© Rootsville.eu

John Mayall (UK)
(support act: Fandango Live)
Het Depot - Muziekcentrum Leuven
2015, october 02

club: Het Depot
artist: John Mayall
CD review: John Mayall - Find a Way To Care (2015)
artist: Fandango Live
CD review: Fandango Live - Hands (2014)

concert report & photo credits: Freddie ©Rootsville 2015

John Mayall, op de vooravond van zijn 82ste verjaardag nog steeds ‘alive and kickin’’ en dan vragen we ons af wat een man met zijn aanziens nog bezielt om dergelijke vermoeiende grote Europese concerttour te gaan doen. Het antwoord, de blues natuurlijk. Het is dankzij artiesten als o.a. deze John Mayall dat blues in de jaren zestig terug immens populair begon te worden, en daarvoor alleen al moeten we respect betuigen. Samen met zijn ‘Bluesbreakers’ was het deze John Mayall die voor een revival van de blues zorgden en moest hij destijds voor een andere tak van de muziek hebben gekozen zou hij in zijn thuisland al lang tot de adel zijn verheven, en moesten we nu deze John Mayall dan wellicht aanspreken met ‘Sir’ of meer zelfs in plaats van één of andere vermelding. Diverse grote namen speelden destijds bij de Bluesbreakers’ en voor sommigen zoals o.a. Walter Trout betekende dit ook de perfecte springplank voor hun solo carrière.

Vanavond staat de muziektempel ‘Het Depot’ in deze studentenstad bij uitstek in het teken van John Mayall & The Bluesbreakers.  Ook het ideale moment om zijn nieuw album ‘Find a Way To Care’ aan het grote publiek voor te stellen want uiteraard zijn niet alleen de bluesadepten naar Leuven afgezakt. Alvorens we voor het hoofdmenu mogen aanschuiven krijgen we nog een voorprogramma uit eigen streek en zullen Dirk Lekenne en Luk de Graaff als duo de spits afbijten. Dirk is samen met vriendin Els de drijvende motor achter het Fandango Label en samen met Luk de Graaff schrijft Dirk veel van de nummers voor Fandango Live, deze groep mogen we ook aanzien als het vaste huisorkest van dit Fandango Label. Nu toch al noteren dat Fandango zijn 'Label Night' hier in ditzelfde 'Het Depot' organiseert op zaterdag 18 oktober.

Binnen een paar weken komt het nieuwe album van ‘Fandango Live’ op de markt en deze avond is de perfecte try-out om iedereen met nummers uit dit nieuwe album te laten kennismaken. Fandango Live is vanavond gereduceerd tot een duo of om het met de woorden van Luk de Graaff te zeggen dit is de cultuur versie van de ‘band’.

Ik hou van JJ Cale (1938-2013), dus kan het ook niet anders of Dirk en Luk raken bij mij de gevoelige snaar en wanneer ik hoor dat een nummer als ‘Magnolia’ op het nieuwe album van ‘Fandango Live’ zal terug te vinden zijn is het dus met spanning wachten tot binnen enkele dagen wanneer het album zal te verkrijgen zijn. Wat ook op het nieuwe album zal te beluisteren zijn is ‘Kerkom’ en met dit fijn instrumentaaltje openen Fandango ‘XS’ hier vanavond de debatten in Het Depot.

Op de vorige ‘mini night’ van het label heb ik toen al kunnen horen dat deze ’Fandango Live’ het hier ver zouden kunnen schoppen als tribute band  voor JJ Cale die op zijn eentje de Tulsa sound heeft tot leven gewekt. Een intiem concertje in zulk een grote zaal vraagt uiteraard ook om wat meligere nummers en dan hoort Jim Reeves zijn ‘He’ll Have To Go’ hier perfect in het rijtje thuis al gaan we het arrangement van deze twee outlaws hier vanavond wel vergelijken met de versie van Ry Cooder.

Afsluiten doen ze met ‘It’s Gonna Be Alright’ van de hand van Dirk Lekenne, een nummer dat voor Dirk en Els, en zeker voor Els een meer dan emotionele waarde heeft en voor beiden eindig ik hier met een hoopvolle quote….De eeuwige sterren schijnen zodra het donker genoeg is.

Ondertussen is ‘Het Depot’ aangenaam gevuld voor deze legende van de ‘Britse’ blues. We hadden John Mayall al wel bezig gezien hier vanavond want dit ‘icoon’ is nog nederig genoeg om zelf zijn ‘merchandising’ op te stellen en zoals het deze 'gentleman' past met oog voor ieder detail.

Wie dacht dat deze John Mayall hier vanavond uitsluitend werk van zijn nieuwe ‘Find a Way To Care’ zou brengen is er uiteraard aan voor de moeite. Net als altijd is John Mayall niet egoïstisch en  brengt hij maar wat al te graag ook covers van zijn collega’s om zo de spirit van de blues levendig te kunnen houden. De eerste voor van vanavond is het alom gekende ‘All Your Love’ van Otis Rush uit 1958, eentje dat ook reeds was terug te vinden op John’s album ‘John Mayall & Eric Clapton’ uit 1966. Het zal dan ongetwijfeld een mooie avond vol nostalgie te worden, zeker wanneer Sonny Boy Williamson II zijn ‘Help Me’ door de boxen galmt. Dit 12-bar bluesje ‘s al lang een ‘blues standard’  geworden en zowat iedere blues artist heeft dit in zijn repertoire zitten.

Zijn ‘Bluesbreakers’ anno 2015 bestaan uit Rocky Athas aan de gitaar en de ritme sectie bestaat uit bassist Greg Rzab en drummer Jay Davenport. Deze hedendaagse ‘Bluesbreakers' bezitten allen de Amerikaanse nationaliteit. Bijna 82 maar dat zou je deze John Mayall niet meegeven, iets wat ook de mening is van zijn talrijk naar Leuven afgezakte fans. Wat sommigen vreesden is hoegenaamd niet het geval en de vitaliteit straalt nog zo van dit icoon af. Nog steeds vol overgave wisselend van keyboards over bluesharp naar gitaar en terug lijkt het of de jaren krijgen maar geen vat op hem.

Na een beetje een funky nummer waarop hij zijn ‘Bluesbreakers’ één voor één in de spotlights komt te zetten grijpt hij terug naar het verleden met ‘Ridin’ On The L&N’, zowat de ganse bluesscène van ’John Mayall’ over ‘Dr. Feelgood’, 'Paul Butterfield', 'Steamhammer' tot ‘Nine Below Zero’ hebben met dit nummer roem en glorie weten te halen maar dat zal Lionel Hampton en Dan Burley worst wezen als zij de credits maar ontvangen.

Met ‘I Feel So Bad’ krijgen we dan een nummer uit het nieuwe album  en na Curtis Saldago zijn ‘Song Of Something’ gaan John Mayall een beetje freewheelend naar het einde van het concert. De fans laten het allemaal niet zo aan hun hart komen en zouden wat al te graag mee jammen met deze ‘White Guy’ who can play the blues. Voor de encore was het eventjes wachten maar uiteindelijk verschijnen John Mayall en zijn Bluesbreakers dan toch terug ten tonele en kan iedereen voldaan terug naar huis gaan. No problemo... deze John Mayall is verre van uitgeteld en zal zeker en vast het record van BB King nog willen en kunnen breken….

Afspraak op zaterdag 17 oktober voor de Fandango Label Night hier in Het Depot!

 

more pics on