© Rootsville.eu

Binkom Blues 2015

Binkom
2015, september 19

concert report: Freddie
photo: Freddie

Ian Siegal & Band - Guy Verlinde & The Mighty Gators
Howlin' Bill - Fred & The Healers - Ed & The Gators

Hier in zaal Santro zitten ze al aan hun 12 de editie van het gekende Binkom Blues. Reeds van in de namiddag waren de campers hier het kleine pleintje aan de kerk en de parking van de zaal aan het veroveren. Wout en Nicolien waren de eerste Hollanders die we tegenkwamen en zij waren druk bezig met de laatste flyers van de 8ste editie van Zilst Blues & Rock aan de man te brengen.

Guy, Johan, Anika en Ann waren al druk in de weer en konden als vanouds rekenen op een occasionele ploeg bluesliefhebbers zoals Roger van en met zijn Rita, Katrien van Oestlovenblues, hun vaste medewerkers van Binkomblues en als stagemanager werd dit jaar gekozen voor Mario van Bourbon Street. Van deze laatste vernamen we dat hij weleens in de nabije toekomst met een grote contrabas zou willen gaan sleuren…wordt vervolgd. De organisatie staat op punt en dus kunnen de eerste bezoekers beginnen binnenkomen. Alles onder controle lijkt het al zal het bij stresskipje Anika nog wel even duren alvorens haar bloeddruk normalere waarden aanneemt. De Guy dat is natuurlijk de rust zelve.

Jacky Verstraeten van o.a. ‘The Night Time Heroes’ heeft hier al wel op het podium gestaan maar was hier vanavond allereerst om eens vrij te genieten van de blues maar ook misschien wel om ideeën op te doen om in ‘Oalsjt’ bluesconcerten  te gaan opstarten en alle injecties voor onze geliefkoosde muziek zijn uiteraard meer dan welkom. Met één van de laatste festivals van 2015 is het flyeren ook fel aan het verminderen maar komen ook de clubs stilaan boven met hun programmatie. Van Move2Blues weten we al geruime tijd dat ze dit jaar opstarten op 08 oktober met een enig concert in België van het Ierse talent Grainne Duffy en haar nieuwe Europese Tour. Danny Ducati voelt het ook al terug kriebelen en is hier met zijn aankondiging van Sudden Lee, en zo valt er toch wat nieuws te rapen in de komkommertijd.

Blues dat is wat er hier op het menu staat in Binkom met een hele keur aan Belgische bands en met als afsluiter de hier toch graag geziene Ian Siegal. De spits afbijten wordt hier vannamiddag gedaan door Ed & The Gators. Bij Ed en zijn krokodillen vinden we ook Johan Guidee terug, de drummer van dienst bij Hideaway, en samen met smoelschuiver Ed Desmul zagen we hen nog aan het werk op het More Blues Festival van Filip Morre. Hun CD heb ik ook al een tijdje geleden kunnen afspelen en na enkele maanden ertussen zie en hoor je duidelijk dat deze Ed & The Gators in positieve zin aan het groeien zijn.

Met Stefan Bopret op de basgitaar en de uitstekende gitarist Alex Acs steken ze de vlam erin met ‘One Of These Mornings’.  Met deze Gators is het een beetje grasduinen tussen blues en rock en zo krijgen we ook een meer dan verdienstelijke poging van Dan Baird zijn ’Keep Your Hands To Yourself’. Op ‘Swing’ zagen we deze zomer nog de enige echte Guy Forsyth aan het werk en ook Ed Desmul zal wel een fan zijn anders brengt hij zeker niet deze ‘Taxi’. Als extra bisser wordt Lester Butler en zijn ‘13’ nog eens in het leven geroepen maar na ‘Automatic’ moeten deze Ed & The Gators op zoek naar een lekkere waterzooi backstage.

