© Rootsville.eu

Maceo Parker

Het Depot Leuven
2015, october 24

more info:
Het Depot
Hello Jazz
Maceo Parker

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

SOLD OUT!...dit bordje is natuurlijk niet zo verwonderlijk wanneer een icoon als Maceo Parker een bezoekje brengt in een concertzaal. Dit was op zaterdag 24 oktober het geval in de muziektempel  ‘Het Depot’ in de universiteitsstad Leuven. In het kader van het ‘Hello Jazz Festival’ dat gedurende 2 maanden neerstrijkt in diverse zalen en clubs ten lande stond zo deze Maceo Parker in Leuven op de affiche. Deze ‘funkiest man on the planet’ werd al beroemd toen hij nog bij dat andere icoon speelde, want in de lente van zijn carrière speelde deze Maceo Parker samen met zijn broer bij niemand minder dan The Godfather of Soul, Mr. James Brown.

Al is het een Jazz festival toch moeten we dit enigszins nuanceren want met Maceo Parker is het maar voor 2% jazz maar voor 98 % funk en dat wordt dan ook luidkeels mee geroepen door de volgelopen zaal van ‘het Depot’. Het lijkt wel of de tijd heeft geen vat op deze toch al 72-jarige saxofonist die zijn conditie op peil probeert te houden door veel te gaan wandelen. Na een korte intro van zijn band komt de alom geprezen Maceo Parker zoals het hem siert het podium op.

Zijn band dat zijn Will Boulware aan de keys, Greg Boyer aan de trombone, gitarist Bruno Spieght en de ritme sectie met bassist Rodney ‘Skeet’ Curtis en drummer Stanton Moore. We kunnen daarbij zeker ook niet de backing vocals vergeten met  Darliene Parker en last but not least  Martha High, die ook lid was van de James Brown band.

Opener is ‘Funky Fiesta’ en funk zal vanavond een statement worden. Maceo Parker en zijn band komen al meteen op dreef met een uitgesponnen versie van James Brown zijn ‘Make It Funky’ en zo zit de sfeer hier in Het Depot er al meteen stevig in. Maceo Parker die zijn ganse carrière op ’tour‘ blijft gaan omdat dit gewoon deel uitmaakt van zijn leven is uiteraard voor iedere concert promotor een graag geziene artiest en dus moeten we ‘Het Depot’ dankbaar zijn dat we hem ook in onze contreien aan het werk kunnen zien.

In veel van zijn nummers zitten diverse andere songs in verweven en na een ‘a capella’ versie van ‘Prisoner of Love’ is het voor de energieke Maceo Parker het moment aangebroken om zijn gitarist zijn ding te laten doen waarna een lange solo de rest van de band hem terug komt te vervoegen. Tijd ook om dat andere bandlid in de spotlight te plaatsen. Martha High die ook een ‘Brown History’ achter de rug heeft weet met haar eerste tonen van Aretha’s Think de menigte op te peppen en zo wordt het met deze song van ‘The Queen of Soul’ voor de ganse zaal ‘shaken’ geblazen.

'Off The Hook', 'Hey Pokey Way', 'You Don't Know Me' of zijn eigen 'Uptown Up' maken van deze concertzaal de 'funkiest place in town' en daar is deze 'funkiest man on the planet' bijna volledig verantwoordelijk voor of om met een quote van hem te eindigen 98% Maceo Parker en ook 2% voor zijn band...

 

more pics on