© Rootsville.eu

The Belgian Blues Challenge 2015
Missy Sippy Ghent - MC: Den Huibbe
2015, october 29

club: Missy Sippy
organisation: Brussels Blues Society

artists alphabetical order:
Shakedown Tim & The Rhyhtm Revue
Steven Troch Band
The Zoomatics
Tiny Legs Tim

and the winner is...
TINY LEGS TIM
GOOD LUCK on The European Blues Challenge
2016, april 7-9 Torrita Di Siena (Italy)

concert report: Achiel Feyaerts - photo credits: Achiel Feyaerts
© Rootsville 2015

In april 2016 is er de European Blues Challenge. Om uit te maken wie er België mag vertegenwoordigen in Torrita di Siena/Italië strijden 4 bands vanavond om die eer.
Plaats van het gebeuren is de Missy Sippy, de Blues & Roots Club in Gent. Een mooier kader bestaat er niet, en dan bedoelen we niet alleen gastvrouw Marie. Een vakbekwame jury zal een oordeel vellen, rekening houdend met vooraf bepaalde criteria. Presentatie door Wim 'Den Huibbe' Huybrechts, bekend van 'Chilly Willy'.

De 4 bands zijn, in volgorde van optreden:
Tiny Legs Tim – Steven Troch Band – The Zoomatics – Shakedown Tim & the Rhythm Revue

Tiny Legs Tim
Tiny Leg Tim: gitaar en zang
Steven Troch: mondharmonica
Karel Algoet: bass
Frederik Van den Berghe: drums

Tim De Graeve is alom tegenwoordig in de huidige Belgische blueswereld. Als hij dan ook nog eens in de Gentse Missy Sippy mag optreden, zijn 2de thuis volgens hemzelf, kan je geen aanpassingsproblemen hebben. Hij heeft duidelijk naar de oude 'bluesmeesters' geluisterd maar ontwikkelde ondertussen toch een eigen heel herkenbare stijl in de blues. Wat al meteen tegengesproken wordt in zijn eerste song van de avond. 'Stepping Up', uit de gelijknamige album, is wel blues maar met een duidelijke country invloed. Van vrolijk deuntje naar een gevoelige slow blues met 'Keep Me Satisfied'. De eerste keer vanavond dat Tim het duel aangaat met z'n maatje Steven, gitaar tegen mondharmonica. Daarna bewijst Tim zijn veelvuldigheid, in techniek en stijl. 'Big City Blues' is ook 'slow' maar nog gevoeliger en perfect voor de stem van Tim. Met als extra een fantastische solo van Steven. Genoeg getreurd en tijd voor een vlot fingerpicking 'Standing on the Sideline'. Met een prachtige slide-solo. Techniek op de gitaar als kunst is dit. Tijd voor nog een countrydeuntje: 'When I Fall', zeer gesmaakt door het publiek dat zachtjes mee wiegt. Maar bij het finale 'I Got Something' kan niemand stil blijven staan. Iedereen beweegt ritmisch mee en velen hebben duidelijk zin om te dansen. Wat gezien een overvolle zaal toch een beetje moeilijk is. Een vrolijke uptempo song met 2 virtuozen, Tim op gitaar en Steven op mondharmonica bewijzen dat met kundige solo's. Een waardige afsluiter op hoog muzikaal niveau. De toon is gezet voor de volgende bands.

Steven Troch Band
Steven Troch: mondharmonica en zang
Steven Van Der Nat: gitaar
Liesbeth Sprangers: bass
King Berik: drums