In 2013 kaapten ze nog The Belgian Blues Challenge weg en hun daardoor uitgebracht album ‘Hammerbeatmatic’ kreeg mmer dan lovende kritieken mee en zo waren toen Fred & The Healers terug van weg geweest. Ondertussen zijn we al ruim een paar jaar verder en hebben ze hun comeback meer dan uitbundig kunnen vieren na passages zoals deze zomer nog op de Patersdreef en vele andere locaties en met Fred Lani, Cédric Cornez en drummer Nicolas Sand weten we dat er met dit trio een stomende set zit aan te komen. Voor mij was het geleden van 02 mei toen ze in het lokale Devant-Les-Bois van Françoise Regnier daar in een veel te kleine tent een feestje wisten te geven…uiteraard was dit voor hen een thuismatch.

Bluesrock zoals er hier in België ze het nog niet al teveel hebben voorgedaan en je ziet onmiddellijk dat ze ook bij onze noorderburen in de smaak vallen want de aanwezigen beginnen stillaan op te schuiven richting podium. De liefhebbers van bluesrock zitten al meteen te likkebaarden want met nummers als ‘How You Do This’ en ‘Red House’ zitten ze meteen op rozen. Fred Lani zonder het lijflied van ‘Roots & Roses’ dat kan uiteraard niet en met dit nummer wordt de sfeer dan ook optimaal ondersteund door een schare fans uit La Wallonie. ‘Lovers Boogie’ zorgt nog voor een extra boost maar ook voor dit powertrio Fred & The Healers zit Binkom 2015 erop. Merçi les gars!

Howlin’ Bill begint stillaan bij de anciens te horen in de Belgische Bluesscène en de pluim op hun palmares  is zeker en vast het behalen van de European Blues Challenge in 2011 te Berlijn. Je kan je bij deze band ook onmogelijk voorstellen dat ze niet ergens ten lande of er buiten op de bandstand staan en zo stonden ze ook op het podium van het gerenommeerde Cahors Blues in Frankrijk. Howlin’ Bill, voor diegene die een eerste keer naar een blues festival komen zijn frontman Wim, de broertjes Vaughan….euh, Hontelé en de onverstoorbare bassist 'de Winne'.

I’m Hungry’ is al een tijdje de gepaste opener voor Howlin’ Bill en tevens de titeltrack van hun recentste album dat nu toch stillaan iedereen in zijn collectie moet hebben. We weten ook allemaal dat met dit viertal het een rollercoaster is van blues en roots en dat is wat het soms allemaal toch wel boeiend maakt.  ‘Robbin’ a Bank’ en ‘The Devil & The Deep Blue Sea’ zijn van die nummers waardoor ook deze Howlin’ Bill nooit begint te vervelen en dus is het met spijt in het hart dat we ook hier moeten afscheid nemen van deze Antwerpse formatie maar zij hebben nog een ‘Date With The Devil’…en de Winne die moet ik nog een pint betalen maar dat is voor later ;-)...en Jimmy, next time we meet, het is XXLarge!

Het is hier op Binkom Blues ‘volle gaaz’ want met Guy Verlinde & The Mighty Gators zitten we hier al meteen aan de voorlaatste groep. Ook Guy heeft met deze Mighty Gators een ‘Blues Challenge’ geschiedenis en daarvoor moeten we terug naar 2011 en 2014 toen ze respectievelijk 4de werden op de EBC en later de Belgian Blues Awards in de wacht wisten te slepen. Guy Verlinde laat zich bijstaan door een ritme sectie die bestaat uit Karel Zosel en Thierry Stiévenart. Deze laatste mocht hier vanavond eens diep in de zakken tasten want als jarige werd hij een beetje moreel verplicht om de champagne te laten aanrukken. Cheers Thierry het was goeie! Ook er natuurlijk bij is het natuurtalent Toon Vlerick en het blijft steeds opmerkelijk wat een fijne ‘guitarslinger’ hij wel is.

