© Rootsville.eu

Southern Bluesnight #19

Heerlen (NL)
March 21, 2015

review & pictures: Freddie

Samen met onze ‘patron’ van Keys and Chords richting Nederlands Limburg waar vanavond en vannacht de 19de editie van de ‘Southern Bluesnight’ zal plaatsvinden. Zoals we gewoon zijn van John Hendrix en zijn crew krijgen we hier altijd wat nieuwe namen voor de kiezen en ze ontdekken we dat de blues niet altijd in een grijze zone hoeft te verkeren al hebben ook bekende namen hier al hun passage gedaan zoals o.a The Holmes Brothers, Finis Tasby, Bugs Henderson, Otis Taylor, Kenny Neal, Taildragger, John Primer en Ian Siegal om er maar enkele van de lange lijst te willen noemen. Ruim op tijd aan de ingang en we waren blijkbaar niet alleen met de intentie om er eens lekker vroeg bij de zijn maar de security hield ons nog tegen in de inkomhal van dit ‘Parkstad Limburg Theater’. Buiten weinig kroegen in de buurt dus werd het maar afwachten terwijl bekend en minder bekende gezichten stilaan deze foyer trachten te vullen.

Klokslag 19.00 uur en we konden ons eindelijk richting ‘drankmuntenkiosk’ begeven om al onmiddellijk een pilsje ‘Brand’ te nuttigen. Some like it and some hate it en dan hebben we het hier over de overlappende concerturen, eerlijk om me te vereenzelvigen met onze politiekers is mijn antwoord…we gaan on er eens over buigen! De concerten vinden hier plaats op drie verschillende locaties in dit theater en op twee plaatsjes in de ruime wandelgangen bevinden zich nog 2 showcases of ‘buskers’ om het met een plaatselijke vernoeming te verwoorden.

In de ruime inkomhal kort aan de DSM Jukejoint trachten het ‘Dan Vanhoudt Trio’ hier eeuwige roem te vergaren en richting Limburgzaal wordt ditzelfde gedaan door ‘Martinus’. Het Dan Vanhoudt Trio bestaat uiteraard uit singer-songwriter Dan Vanhoudt en samen met Bas van Heel op de contrabas Ron Brouwers op de drumbox brengen zij bekende en minder gekende nummers maar steeds met een bluesie tintje zoals met ‘Thin Lizzy’ hun ‘Whisky in The Jar’.  Martinus moeten we ook in het singer-songwriters genre gaan zoeken en bestaan uit Aäron Steps (bass & backing vocals) Ashwin Steps (lead vocals & rhythm guitar) Astrid van Kerckhoven op de violin, Ingo Jetten (lead guitar & backing vocals) Joost Koevoets (drums & percussion) en Yannick Hermans op lead & rhythm guitar) maar onze eerste echte afspraak is met de ‘Handsome Fellows’ in de DSM Jukejoint.

‘The Handsome Fellows’ hun roots liggen hier in Nederlands Limburg en bestaan uit Jacques Querelle (vocals, harmonica & guitar), Silvio Souren (drums), Roy Dautzenberg (guitar) en Arno Stevelmans (bass). Deze ‘Fellows’ valt de eer te beurt om al voor de 2de maal hier op deze Southern Bluesnight te mogen aantreden. Recent vielen ze nog in de ‘bluesprijzen’ hier in hun contreien en dus mogen zij de officiële aftrap geven voor deze 19de nacht. Een kwart uurtje later maken een andere Nederlands band reeds hun opwachting inde Limburgzaal. Op de programmatie stond de naam van de ‘Dynamite Blues Band’ te pronken maar voor mij leek het wel latijn al heb ik deze naam ook al zien passeren op de affiche van de zomereditie van Hookrock.

De ‘Dynamite Blues Band’ blijken dan toch geen onbekenden te zijn want het is het gevolg uit het stopzetten van ‘Big Blind’ en die kennen we uiteraard wel. Frontman en zanger-harmonicaspeler Wesley Van Werkhoven heeft zich bij deze DBB laten omringen door JJ van Duijn en Niels Duindam die ook al bij Big Blind de dienst hielpen uitmaken. Voor de basklanken in de ritmesectie hebben ze beroep gedaan op Renzo Van Leeuwen. Met werk uit hun debuutalbum brengen ze hier vanavond een mix van garagerock geblend met splijtende rock ’n roll. Vorige maand konden deze Dynamite Blues Band al hun 2de kaarsje uitblazen en ja ze staan er!

In de Rabozaal was een zekere Bruce Katz zijn opwachting aan het maken samen met Chris Vitarello op gitaar en T.Xiques op de drums. Bruce Katz heeft al heel wat bekende namen op zijn palmares staan zoals de Allman Brothers en Ronnie Earl en laat de bijna volggelpen Rabozaal hier genieten van wel klinkende Funkjazz. Al heeft hij niet zijn vertrouwde B3 bij toch komen ook uit deze kleine keyboard lekkere vette grooves zoals bij ‘Home Coming of ‘Deep Funk’. Het is voor mij moeilijk om we reeds op te maken voor de volgende act maar toch willen we nog kunnen genieten van ‘The Sky Is The Limit’ van M.Wilkins of zijn eigen opzwepende ‘3 Feet Above The Ground’.

