© Rootsville.eu

Benefiet Kid Fonds
Chilly Willy - Woodbine Light

Cocoon Oostham
2015, october 17concert report: Vanessa - photo credits: VaRi Design
© Rootsville 2015

Blues for KIDS!

De Cocoon in Oostham organiseerde op 24 oktober een benefiet concert voor het KID Fonds, met Woodbine Light en Chilly Willy op de affiche.
Organisator Kurt Verheyden geeft even uitleg over het KID Fonds?
Wel, dit is een organisatie die de zorg voor kinderen met een primaire immuundeficiëntie (hierdoor kan het lichaam zich niet verweren tegen infecties) wil verbeteren. Met allerlei acties probeert men geld in de zamelen om het onderzoek naar deze ziekte de steunen. Toen ik van deze organisatie hoorde was ik er meteen aan verkocht en wilde dan ook graag een duit in het zakje doen. Maar hoe…

Eind april van dit jaar zag Kurt toevallig zijn goede vriend Rudi Eens of beter bekend als "Mr. White" van Chilly Willy. Na een korte uitleg over KID Fonds was Rudi er meteen voor te vinden om samen met Chilly Willy een optreden te geven voor dit goede doel. En het idee van een benefietconcert was geboren.

Om nog een tweede band op de affiche te kunnen zetten nam Kurt contact op met een ex-collega, Phylippe Vandycke, zanger en gitarist van Woodbine Light. Ook zij waren gecharmeerd door dit initiatief en waren meteen akkoord om mee te doen.
Woodbine Light is een semi-akoestisch 4-mans-bezetting met 3 gitaristen en 1 drummer. Met Phylippe Vandycke – zang en gitaar, Walter Van Vaerenbergh – zang en percussie, Reny Vatteroth – zang, solo-gitaar en blues harp en zijn broer Eilard Vatteroth  - zang en basgitaar bestaat de band is nu al ongeveer 7 jaar. Ze is ontstaan uit de elektrische rock-blues band 'Lord Woodbine'. Naast al het elektrische kwam er de behoefte om een meer rustige en akoestische ‘Light’ versie van de band uit te brengen, vandaar de naam.
Nummers van The Band, Clapton, The Blues Brothers, John Lee Hooker, John Mayall… worden herwerkt tot een akoestische versie die geschikt is voor hun 4 mannenstemmen en dit zonder het blues gevoel te verliezen. Hun uitgebreid muziek genre is dan ook geschikt voor een breed publiek.
Ook deze avond hebben ze dit weer bewezen. Met nummers als ‘One Scotch, One Bourbon, One Beer’, ‘Lay Down Sally’, ‘Mojo Working’ en nog veel meer hebben ze dit benefiet concert geopend met een sterk blues getinte play list. En waren ze de ideale opwarmer voor Chilly Willy.


Toen Chilly Willy in 1992 begon als opvuller van een free-podiumaffiche hadden ze zelf nooit gedacht dat ze 23 jaar later nog steeds op het podium zouden staan. Maar niets is minder waar! Hun motto: ‘eerlijke, 'echte' muziek spelen, met volle overtuiging en bezieling’ valt bij vele in de smaak. Ook bij onze noorderburen zijn hun energieke optredens meer dan bekend. Met Chilly Willy in the house gaat iedereen immers met een goed gevoel naar huis.

De bezetting van de groep is in de voorbije jaren al een paar keer gewijzigd, maar telkens bestond de groep uit muzikanten die door het blues virus gebeten zijn. Deze avond staan ze echter maar met 5 op het podium in plaats van 6. Rudi Eens (mondharmonica) kon er jammer genoeg (en onverwacht) niet bij zijn. Maar met een kleine aanpassing van de play list hebben de andere bandleden, Walter Cuyvers, Wim Vandemeulebroecke, Andy Aerts, Alain "AC" Counye en den Huibbe dit  perfect weten op te vangen. En ze hadden nog enkele verrassingen. Mss Sara bracht onder luid gejuich van haar fans een nummer. Zij werd opgevolgd door Raf Timmermans, in de muziek wereld gekend als ‘Lazy Horse’. Hij is de gitarist van Flip Kowlier en heeft al gespeeld met o.a. Guido Belcanto en Big Dave’s.

Op zijn 14-de is hij begonnen met gitaar spelen. En met de blues in zijn vingers was hij vanavond met enkele schitterende gitaarsolo’s een perfecte aanvulling van Chilly Willy. Nummers als ‘Who’s Been Talkin’, ‘This is Hip’, ‘She’s Got The Devil’, ‘Spoonful’ en ‘Hip shake’ warmde het publiek op voor de afterparty met niemand minder als Mr Huibbe himself als DJ.

Een dikke proficiat voor Kurt om dit allemaal in een record tempo te regelen en voor de vrijwillige handen die geholpen hebben om dit uitverkocht benefiet concert in goede banen te leiden. De gezellige tenten, voorzien van de nodige geluidsinstallaties, gecombineerd met enkele lekkere snacks, waaronder de Willy Chilly Burger, maakte van deze avond een geslaagd benefiet concert.
Wens je meer info over het KIDS Fonds kan je altijd terecht op hun website

met dank aan Kurt Verheyden.