De morgen van het festival kreeg de ‘Guy’ een sublieme ingeving van hierboven en na wat tam-tam geroffel tussen de Vloanders en het Arkansas van België werd 'PC & the beast' aangezocht om naar Binkom te komen. Recent zagen we Patrick Cuyvers nog als gast bij Howlin’ Bill en nu was hij van Eksel richting Binkom gespurt om The Mighty Gators een extra boost te geven. Solo, in groep of in welke hoedanigheid ook je mag stellen dat deze Guy Verlinde een bluesman is ‘pure sang’. Zijn grote voorbeeld is zoals gekend niemand minder dan provinciegenoot Marino Noppe en alle eer gaat dan ook uit naar Marino met ‘Mr. Maxwell Street’.

‘Sacred Ground’ komt uit Guy Verlinde zijn laatste album en niet alleen met dit nummer is het kopen van dit album een ‘must’ maar ook nummers als ‘Better Days Ahead’ behoort tot deze categorie. Even slikken is het wanneer Guy Verlinde zijn troepen backstage stuurt en alleen met zijn resonator een nummer brengt voor de talrijke vluchtelingen en daarbij Peterke Attic betrekt voor diens gekende inbreng…..godverdomme da was schoewen! Nog een allerlaatste feestje met deze Mighty Gators en een oproep om samen de bandstand te bevolken werd dan ook massaal opgevolgd.

Goed op schema en zo kan MC Johan de allerlaatste act van de avond voorstellen. Voor editie 2015 hadden ze Ian Siegal kunnen strikken en samen met zijn ‘ollandse’ begeleidingsgroep zagen we hem dit jaar nog op  ‘Blues’ Peer. De liefhebbers en fans van Dusty Ciggaar leken er vanavond aan te zijn voor de moeite want op het podium verschijnt het heel ander type van gitaarspeler. Diegene die ook thuis zijn in de rootswereld herkenden uiteraard onmiddellijk Mischa den Haring van de alternatieve rootsband T-99. Naast onze eigen ter ziele gegane Seatsniffers zitten deze T-99 bij mijn favoriete rootsbands en zo kon voor mij de avond ook al niet meer stuk.

Ian Siegal begon eraan in zijn eigen ongegeneerde manier van spelen. Los van alle ernst maar toch met een hele hoop charisma om U tegen te zeggen. Het obligate funky Sexmachine van James Brown zat er al vlug aan te komen alsook een verassing voor de fans van Dusty want look who’s here! Dusty Ciggaar was dan toch nog op tijd in het Vlaams Brabantse komen opduiken en zo zaten we hier met 3 gitaristen van formaat op het podium.

Je hebt uiteraard voor- en tegenstanders voor deze Ian Siegal al blijft hij toch met regelmaat verrassen met sommige nummers. Eéntje daarvan was er eentje van Tom Waits en met de aankondiging en als grote fan van deze singer-songwriter stapte ik bij de eerste akkoorden van ‘Jockey Full Of Bourbon’ meer dan een plaats naar voren. De rumba pasjes van Ian Siegal konden me minder bekoren, zijn keuze voor die nummer maar al temeer.

Wanneer je Micha van T-99 uitnodigt om te komen spelen moet je deze klasbak natuurlijk ook zijn spotlight gunnen en dat deed Ian dan ook zonder schroom. Sterk toch hoe simpel dat het lijkt bij deze Micha. Respect! De editie van Binkom Blues 2015 zit er met de passage van deze Ian Siegal dan ook weer op en voor de fans van deze laatste verwijzen we U graag door naar de dubbele CD presentatie samen met de Boogie Beasts, data terug te vinden op onze kalender maar voor onze contreien staan zeker Move2Blues en het concert bij Goezot in de Djoelen in de kijker. Het was leuk en a la prossima volta!

Nog een nieuwtje dat er te rapen viel is dat voor het concert van John Mayall op vrijdag 02 oktober in Het Depot, het voorprogramma zal worden verzorgd door Dirk Lekenne en Luk de Graaff van Fandongo Live....

 

 

 

more pics on