© Rootsville.eu

Johnny Mastro & Mama's Boys (US)

Le Petit Tonneau - Acosse
2015, september 03

concert report: Freddie
photographer: Freddie
©Rootsville 2015

Donderdag 03 september had ik het geluk om te kunnen meerijden met de tourbus van Chilly Willy richting ‘Le Petit Tonneau’ in Acosse. In deze deelgemeente van Wasseiges in de provincie Luik staat ‘Le Petit Tonneau’ bekend als één van de betere ‘juke-joints’ in Wallonië. Ook Dr. Boogie aka Walter de Paduwa deelt die mening want hij zorgde ervoor dat zijn ‘beschermengelen’ hier vanavond aan de bak konden. Een meer dan gezellige bedoening hier bij  Monique aka Nick en Theo en zowat alle bluesvrienden uit Wallonië tekenen vanavond hier present voor een concert van Johnny Mastro & Mama’s Boys.

We zouden kunnen zeggen, recht vanuit New Orleans maar dat klopt niet want Johnny Mastro en zijn Mama’s Boys, Smoke, Dean en Christophe kwamen zowaar van het Oostblok naar Acosse en hadden er zo wel al een serieuze trip opzitten. Morgen moeten ze dan richting Den Haag voor een dubbelconcert met onze eigenste Chilly Willy.

21.15 uur en voor Dr. Boogie was het moment aangebroken om Johnny Mastro aan te kondigen. Natuurlijk staat zijn laatste album ‘Never Trust The Living’ centraal en krijgen we als vanouds een meer dan behoorlijke bloemlezing van deze CD en opent het nummer ‘Walking’ vanavond de debatten. Met heel wat reclame voor ‘Radio 21’ op de achtergrond beginnen deze New Orleans residents en ‘un parigot’ aka ‘parisien’ aan wat een wervelende avond zou worden.

Niet dat Johnny Mastro gezegend is met een dijk van een stem maar zijn vakkennis op de bluesharp is dat des te meer. Rauwe harmonica klanken vullen ‘dit kleine vatje’ tot aan de nok. Dat ze niet steeds hoeven terug te vallen op oude en nieuwe bluesnummers bewijst deze Johnny Mastro wanneer hij aanzet met ‘het’ nummer van George Gershwin en door het brengen van ‘Summertime’ wil hij tegelijker tijd ook een ode brengen aan ‘mama’ want dit was haar nummer.

Twee sets die uitlopen tot ver over middernacht is wat Johnny Mastro & Mama’s Boys vanavond hier in petto hebben voor hun talrijk opgekomen fans en daar behoren ook wij onder. Nummers als ‘Whiskey’ en ‘Judgement Day’ brengen iedereen hier aanwezig zowat in extase. Een indrukwekkend Smokehouse Brown die als vanouds zich volledig zit uit te leven op de ‘Les Paul’, Christophe Gaillot die van drumstel het uiterste vergt, Dean Zucchero die zowat de ganse ‘neck’ van zijn basgitaar weet te beroeren en een imponerende Johnny Mastro op de smoelschuif, meer moet dat niet zijn. Als afsluiter krijgen we nog een iconische versie te horen van de traditional ‘House Of The Rising Sun’ en dwalen daardoor onze gedachten nog eens af naar Eric Burdon en zijn beesten.

Nog wel een interessant nieuwtje…in een gesprek met Walter de Paduwa vernamen we dat hij de beroemde ‘Les Paul Gold Top’ van Alan ‘ Blind Owl’ Wilson nu eens terug van eigenaar wil zien veranderen en dus staat hij open voor ieder gerechtvaardigd bod. Iemand interesse en geld? Tot de volgende…