© Rootsville.eu

Deviation (B)

Jazz Night @ The 131 Vorselaar
2015, october 10

artist: Deviation Jazz Trio


concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

Voor opkomend talent hebben we bij Rootsville steeds een plaatsje vrij gemaakt. Zo ook wanneer we een seintje kregen dat Nathalie Van den Meutter nu ook sinds een paar maand met een nieuw Jazz Trio de clubs wil gaan overtuigen van hun talenten. Nathalie kennen we ook van bij ‘Diamonds On The Rocks’ waar ze samen met Emilie Leysen de ‘backing vocals’ verzorgt  bij deze geweldige Neil Diamond Tribute. Recent zag ik deze Nathalie ook nog aan het werk als 2de helft van het duo LuNa waar ze samen met gitarist Luc Canters blues en pop covers in een jazzy jasje steekt. Deze onvermoeibare stem maakt ook deel uit van ‘Beatles for Girls’, en daar hoeft geen kanttekening bij.

Samen met 2 medestudenten aan het Koninklijk Conservatorium Brussel is het Deviation Jazz Trio dus in het leven geroepen. Nathalie Van den Meutter staat in voor het vocale deel en wordt daarin bijgestaan door Jasmien Geijsels aan keybords en Diederik Billiet aan de elektrische bas. Voor de plaats van ontmoeting moeten we naar een gelegenheidscafé waarvan de officieuze naam is ‘De wasserij van het Leven’ maar voor een goede stand van zaken noemen we deze locatie maar ‘The 131’ naar analogie met het huisnummer, een plaats die zich bevindt ergens tussen de ‘City of Her’ntals’ en het land van Vorselaar..

Opmerkelijk is dat er toch tamelijk wat volk naar deze voor mij nog ongekende locatie is afgezakt. Aan de ‘comptoire’ raak ik voor het concert aan de praat met twee van de steunpilaren van het sinds dit jaar ontstane ‘Jazz in Thals’. Deze ‘Free Jazz Happening’ schoot in mei van dit jaar als een komeet uit de startblokken en kent dus al onmiddellijk een vervolg en dit op zondag 15 mei (pinksterzondag) van volgend jaar. Dus nu al noteren voor een jazzevent waarbij het doel van de organisatie is om deze muziek weer meer toegankelijker te maken voor iedereen, een opzet waarbij ze vorig jaar bij de start met vlag en wimpel zijn geslaagd.

Tijd nu voor het Deviation Jazz Trio dat opent met ‘I Tought About You’ en daarmee weet iedere aanwezige dat ze een ‘enchanted evening’ tegemoet gaan hier in ‘The 131’. Drie youngsters die, al zit hun carrière nog maar in de startblokken toch al professioneel genoeg overkomen om de avond met succes te gaan vullen. Voor hun tweede van de avond grijpen ze terug naar eentje dat we kennen van ‘Cannonball Adderley’ toen hij in de periode van de ‘Soul Jazz’ deze 'Save Your Love For Me' bracht met Nancy Wilson. De ‘sax’ van  ‘Cannonball’ is niet aanwezig, de spirit van Nancy Wilson des te meer en daar zorgen in eerste instantie de vocale kwaliteiten van Nathalie voor. Dat er bij de beginnende artiesten inventief moet worden omgesprongen voor sommige instrumenten blijkt uit het gebruik van een doosje keelpastilles dat hier dienst moet doen als een 'rhythm shaker' Opmerkelijk dat Jasmien en Diederik als ‘soulmates’ elkaar weten te vinden tot blijkt dat ze buiten de muziek ook met elkaar verstrengeld zijn ;-).

Wanneer we aan ‘Latin Jazz’ denken, komt ook ontegensprekelijk het beeld van Antonio Carlos Jobim aka Tom Jobim opdagen. Van hem brengt dit Deviation Jazz Trio het nummer ‘Wave’ uit 1967. Hierbij gaat Nathalie Van den Meutter ook geen obstakel uit de weg door dit nummer in de oorspronkelijke taal te brengen…maravilhoso! Met ‘standards’ als ‘The Nearness Of You’ en ‘For All We Know’ worden de aanwezigen in een meer dan aangename sfeer naar het einde van de eerste set gebracht. Dat Ella Fitzgerald hier bij sommigen een streepje voor heeft blijkt duidelijk uit het nummer 'Don't Cha Go Way Mad' en 'Misty' een jazz standard van Errol Garner hier vanavond in het arrangement van Diva Fitzgerald en daarmee zit set 1 erop.

Op set 2 moeten we hier niet al te lang op wachten en het Deviation Jazz Trio laat iedereen vlug terug op zijn plaats belanden bij de tonen van ‘Popsicle Toes’. Voor ‘Have You Met Miss Jones’ wordt hulp ingeroepen van de aanwezigen voor de ‘finger knicks’ al zat ‘castelein’ Jan hier voor eventjes in het verkeerde ritme. Na ‘This Masquerade’ van Leon Russell mogen we ervaren dat Jasmien een vurige fan is van Bill Evans en brengt ze samen met haar Diederik een instrumentale versie van ‘Beautiful Love’….ain’t that beautiful!.

Time flies when you’re having fun… en dat is ook vanavond het statement bij uitstek. Bij ‘Tell Him’ krijgen we nog een conversatie tussen de bas van Diederik en de stem van Nathalie en als laatste nummer voor de avond blijkt ook Jasmien over een mooie stem te beschikken in een klein intro duetje met Nathalie. Als 'encore' brengen dit Deviation Jazz Trio nog een bluesje van Rachelle Ferell en zijn we met z’n allen er ten volle van bewust dat in dit trio muziek zit, al kan ik het toch niet laten om een tip aan Jasmien mee te geven..Spend more nights with 'Roland' than Diederik…that’s all folks!

 

more pics on