In de Juke Joint beneden waren twee Denen aan het soundchecken en zowel voor Tim Lothar en Peter Nande was het al een tijdje geleden dat ik ze nog heb mogen zien, toen weliswaar niet als duo maar afzonderlijk. Voor Peter Nande is het zelfs al geleden van 2007 in Nekkersdal te Brussel.
Als duo laten Tim en Peter de rauwe Delta blues terug herleven in al zijn schoonheid met eigen werk maar ook met oudere nummers zoals Jimmy Reed zijn ‘Baby What You Want Me To Do’of met een knap arrangement op ‘Baby You Got To Go’. Bij dit duo kan iedere blues liefhebber wel blijven genieten en ik denk zelfs dat de kleine zeemeermin in Kopenhagen nu aan het meegenieten is van Tim en Peter. Als ‘encore’ brengen ze nog ‘Early in The Morning’ maar zover zijn we nog niet want nu is het in zeven haasten terg naar de Limburgzaal.

Toronzo Cannon en band zijn voor mij een primeur maar al onmiddellijk voel ik me thuis bij de goeie ouwe Chicago Blues dat Toronzo hier samen met David Forte (bass), Chris Alexander (drums) en Ronnie Hicks op de black & white keys brengen ze her het beste wat deze tak van de blues kan brengen. Samen met zijn Cannonball Express heeft deze Toronzo Cannon niets dan goede recensies mogen ontvangen wat niet verwonderlijk is al je namen al Otis Rush, Lurrie Bell en Buddy Guy ziet verschijnen in zijn bio.  Hij weet hier de ganse zaal te verrassen met zijn ‘walk in the park’ of moeten we zeggen in deze Limburgzaal want zelf zijn eigen band keek verwonderlijk op toen Toronzo bij het allereerste nummer al tussen de menigte verscheen samen met zijn ‘Golden Les Paul’.

Nummers als ‘ John The Conquer Root’, ‘Talk To Me Baby’ en ‘Walk It Off’ kunnen de bomvolle zaal hier best bekoren en met het mooie ‘I’m Leaving It Uo To You’ heeft hij zelf mij kunnen overtuigen. Dynamiek en passie zijn twee woorden waarin je deze ‘real’ Chicogo man’ kan samenvatten en ja…Chicago Blues blijft het steeds doen. Nog meer van dat zo ik zo zeggen en ik wordt op mijn wenken wanneer we ons terug naar de Rabozaal begeven want daar staat op de ‘bill’ Kai Strauss met zijn Electric Blues All Stars featuring Mike Wheeler.

Eerst krijgen we Kai met zijn All Stars aan het werk te zien en deze sympathieke Duitser kent uiteraard iedereen nog van bij Memo Gonzalez maar staat toch al geruime tijd op eigen benen al zal hij met de naam Memo altijd wel verbonden blijven. ‘Still a Fool’ en  ‘The Harder You Love’ komen uit zijn album ‘First Time’ uit 2012 en met Howlin’ Wolf zijn ‘Commit a Crime’ krijgen we ook iets vertrouwds te horen. Na een tijdje is het tijd voor special guest ‘Mike Wheeler’ en schakelen we terug volledig over richting Chicago Blues.
Mike Wheeler heeft ook zijn eigen band maar als gast is hij hier bij deze ‘All Stars’ toch een meerwaarde. Zijn ‘Walkin Out The Door’ uit zijn nieuwste album weet ook hier de menigte in Heerlen te beroeren maar willen we nog iets kunnen meemaken van Joep Pelt en zijn band moeten we ons naar de DSM juke joint reppen.

Joep Pelt startte zijn carrière als singer-songwriter maar de blues van een R.L. Burnside of een T-Model Ford was nooit ver weg en daardoor ging hij ook de echte blues ervaren in Mississippi. Vanaf werd Joep zo een beetje een globetrotter en  deed zo een beetje over gans de wereld ervaring op tot zelfs in Mali toe. Met zijn ‘Show Me The Way’ weet hij zijn talrijke fans hier in de Jukejoint te boeien. Niet slecht maar voor mij klinkt het soms allemaal een beetje te melodieus  en dus maken we ons op voor de laatste act van deze ‘Southern Bluesnight’.

In de Limburghal stond het gitaargeweld uit Engeland ons op te wachten. De ‘Boom Band’ wordt bij de Brits liefhebbers in hun land  aanzien als een heuse supergroep  en recent brachten ze nog een album uit waarvoor deze ‘Bluesnight’ als het ware moet dienen als CD releaseparty. Wel bekend volk bij deze ‘Boom Band’ zo hebben we van ‘The Hoax’ niemand minder dan Jon Amor. De andere van de vier gitaristen zijn Marcus Bonfanti die qua uitstraling en inleving zo zou kunnen weggelopen zijn bij de Delta Saints wat niet zo verwonderlijk is want ‘Southern Rock’ is ook hun ding. Matt Taylor en Mark Butcher zijn de andere twee gitaristen en op de keyboards krijgen we Paddy Milner. Een hoop frontmannen hier op dit podium en dus ook een hoop variatie met nummers als ‘When You Come Home’, ‘Moonshine’ en ‘ Wast My Time’ en zo zit deze 19de editie van de ‘Southern Bluesnight’ hier in Heerlen er weeral op. De nachtelijke jamsessie laten we aan ons voorbij gaan maar niet zonder den John een dikke proficiat te geven voor zijn geslaagde bluesnight en met meer dan 1200 bezoekers zal het wel dik in orde zijn geweest.