© Rootsville.eu

Kim Versteynen & Tim Finoulst

Jazzclub The Mood Hasselt
2015, october 15

club: Jazzclub The Mood
artist: Kim Versteynen & Tim Finoulst
CD review: First Time

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

De herfst was er al en de bijbehorende temperaturen en het gure weer is er nu ook stilaan bij aan het komen. Wat is er dan nog gezelliger dan als muziekliefhebber naar een warme en vriendelijke Jazzclub te gaan om dan zo nog een top duo aan het werkt te gaan zien en te beluisteren.

Dit duo dan hebben we het over Kim Versteynen en Tim Finoulst die als het ware een thuismatch spelen in Jazzclub The Mood te Hasselt. Toen ze in 2013 het ‘Leffe Jazz Concours’ te Dinant op hun naam wisten te schrijven hadden ze misschien zelf niet eens verwacht wat een succes dit zou gaan betekenen voor hun als duo. Het album ‘First Time’ dat in de herfst van vorig jaar werd uitgebracht is daar ook een stille getuige van. Remy Vandebroek is zoals steeds de vaste ‘annonceur’ van ‘The Mood’ en met de nodige ernst en vakkennis weet hij deze Kim Versteynen en Tim Finoulst aan te kondigen  als 2 muzikanten met een mooie stem en 6 snaren, meer moet dat  volgens hem niet zijn. En de kenners en fans weten dat dit niet meer moet zijn want bij aanvang van het concert wordt ‘The Mood’ bevangen door een  enorme stilte van respect.

Op hun album openen ze met ‘River Man’ van Nick Drake en ook hier in de club wordt dit nummer als eerste gebracht. De melodieuze en zuivere stem van Kim Versteynen vormt als een meer dan prefecte match met het subtiele gitaarspel van Tim Finoulst en dat is alleen voor de allerbesten voorbehouden. Ze brengen op zo een intieme avond voor elk wat wils en gaan van een prachtige ‘standard’ als ‘Beautiful Love’ gezwind over naar eigen werk als met ‘Kind Of Grey’ van de hand van Tim Finoulst, waardoor hier het bewijs wordt geleverd dat hij ook nog topmuziek kan componeren. Van Paul McCartney, je weet wel die van de ‘Fab Four’ brengen ze nog een niet alledaags nummer en na ‘Jenny Wren’ sluiten ze hier de eerste set af met een zeer beklijvende versie van ‘Autumn Leaves’ dat zowel in het Frans als het Engels wordt gezongen door Kim Versteynen. Tijd voor de merchandising.

Het was al zo begeesterend mooi en toch lijkt het erop of dit duo heeft het beste bewaard voor het laatst. Wat kan er nu nog mooier zijn wanneer je een nummer als Djavan zijn ‘Oceano’ komt te beluisteren. De Burt Bacharach standard’ Walk on By’ misschien? Ik weet het zo zeker niet maar een feit is wel dat deze Kim Versteynen en Tim Finoulst beide nummers  hier weten te brengen in al hun eenvoud en pracht.

De muzikale omlijsting van de avond wordt nog intenser met Gershwin zijn ‘Summertime’ of met het de adem afsnijdende ‘Send In The Clowns’ uit de prachtige musical ‘A Little Night Music’.  En om het met Burt B zijn ‘They Long To Be Close To You’ te verwoorden…the angels got together tonight en misschien afsluiten  met een torenhoog cliché…de afwezigen hadden nogmaals ongelijk want wij hebben genoten!

 

more pics on