© Rootsville.eu

Gravelroad (US)

Loodscafé Aarschot
2015, october 14

club: Loodscafé
artist: Gravelroad
CD review: Gravelroad - El Scuerpo

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

In het Loodscafé zetten ze de feestweek naar aanleiding van het 1-jarig bestaan gewoon vrolijk verder. Na zondag hier een uitzonderlijke Stef Paglia & Friends op het podium stond was het maandag het moment voor de ‘maffe’ Freeborn Brothers’. Op woensdag zitten de Jassie en de Jokke al aan 3 op 4.

Woensdagavond is het moment om de blues eens vanuit een ander standpunt te gaan bekijken en dat is met het bezoek van de Amerikaanse ‘Gravelroad’ zeker van toepassing.Gravelroad is een viermansformatie die afkomstig is uit Seattle. Stefan Zillioux (vocals & guitar), Jon Kirby Newman (vocals & guitar), Martin Reinsel (drums) en Joe Johnson (bass) zijn diegene die Gravelroad een gezicht geven en toeren al meer dan 10 jaar samen. Ze zijn niet alleen gekend als een bluesband uit Seattle maar waren ook jaren de begeleidingsgroep van T-Model Ford tot bij diens overlijden in 2013.

De blues anders…dit kan je wel stellen want diegene die waren afgezakt voor een concertje ‘Chicago Blues’ was eraan voor de moeite. Deze Gravelroad brengen blues zoals zij dat zien en dat is dan een mix van verschillende stijlen. Hun blues beschrijven ze het liefst als ‘Dirty Blues’ en zo klinkt het ook. Stevig en vettig, met invloeden van boogie en Delta slide, een stijl die je best kan beschrijven tussen een ‘blend’ van R.L Burnside en Robert Johnson met een sausje van diep doordrongen elektrische  slides.

Hun laatste album ‘El Scuerpo’ staat in het teken van hun lustrum naar aanleiding van het uitbrengen van hun debuutalbum. Met 5 albums op de teller zijn ze vastberaden om na deze Europese tour terug de studio in te trekken voor de opnamen van een nieuw studioalbum waarvan we vanavond al een voorsmaakje krijgen met nummers als ‘Backyard’. Hun sound met de doordringende drum en de conversaties van de gitaren van Stefan en John overstijgen met momenten het vocale gedeelte maar wordt daardoor niet als een gemis ervaren want deze Gravelroad staan garant voor hun ‘dirty blues’ en moet zo ook worden ervaren.

De feestweek zit er hier bijna op en maandag 19 oktober gaan ze hier verder met de one-man band ‘The Blues Against Youth’ en weerom krijgen we dan blues van uit een ander standpunt hier in het ‘Loodscafé’ te Aarschot.