haar bijzonderlijk wordt gegund.

Vooraleer het concert van start mag gaan krijgen we de gebruikelijke oproep om steun voor de verbouwingen van deze prachtige zaal die na 85 jaar wel echt dringend aan renovatie toe is. De oproep kwam deze avond van Steven Goegebeur die met een humoristische noot tracht wat extra geld in het laatje te brengen want elke druppel op een hete plaat kan van pas komen, spijtig genoeg is de burgemeester van ’t stad hier blind en doof voor. Steven gaat zelfs zover dat hijzelf als een goede ‘koster’ met een mandje aan de uitgang zal staan vanavond na het concert.

Het concert vanavond duurt 90 minuten zonder pauze en eerlijk, zo zien we het graag. Uiteraard staat alles vanavond in het teken van haar nieuwste CD want in feite mag het optreden als een CD presentatie aanzien worden. De cover van Bob Dylan die als eerste nummer op het nieuwe album prijkt is meteen ook de kick-off van de avond en met deze ‘Unbelievable’ mag ‘De Roma’ vanavond meteen kennis maken met de nog steeds krachtige en toch ook soms broze stem van Lady LaVette.

Opmerkelijk hoe Bettye LaVette steeds weer al haar nummers als het ware in haar hoofd lijkt te beleven want de intesiteit waarmee ze haar nummers brengt lijken soms veel van haar te vergen. Zo is het nummer dat als een conversatie met haar overleden zuster mag aanzien worden zo diep ontroerend dat ook Bettye er met momenten moeilijk lijkt mee te hebben. Dit ‘gesprek’ kreeg als titel ‘Where Life Goes’ mee en werd geschreven door Randall Bramblett. Ook mooi en diep treffend is ‘Just Between You and Me and The Wall, You’re a Fool’ waar deze ‘Lady Of Soul’ nogmaals al haar emoties pleegt in te leggen. Het eerste deel van de avond is meer blues dan soul maar laten we stellen dat het een avond is vol van ‘Deep Soulblues’.

Een avond die lijkt bol te staan van niets anders dan ‘Lament songs’ waarbij Bettye LaVette toch met regelmaat enkele Latin danspasje laat showen. Sterk hoe deze 68-jarige dame op ‘high heels’ de ganse Roma in vervoering brengt wat steeds na elk nummer weer resulteert in een welverdiend applaus. Na haar titelsong ‘Worthy’ verdwijnt Bettye achter de coulissen om dan weer vol overgave aan het laatste luik van de avond te beginnen niet zonder eerst haar verdienstelijke band in de spotlights te zetten. En deze spotlights worden gericht op een uitzonderlijk juist en secuur spelende gitarist die luistert naar Bratt Lucas. Het ritme sectie dat bestaat uit Darryl Pierce op drums en James Simonson op bass en een speciale attentie ook voor keyboard speler Alan Hill die tevens de muzikale directeur is van het ganse gebeuren.

Ook al laat ze voor de bisnummers de keuze aan het publiek toch moet Bettye LaVette naar nummers teruggrijpen die haar nog recenter in het geheugen liggen. Bijzonder knap is ook het nummer dat deze ‘Lady Of Soul’ volledig acapella brengt en de ganse zaal met verstomming weet te slagen. Aan deze ‘enchanted evening’ moet uiteindelijk toch een einde komen maar iedereen gaat hier vanavond natuurlijk met een voldaan gevoel huiswaarts buiten die enkelen die natuurlijk de mooie cd ‘Worthy’ mee willen nemen want daar slaat de PR manager wel even de bal mis… geen CD’s te koop dus wordt het voor velen morgen maar wat nagenieten op ‘You Tube’ en wij hopen uiteraard op een vlug weerzien met deze Bettye LaVette.