© Rootsville.eu

Ivan Paduart Trio &
Jan De Haas Vibes Quartet

feat. Raphaelle Brochet

CC Muze Heusden-Zolder - Hello Jazz Festival
2015, october 08

club: CC Muze festival: Hello Jazz
artist: Ivan Paduart
artist: Jan De Haas

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

‘Hello Jazz’ viert dit jaar zijn 30ste verjaardag en laat een indrukwekkende lijst van concerten op ons los de volgende 2 maand in diverse Culturele Centra en clubs van ons land. CC Muze in Heusden-Zolder is zo een CC en daarbij hoort ook nog het Muze Jazz Café. Tom Michielsen staat in voor de programmatie van deze ‘CC Muze’ en zelf een jazzfanaat zijnde komt deze tak van de muziek meer dan behoorlijk aan bod in deze CC. Iedere 1ste zondag van maand is het MuzeCafé zelf de thuisbasis voor het ‘Muze Jazz Orchestra’ waarbij telkens geëindigd wordt met een’ jam’…dus wie zich geroepen voelt.

Tom Michielsen was er als de kippen bij toen hij de mogelijkheid zag om op vrijdagavond 16 oktober voor een dubbele affiche te zorgen in het Muze Café. Vooreerst zou Ivan Paduart met zijn trio aantreden in een eerste set. Vervolgens zou deze Ivan Paduart het Jan De Haas Vibes Quartet vervoegen voor een tweede set met heerlijke jazz.

Dat er hier telkens ‘kwaliteit’ in de kijker wordt gezet ondervinden we ook dat wanneer de mogelijkheid er in bestaat wanneer een klasse pianist zich komt aanbieden het Muze Café verplaats wordt naar het podium van de grote concertzaal. De reden? Hier staat immers een pracht van een Yamaha vleugel te wachten en het is onmogelijk om dit pracht ding telkens naar het Café te willen verplaatsen. Daarom! Het podium doet dan telkens weer dienst als gezellig en intiem jazzcafé.

Zoals gezegd is het eerste deel van deze dubbele affiche voorbehouden aan één van onze talentrijke jazzpianisten van ons land. Ivan Paduart ziet de kans schoon om met zijn eigen trio de jazzliefhebber te laten genieten van zijn eigen composities. Vanavond wordt ook zijn nieuwste album ‘Enivrance’ voorgesteld en daarmee kunnen ‘CC Muze’ en ‘Hello Jazz’ meteen op een extraatje rekenen. Ivan Paduart heeft ondertussen al 28 albums op zijn teller staan en is een gewaardeerd pianist in binnen- en buitenland.

Vanavond laat hij zich bijstaan door Philippe Aerts op contrabas en Hans van Oosterhout  aan de drums. Nog een surplus voor vanavond is dat er nog een special guest op de ‘bill’ staat. Met Philippe en Hans beschikt hij natuurlijk op een ritme sectie waar je kan op bouwen en zo weten we dat we een intense eerste set te verwachten staan. Een set met mooie poëtische composities als ‘Boyhood’ en uiteraard de titeltrack ‘ Enivrance’.

Voor de eerste 2 nummers van de avond grijpt Ivan Paduart wel eerst terug naar zijn oudere werk met ‘Crush’ en ‘Le Méridien’, twee nummers die zijn terug te vinden op zijn vorige album ‘Ibiza’. Na een vrije impressie van drummer Hans van Oosterhout wordt het tijd om de ‘special guest’ aan te kondigen en dit is vocaliste Raphaelle Brochet. Deze Raphaelle is afkomstig uit Frankrijk maar is nu actief in ons land en zo hebben we toch maar een geweldige jazzstem bij onze zuiderburen gaan wegkapen. Tijd voor een korte pauze en tijd ook om eens bij te tanken om zo verder te kunnen genieten van het tweede deel.

Tijd ook om het podium anders te schikken want nu komt de vibrafoon van Jan De Haas zijn plaats opeisen. Tijd ook om twee andere straffe jazzmuzikanten op de aanwezigen los te laten en zo krijgen we een nieuw ritme sectie met op de double bass Sal La Rocca en aan de drums Mimi Verderame en daarmee is de helft van het Jan De Haas Vibes Quarter reeds geïntroduceerd. De andere helft is natuurlijk ras talent Jan De Haas aan de vibrafoon en percussie. De vierde muzikant van dit Quartet is uiteraard pianist Ivan Paduart die zoals geweten deel uit maakt van dit Quartet. De laatste maal dat ik ze in deze formatie nog aan het werk zag was in februari in Jazzclub ‘The Mood’ te Hasselt.

Ook Jan De Haas is dit jaar met een nieuw album op de proppen gekomen en zal meer dan waarschijnlijk werk uit deze ‘Dreams Ago’ laten horen. Tijd ook om prachtige composities op het publiek los te laten in een uitstekende ‘blend’ van Cool en Latin jazz. Bij dit Quartet worden ook de talenten als componist van Sal La Rocca en Mime Verderame in de spotlight geplaatst met respectievelijk ‘Pas d’Homme’ van Sal en Mimi zijn ‘Debauche’.

In de winkel van Cool Jazz krijgen we het mooie ‘Naima’ van John Coltrane te horen en op ‘Dreams Ago’ mag Raphaelle Brochet haar talenten weer laten horen. Met de  conversaties tussen de warme vibrafoon van Jan De Haas en de heerlijke toetsen van Ivan Paduart belanden we natuurlijk ook aan het einde van deze heerlijke Jazz Night in CC Muze. Weg gaan zonder encore is geen optie en hoe kunnen deze klasbakken het publiek nog meer  bedanken dan door te eindigen met Cole Porter zijn ‘I Love You’ …

 

met dank aan Tom Michielsen.