© Rootsville.eu

The Delta Saints (US)
(support act: Freeborn Brothers (Pol)
Djoelen Oud Turnhout
2015, october 04

club: Goezot
artists: The Delta Saints
artists: Freeborn Brothers

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
©Rootsville 2015

Zo zot zijn die van Goezot niet want The Delta Saints naar hun Oud-Turnhout halen is zelfs Goeslim. Sinds ze bij Gevarenwinkel voet aan de grond kregen zijn deze southern-rock band uit Nashville Tennesee met regelmaat in ons landje te zien. Vorig jaar waren ze op vrijdagnacht nog afsluiter in de grote tent op Gevarenwinkel na eerder al den hof van Goezot in lichterlaaie te hebben gezet. Het zal hier in de Djoelen dan ook letterlijk een feestje zijn wanneer deze hyperkinetische youngsters hier het podium komen te bezetten maar eerst is er nog een support act…

Die support act daar hebben ze Rootstowner Kurt de Bont voor moeten lastig vallen want er is niemand beter begaan met deze ‘mad boys’ uit Polen dan Kurt. Als we aankomen in de Djoelen is de ‘spinner’ van dienst niemand minder dan DJ Funkie Frankie.

We wanna bring you Chaos! Is zowat het handelsmerk van ‘The Freeborn Brothers’. Met dit Poolse trio kan je werkelijk alle kanten uit. Niko Soszynski, Matt Plesniak en Chris Pasieka zijn ook in Aarschot en omstreken zowat kind aan huis en alhoewel ze in feite een trio zijn heb ik ze nog maar alleen als duo kunnen aanschouwen. Gaande van Gypsy tot Trashpunk het staat allemaal hier te gebeuren en zeker ondanks de soms chaotische speelstijl schuilt er iets van een muzikant in deze gasten. Het is ook de eerste keer dat ik deze Freeborn Brothers nu eens eindelijk als volledig trio kan bekijken.

Matt, Niko en Chris leggen een hoop ‘Bohemian’ invloeden in hun muziek en net dat vind ik persoonlijk er leuk aan. Deze heren kunnen perfect de show stelen en weten als geen ander het publiek op hun hand te krijgen en zelfs met nummers als ‘Oh Lord’ verklaren ze een beetje de liefde aan de gospel.  Met deze Freedborn Borthers lijkt het wel of de poesta is van Hongarije richting Polen opgeschoven, of hoe deze ‘Hobo Trash Music’ bijna tot Poolse traditionals kunnen worden verheven.  Eén ding staat vast met deze ‘The Freeborn Brothers’ hoef je geen storm om het dak eraf te laten gaan en mag DJ Funkie Frankie de tijd tot aan ‘The Delta Saints’ weer gaan opvullen.

Zopas hebben Ben Ringel en de zijnen hun nieuw album ‘Bones’ uitgebracht en vanavond mag je erop aan dat dit schitterende album ‘live’ in de kijker wordt gezet. Voor deze ‘heiligen’ is het nog maar hun 2de studio album na ‘Death Letter Jubilee’ en na hun oprichting in 2008 en dat wijst alleen op het feit dat ze er tijd in hebben willen steken. Eerder verscheen er wel nog een EP als aanloop naar hun succes en na hun eerste full album kwam er ook een ‘live’ album op de markt alsook een DVD. Buiten Ben Ringel (zanger & resonator) bestaan deze ‘Delta Saints’ ook nog uit Dylan Fitch (lead guitar), David Supica (bass), Ben Azzi (drums), en Nate Kremer (organ).

Er worden sinds hun nieuw album meerdere vergelijkingen getroffen met grote rockbands uit ons roemrijk verleden maar met een nummers als ‘Into The Morning’ lijkt het mij wel of ze zijn voor hun laatste album serieus gaan brainstormen met Roger Waters en David Gilmour want de conversatie van Nate zijn keyboards en Dylan zijn gitaar voelen zo’ pshychedelic’ aan dat de 'dark moon rises over Oud-Turnhout'. Na ‘Chicago’ en ‘The Devil’s Creek’, nummers uit hun ‘Dead Letter Jubilee, krijgen we zowaar een love ballad uit Bones met ‘My Love’, een nummer waarop Ben Rigel bijzonder diep gaat in zijn emotionele gevoelens en we bij sommige vrouwelijk fans haast taferelen van uit de sixties zouden kunnen waarnemen. ‘Heavy Hammer’, ‘Soft Spoken’ en ‘Zydeco’ zijn nog van die specifieke Delta Saints nummers uit hun nieuwe album die hun na enkele jaren in hun prille bestaan al verheven tot wereldsterren.

Samen met het volwassener worden van hun muziek zijn er ook andere veranderingen op te merken bij ‘The Delta Saints’. Zo zijn de drummer en keyboard speler sinds vorig jaar gewijzigd maar de opmerkelijkste verandering vond ik wel dat David Supica er nu staat zonder dreadlocks en dit al sinds 8 maand. ‘Berlin’ is op hun ‘Bones’ de afsluiter en ook hier betekent het dat we stilaan de boeken mogen gaan toe doen maar dat is uiteraard zonder de aanwezige bijna hysterische fans gerekend…

De organisatie van Goezot waren er in het begin niet gerust in want buiten beleefden we een kleine ‘Indian Summer’ en als klap op de vuurpijl moesten sommige fans eerst nog met hun kids in allerijl naar de jaarlijkse ‘village fair van Oud Turnhout’ maar alles is dan toch nog goed gekomen en diegene die er niet waren moeten er zich wel van bewust zijn dat ze hier een uitzonderlijk concert hebben gemist. Ben Ringel en zijn Delta Saints waren dan ook bijzonder dankbaar hun fans hier te hebben mogen begroeten en wanneer deze ‘Saints’ zo boven zichzelf blijven uitstijgen zullen zalen als de Djoelen in de toekomst misschien wel niet meer tot de mogelijkheden worden behoren en dus zijn we dankbaar aan Peter, Mark en de rest dat we hier nu nog getuige van konden zijn.

 

 

more pics on