© Rootsville.eu

Aarschot Rockt - editie 2015

OLV-plein Aarschot
2015, september 04

concert report: Freddie
photographer: Freddie

Gevarenwinkel achter de kiezen en dan weten we ondertussen dat op de eerste vrijdag van september Aarschot Rockt er zit aan te komen. Rootstown, met uiteraard Kurt De Bont en in samenwerking met de stad Aarschot, zijn het aan hun trouwe volgers verplicht om het OLV kerkplein aan de Kardinaal Mercierstraat telkens weer om te toveren tot een gezellige bedoening. Ik weet niet of de pastoor het zo graag heeft maar onder de toren van de OLV kerk settelen zich op deze vrijdag tal van retro tentjes en eetkraampjes. Vanaf 17.00 was het daar al verzamelen geblazen voor de ‘Oschotteneirs’, hipsters, rockabilly aanhangers en tal van andere muziekliefhebbers want ook al zijn we reeds een jaar verder in de tijd toch blijft de ambiance die hier te rapen valt steeds vers in ons geheugen.

Daniel en zijn crew waren al aan de soundscheck bezig van de 2de groep van de avond want helaas heb ik Little Roman & The Dirty Cats aan mij voorbij moeten laten gaan. Bedolven onder schuldgevoel zal ik deze vuile rockabilly poesjes dus nog eens op een andere locatie moeten gaan bewonderen.

Next on the bill…recht uit het land van Maas en Waal waren deze 2 Nederlanders en 1 Hollander (zoals ze zelf verkondigen) naar ons Haspengouw afgezakt. Hillbillie uit Batenburg en om het een beetje meer te laten imponeren hebben ze er maar Hellbillie van gemaakt. Een trio dat bestaat uit de familie Batenburg met Freddy en Henri en ‘de ollander’ van dienst is Arjan Witte. Deze outlaw cowboys brengen hun set hoofdzakelijk in het oerdegelijk Nederlands met af en toe een Engelstalige cover. Dat ze er hebben over nagedacht om hier in het hartje van België bij hun ex-landgenoten te gaan optreden stond buiten kijf want zo hadden ze er maar meteen een cover van onze eigenste Urbanus tussen gegooid, maar helaas waren er hier geen madammen met een bontjas, want dat zou pas gemeen zijn.

Hun klompen hadden ze ook maar aan de Maaskant achtergelaten maar hun goede zin voor humor was wel degelijk aanwezig. Met een mix van protestsongs, anti linedance nummers en ander ‘cut’ toestanden konden de aanwezigen zich hier aardig aan opwarmen want buiten de tent zou een standje met ‘gluhwein’ niet hebben misstaan. Meer dan onderhoudende teksten zijn zonder meer een pluspunt van hun set al kwam de ‘pastoor’ met hun f *cking ‘Glory Amen’ wel eventjes naar buiten gelopen als teken van zijn protest! Met een eigen nummer als ‘Eikel aan een Kersenboom’ zit hun passage hier in ‘Osschot’ erop maar MC Kurt wil deze Hellbillie Batenburg niet terug sturen naar Gelderland zonder een bisnummer…they are our sunshine today.

Tussen de groepen door konden de leden van de plaatselijke dansclub hun kunstjes tonen al was het na de volgende groep helaas onmogelijk geworden door de immense drukte in deze feesttent, en ik die zo graag hun ‘Lindy hop’ had willen aanschouwen.

Op de bandstand was een ware volksverhuizing aan de gang gekomen voor de volgende groep. The Mavorix staan gekend om hun uitstekende covers van The Mavericks en het enige verschil tussen de groepen is dat deze Mavorix nog 2 blazers extra in hun bezetting hebben. De ambiance van hun aanstekelijk TexMex komt zo uit de Austin City Limits overgewaaid. Walter De Loose, Wim Claes, Marc Stans, Chris Holemans, Rudi Luyten en de blazers Bart Gijsemans en Marc Steenbergen aka 'Duo Senseetion' staan garant voor een uurtje ambiance ten top. TexMex? Hun Blue Moon is in een ska-jasje gestoken maar vanaf ‘Here Comes My Baby’ werd het voor ons fotografen nog moeilijk om vooraan te komen dus werd het maar genieten van op de achterste rijen met meer dan voldoende aanbreng van het blonde vocht.

Hun dankbaarheid voor het talrijke opgekomen publiek bestond uit één van de meest vaderlandse Cubaanse nummers ‘ever’ en dan hebben we het hier over die uit Guantánamo afkomstige schone. De herkomst van ‘Guantanamera’ is met een heimzinnige waas overtrokken maar men kan stellen dat José Fernández Diaz de royalties mag claimen. The Mavorix eisen dan weer hun aandeel voor de geweldige ambiance op. A job well done!

Als afsluiter voor deze avond was er bij Kurt De Bont het idee ontstaan om een ‘surprice act’ in te lassen. Wie? Daar ontstonden verschillende denkpistes over en door enkele Babylonische spraakverwarringen viel zelfs de naam van Jo Vally. Niks van aan dus want het moet uiteraard plezant blijven. Ingewijden wisten natuurlijk dat de op het plein aanwezige Joanna Knitter en haar Jo & Lazy Fellow het hier zouden gaan doen. Deze uit Polen afkomstige country muzikanten zijn hier door toedoen van Rootstowner Kurt kind aan huis aan het worden in Aarschot. Vorig jaar bliezen Joanna, Krzysztof en de 2 Piotr’s me gewoon van hun sokken door hun ondertussen memorabel geworden optreden in het Loodscafé. Vorig weekend deden ze het opnieuw door in hun tweede deel in de Rootstent op Gevarenwinkel een haast perfecte blues-set in elkaar te knutselen en dus verdienen ze het om hier zoveel aandacht te krijgen.

‘Jackson’, ‘Silver Threads and Golden Needles’, we kunnen de nummers al moeiteloos meezingen en zelfs met hun versie van ‘Jolene’ krijgen ze zowaar de ganse tent aan het meebrullen. Wanneer ‘Jo’ even aan de kant gaat om bij te tanken verrassen ze hier wederom vriend en vijand door het brengen van een perfect SRV’ke. Met hun uitvoering van ‘Scuttle Buttin’ stijgt te ambiance zonder meer naar ongekende hoogtes.  
Terug naar hun ding met ‘Cocaine’, en een obligate Johnny Cash maar helaas moeten we ook van Jo & Lazy Fellow afscheid nemen. Niet getreurd want voor de ondertussen massaal overtuigde fans zal maandag het Loodscafé duidelijk veel te klein zijn en moeten ze maar misschien in allerijl Den Tesse, Ben en de Jokke ervan overtuigen om te verhuizen naar de Loods. Het drankverbruik zal dit ruimschoot vergoeden, en Jo…you are my baby!

Zonder meer een A+ voor ambiance en dus hoeven de politiekers niet meer te palaveren over een herkansing voor deze Aarschot Rockt en kunnen we verhuizen naar Café Den Oude Tijd voor een cool down! Maar wat spijtig is...'t is weer voorbij die mooie zomer.