© Rootsville.eu

Shakedown Tim and The Rhythm Revue

The Music Village Brussel
2015, september 10

concert report: Freddie
photographer: Freddie

Iets waar we zeker trouw aan gaan blijven door Rootsville terug nieuw leven in te blazen is het bezoeken van concerten met artiesten van eigen bodem. Met deze gedachte ben ik op donderdagavond richting The Music Village getrokken. Deze gerenommeerde jazzclub in hartje Brussel plaats af en toe ook eens een bluesband op de affiche en we zijn Paul deze keer dankbaar dat we naar Shakedown Tim and The Rhythm Revue konden komen kijken…en luisteren.

Geen paniek voor de jazzliefhebbers want de blues van Tim Ielegems en zijn partners in crime past bijzonder goed in deze warme kroeg. Die partners voor de Rhythm Revue zijn King Norre op contrabas, Bart Stone op de saxofoons  en  Dennis Tubs aan de drums. Wetende dat wanneer het druk is in ‘The Village’ je best zonder reservatie op tijd kan zijn was ik er zelfs voor de band want die hadden nu net geen rekening gehouden met de avondspits. Tijdens de opstelling voelde Dennis zich niet al te goed achter een jazzdrumstel en dus werd het voor King Norre en Bart even meedoen aan een verhuis.

Zoals vanouds zijn er in The Music Village wel wat Amerikanen en andere buitenlanders aanwezig en ik begon een babbeltje te slaan met Tim Sale  een smoelschuiver uit Londen, maar blijkt dat hij hier is als ‘special guest’ en straks een nummertje gaat meespelen met de Rhythm Revue. Zoals het hoort gaat er bijna geen soundcheck aan vooraf en dan weten we dat deze muzikanten hun instrumenten onder controle hebben en zo zijn we vertrokken voor een paar uurtjes zeer aangename blues.

De bezoekers van de club die zich niet hadden voorzien om deze bluesset waren meteen aangenaam verrast met de instrumentale binnenkomer ‘Huckle Boogie’, en zo werd het ijs al meteen gebroken.  Nummers als ‘How Long’ en Pee Wee Caryton zijn magistrale ‘Blues After Hours’ vielen hier bijzonder goed in de smaak. Niet moeilijk want dit is de blues die ergens de grens tussen blues en jazz bijzonder dun maakt. De meerwaarde van de tenorsax van Bart Stone en de warme contrabas van King Norre zijn daar zeker niet vreemd aan. Blues zoals hij werd gespeeld in de rokerige clubs in helaas de ver van ons verwijderende gouden jaren van deze muziek.

Dat Shakedown Tim ook wel gezegend is met een goede dosis humor wordt duidelijk wanneer hij de voorgeschiedenis verteld voor het schrijven van ‘Lovin’ Man’ en het daaropvolgende ‘Can’t Be Satisfied’ van Muddy Waters is daar een leuk antwoord op. Nummers waarop Tim ook een fijn staaltje slide laat horen. Het gaat hier goed voor Shakedown Tim and The Rhythm Revue want de muziek en humor vallen bij de aanwezigen duidelijk in de smaak, zeker wanneer er het romantische en lichtjes pornografische ‘Take Of Your Clothes' zit aan te komen, een tearjerker waardig!

Hun eerste set sluiten ze af is stijl en met het swingende ‘Lester Leaps’ brengen ze hier zowaar een jazzstandard van Lester Young uit 1939 welke hij schreef voor Count Basie, en daardoor voelt iedereen hier zich thuis. Na een kleine break kunnen deze ‘Shakedown Tim and The Rhythm Revue' terug aan de bak en mag Tim Sale nog eens mee jammen, iets waar hij bijzonder goed in slaagt al is het al meer dan een decennia geleden dat hij nog een intensief in zijn bluesharp wist te blazen.

We kunnen nog genieten van blues zoals het hoort te klinken met nummers als ‘Rolling & Tumblin’ en ‘Who Do You Love’ maar met ‘Feeling Good’ komt er hier voor hun passage in deze jazztempel een einde aan het optreden van Shakedown Tim and The Rhythm Revue en kan iedereen met een goed gevoel naar huis. Well Done!

Nog even bij vermelden dat deze Shakedown Tim and The Rhythm Revue één van de vier finalisten zijn voor de Belgian Blues Challenge van 2015, waar ze het in de finale opnemen tegen Tiny Legs Tim, Steven Troch and Band en The Zoomatics. Deze finale kan je 'live' meemaken op vrijdag 29 oktober in de Blues & Rootsclub 'Missy Sippy' te Gent.

special guest Tim Sale

 

more pics on