© Rootsville.eu

Fandago Label Night

Het Depot Leuven
2015, october 17

more info:
Het Depot

Fandango Music

Spotlight Fandango

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

Zaterdag 17 oktober en in Het Depot te Leuven staat de 'Fandongo Label Night' op het programma. In eerste instantie zouden het 5 bands zijn die hier vanavond een feestje zouden gaan bouwen maar door het plots ziek worden van Kris Valvekens aka De Kirri moeten ze de klus hier vandaag met een groepje minder zoeken te klaren. Een ‘Label Night’ daar past ook natuurlijk een CD voorstelling bij en die eer was vanavond voorbehouden voor ‘Fandango Live’, het huisorkest van Fandango Music.

Het is deze ‘Fandango Live’ die dan ook de aftrap mag geven en dat doen ze gepast door het concert van vanavond op te dragen aan De Kirri, die nu wel  door zijn Anja in de armen zal worden gesloten. Marc Steenbergen en Eric Hermans van de ‘Kirri’s Travelin’ Kitchen Jam’ waren wel van de partij en samen met PA-man Daniël zouden we gaan genieten van een heerlijke avond met muziek van eigen bodem.

Zoals gezegd is de eer om deze ‘Fandango Label Night’ te openen aan het huisorkest. ‘Fandango Live’ bestaat uit Dirk Lekenne (guitar & vocals), Luk de Graaff (guitar & vocals), Walter Mets (drums & backing vocals), Pieter Akkermans (keyboards) en Tim Van Passel (bass). Hun nieuwste album draagt de gepaste titel ‘Kerkom Texas’ en diegene die weten waar dit Fandango Label is gehuisvest weten wel hoe aan de titel is gekomen.

Met het instrumentale ‘Kerkom’ wordt zowel op het nieuwe album als vanavond hier in Het Depot geopend. De review van het nieuwe album kan je ook deze week gaan lezen op Rootsville. Er is ook ruimte gelaten voor het oudere werk maar de meeste nummers komen uit het nieuwe album. Dat Dirk Lekenne een fan is van JJ Cale zullen de meesten onder ons wel al weten en het is dan ook heerlijk dat deze ‘troubadour’ op dit album wordt in de kijker wordt gezet met nummers als ‘Humdinger ‘ en het zeer mooie ‘Magnolia. Ik blijf het verkondigen ik kan het in de verste verte niet vatten dat deze ‘Fandango Live’ niet meer te zien is op onze podia, deze band heeft alles… blues en rock ’n roll! en wat zou het mooi zijn moesten deze gasten de zalen vullen met een tribute aan JJ Cale. Afsluiten doen Dirk en Luk met ‘It’s Gonna Be All Right’, en zie ik daar geen traantjes vloeien?

Pete, dat is de volgende  maar hierbij hebben we ook heugelijk nieuws. We kennen Pete als een trio met zijn ‘copains’ Ian McCole en Luk de Graaff maar niet alleen voor deze avond maar ook voor de nabije toekomst heeft het gezin ‘Pete’ aan gezinsuitbreiding gedaan. Drummer Jan De Mayer is diegene dit van dit trio een ‘volwaardige’ band zal gaan maken. Dus 3 muzikanten en een drummer ;-)

Nee, alle gekheid op een stokje, na zo veel dit trio aan het werk te hebben gezien is dit zonder meer een surplus te noemen. Nummers als ‘You Move Too Fast’ en ‘Would You Come Down’ krijgen hier een extra dimensie toegemeten. Hier staat een sterke en krachtige ‘Americana’ band te performen. Het nieuws is ook dat ze weldra onder hun vieren de studio zullen gaan intrekken en dat zal zonder meer vuurwerk gaan geven. Ook ‘Hold On’ werkt prachtig met drums of moeten we vanaf nu ‘sjoek sjoek’ gaan zeggen tegen dit nummer. En zie onze Pete kan bewegen ook!

Op de kleine ‘Label Night’ in december van vorig jaar leerde ik ook kennismaken met ‘Gumbo Gumbo’. Voor diegene waarvoor het vanavond een primeur is zeggen we net als toen, dit heeft niets te maken met New Orleans. Deze Gumbo Gumbo stellen zich graag voor als… four guys with a passion for true uncomplicated music. Ook zij hebben een extra lid in de band opgenomen wiens naam me is ontgaan. Hij doet dienst als 2de stem na deze van ‘Six’. De andere leden zijn Jack Bakker (guitar), Jan Goossens (bass) en Serge Welvaert (drums). Toen ik ze vorig jaar nog beschreef als een alternatieve rockband met een vleugje ‘hip hop’ vind ik vanavond dat ook zij een beetje een transformatie hebben ondergaan want hier staan 5 heuse rootsrockers op het podium.

Nummers  als ‘Lovin’ It’, ‘Trailer Park’ en ‘TV Girl’ brengen de youngsters hier aanwezig al onmiddellijk aan het dansen en krijdt deze 'Fandango Label Night' al stevig wat vorm.

 

Met een groep minder komen we zo wel aan het sluitstuk van deze nacht. De afsluiter is meteen ook de nieuwste aanwinst bij het ‘Fandango Label’. Op 12 mei van dit jaar was ik erbij in De Roma toen deze Handkerchief als support act bij C.W Stoneking kwamen opdraven. Het was ook die dag dat ze ’t Stad’ leerden kennismaken met hun album ‘Dancing Bones’. Hun sound is een mix van blues, swing en gypsy ska en dit alles overgoten met een serieus Tom Waits gehalte en ook een beetje Klezmer feeling. Deze rootsband bestaat uit Christof Annaert (vocals, guitar &blues harp), Tijs Bonner (vocals& keys), Bram Stessel (vocals & double bass), Nicholas Hermans (trumpet) and Werner de Kroes (drums & percussion) en gingen vooreerst door ons muzikale land als ‘The Woodys’.

Opwekkend en vrolijke muziek is hun 'ding' met nummers als 'All Aboard' maar het 'Barbershop Bruno' blijft ontegensprekelijk mijn favorietje want hier vinden we hun gans oeuvre in terug.

Helaas is dit het einde van een avond vol met steengoede muziek van eigen bodem en dit zal niemand hier vanavond gaan weerleggen. Het allerlaastste wapenfeit is Slim Harpo's zijn 'Hip Shake' en...so we can rock 'n roll till the cows come home!

We wensen 'De Kirri' nog een spoedig herstel want we kunnen nog moeilijk tevreden zijn met de echte 'Diamond'...

It's Gonna Be All Right

 

more pics on