© Rootsville.eu

Rock'n Roll Dance Party #4

Theater 1900 Turnhout
2015, september 18

concert report: Freddie
photographer: Freddie

Met deze Rock ’n Roll Dance Party is Tom Brandon zijn Flamin’ Rock reeds aan de 4de editie toe. Place to be is als vanouds het Theater 1900 achter het gelijknamige café dat wordt uitgebaat door Peter Franken. Buiten de afsluitende r’n’r party met DJ Rudy staan er nog 2 groepen op da affiche om er weer een wervelend feestje van te maken.

Om de spits af te bijten op deze ‘Dance Party #4’ heeft Tom beroep gedaan op één iemand van eigen bodem en daarvoor is Crystal Dawn van de partij met uiteraard in haar zog Patrick Ouchène en zijn Runnin’ Wild. Wie ook present zal tekenen is natuurlijk Koen Verbeeck aka Johnny Trash anders kan het feestje uiteraard niet van start gaan. Hun optreden zal zonder twijfel in het teken staan van hun eerder dit jaar uitgebracht album met als titel ‘Good Taste in Bad Friends’.

2200 hours and time to start…en dat moet zowat het volle Theater 1900 ook hebben gedacht want bij de eerste noten van Crystal & Runnin’ Wild schoof iedereen zonder het te moeten vragen naar het podium dat voor de gezelligheid in de breedte was opgesteld, zodat iedereen kan genieten van wat komen zou. Nummers als ‘Did You Ever’ en ‘Never Get Tired’ maken dat de sfeer hier vanaf minuut 1 opperbest is. Op een kleine m² beter die nog beschikbaar is doen 2 rockin’ gals hun uiterste best om de avond luister bij te zetten in ware retro stijl.

De rauwe stem van Crystal past prefect bij de muziek van papa Patrick zijn Runnin’ Wild. Koen moest Koen niet zijn wanneer zijn moment als de enige echte Johnny Trash er niet zat aan te komen en als een copy paste van Johnny Cash & June Carter brengt hij samen een duet met Crystal, en daarmee is de obligate Cash tribute al achter de rug. ‘What a Way To Die’ zou wel eens een statement kunnen worden wanneer je volledig opgaat in de beleving zoals Crystal & Runnin’ Wild dat doen. Voor mij zijn de hoogtepunten het brengen  van de popcorn ‘Chills & Fever’ van Johnny Love uit 1960. Helemaal onder de indruk ben ik wanneer Crystal het volume van haar stembanden volledig openzet met een gospel van ‘Sister Rosetta Tharpe’ en ‘Marie Knight’ die dit nummer als duo opnamen in 1940 en lijkt het zo of deze ‘Up Above My Head’ krijgt hier met Crystal & Runnin’ Wild nogmaals een nieuw leven. Super! Hun uitsmijter is het toepasselijke ‘You Gotta Go’….en toch blijven we nog een beetje.

Onder de pauze een beetje bijpraten met Jack ‘o’ Fire en ook Roel Jacobs en met deze laatste was ik het er volledig mee eens dat er maar eens een ‘reunion concert’ moet aankomen mgte onze grootste roots band ever en dan weten we uiteraard allemaal over wie het we het hier hebben en hoor ik daar geen volmondig ja van alle kanten….
Bij Marc van ’t Hofke begint ook de spanning toe te nemen want op 04 oktober komen The Delta Saints naar de Djoelen en voor de extra ambiance, voor zover dat nog nodig blijkt te zijn met deze Southern Rock sensatie, is er gezorgd voor de Poolse Freeborn Brothers en zo is Kurt Rootstown ook tevereden. Dus allen naar de Djoelen to support Goezot!!!

De 2de band die hier op deze kleine bandstand zal optreden zijn de grote Amerikaanse Big Sandy & His Fly-Rite Boys. Deze uit Californië afkomstige rockers staan al meer dan 25 jaar op het podium en brachten gedurende die periode 14 albums uit. Hun laatste album werd in 2013 uitgebracht bij ‘Cow Island Music’. Een graag geziene gast hier in Turnhout want hadden de showgirls hiervoor nog 1 m² vrij om te dansen dan is deze nu volledig ingenomen. Het bordje ‘Sold Out’ was misschien onder het stof kunnen zijn gehaald maar wie weet het liggen? Het is hier toch altijd volle bak!.

Big Sandy heeft er zin in en zeker ook zijn Fly-Rite Boys met Ashley Kingman op de ‘electric guitar’, Kevin Steward aan de upright bass en Joe Perez aan de Ludwig drums. Met een heel arsenaal uit albums weten ze natuurlijk blindelings nummers te brengen die hier maar al te graag aanhoort worden.  Nummers als ‘Juming from 6 to 6’ en ‘Hey Lowdown’ zijn standards wanneer het deze Big Sandy betreft.

Al zo lang meedraaiend in de rock ’n roll wereld maar nog iedere minuut genieten deze oude rockers van hun optredens en steeds weer krijgen ze het voor mekaar om toch de aanwezigen de dansruimte, hoe klein ze ook is, optimaal te laten benutten. Met deze momenten zoals bij ‘Tequila Calling’ kunnen we ons weer zorgeloos de nacht in werpen nog nagenietend van deze swingende country rock ’n roll.

Wie denkt dat rock ’n roll dood is moet die iemand zijn die Turnhout, Geel en omstreken niet weten liggen want hier is het dat Tom Brando (Flamin’ Rock’), Peter Van der Flaes (Rockin’ around Turnhout & Turnhoutse Rootsnight) de bende van Goezot met Marc en Bart & co van de Monstermash, en natuurlijk in de zomer Sjock, telkens weer droomaffiches in elkaar weten te steken en ons zo allert houden over de zorgeloze happy days....volgende party is op 7 november met de 8ste Turnhout Rootsnight met niemand minder dan The Bellfuries en zorg ook dat je niet op winterverlof vertrekt want de affiche van de Monstermash heeft ook veel heerlijks in petto.

 

more pics on