Steven Troch mocht dus op het podium blijven staan, ditmaal met z'n eigen band. Wel in een mooiere outfit met hoge hoed. Steven moeten we niet voorstellen. In België maar ook internationaal zeer gewaardeerd, en dat is heel terecht.
Zijn set van 30 minuten kon hij niet beter beginnen dan met een solo akoestisch nummer op zijn mondharmonica. Of beter mandharmonica's. Want onder het spelen wisselt hij die regelmatig. Zijn muzikanten kijken bewonderend toe, het publiek is direct opgewarmd en enthousiast. Om ze nog meer op z'n hand te krijgen deelt hij nog wat complimenten uit, naar het publiek en de club. En dat doet Steven ook met humor, zoals Liesbeth de mooiste bassiste … van de avond noemen. Liesbeth is als bassiste nadrukkelijk aanwezig en doet veel meer dan het ritme aangeven en als achtergrondgeluid dienen. Dat hoog niveau wordt de ganse set aangehouden. Inspiratie haalde Steven bij mensen als Gary Primich en William Clarke, ons doet hij nog het meest denken aan Lester Butler en The Red Devils. Van vettige uptempo boogie, over een vlotte shuffle naar een song in pure Chicago blues stijl, het er zit allemaal in. Met momenten uitdagend, het publiek bijna plagend, het ritme in een song vertragen om dan weer dampend en bonkend verder te gaan en dat publiek laaiend enthousiast te maken. Het is natuurlijk bij de instrumentale songs dat Steven z'n kunsten kan tonen. En ook dan kan het publiek niet blijven stilstaan, wegens zeer swingend. Bestond de set tot nu toe uit blues-rock sluit hij toch af met een trage shuffle, met name 'I Wanna Sleep'. Maar wij vrezen dat van slapen deze nacht niet veel in huis zal komen. Nu al kunnen we stellen dat de jury een moeilijke taak wacht, dit waren 2 hoogstaande sets.

The Zoomatics
Al C.: gitaar en zang
Hoboken Slim: zang en mondharmonica
Wicked Wezz: gitaar
King D.: bass
Z.J. Vine: drums

Als deze heren het podium opkomen zie je dadelijk waar het bij hen om draait: de show. Kleurige kostuums van fel geel tot helder blauw en een jaren 50 look. Dat hoor je ook aan de muziek. Die houdt het midden tussen de Stray Cats en Canned Heat. Toegegeven, met een beetje fantasie. Maar het is nu 'boogie time' met afwisselend Al C. en Hoboken Slim aan de zang. 'So Far so Bad' is een leuke woordspeling maar mist 'ballen'.
Zoals ook 'Don't You Leave Me Baby', met solowerk van Wicked Wezz is te weinig overtuigend. Alsof ze er zelf niet in geloven. Afsluiten doen ze met een verdienstelijke versie van 'Gangster of Love'.
Het niveau van de 2 vorige bands halen deze heren niet volgens ons. Het is onderhoudend en leuk om te horen, maar meeslepend of opwindend vinden we dit niet. Het brengt zeker variatie in de programmering maar we blijven wachten op uitschieters en het doet ons denken aan bands die een verplicht programma af werken, op automatische piloot. Ook het publiek is er niet wild van. Niet dat het allemaal slecht is, maar op een wedstrijd als deze verwachten wij toch meer.

Shakedown Tim & The Rhythm Revue
Shakedown Tim (Tim Ielegems): gitaar en zang
Bart Stone (Bart Stein): saxofoon
King Norre (Nordine Ben-Kabbach): bass
Dennis Tubs(Dennis de Gier): drums

Ook hier een link met Steven Troch, via Fried Bourbon. Om nog maar eens te bewijzen dat het een kleine wereld is. Steven lijkt wel de rode draad van deze avond. Maar dat is geen nadeel en zeker geen verwijt. We hadden veel goeds over deze band horen vertellen en van bij het begin blijkt dat te kloppen. Dit is top, in al wat we zien en vooral horen. Tim verzorgt de show maar is een uitstekende gitarist.
Een saxofoon zorgt voor een speciale sound in een blues band, en is zeker een extra troef. Deze band zorgt, nog meer dan de 3 vorige, voor een uitgelaten sfeer in de tent. Niemand kan stilstaan en wordt opgezweept door de muziek. Als ze doorspelen tot morgenvroeg gaat er niemand naar huis, zeker weten.

Het begint met 'Huckle Boogie', maar de titel had evengoed happy boogie kunnen zijn. 'This Ship' is een meeslepend traag nummer om al even tot rust te komen. Het Clarence "Gatemouth" Brown-achtige 'How Long' wordt gevolgd door 'Lovin Man'. Een met momenten haperend ritme, met sax en bass vervangen door sambaballen voor het ritme aan te geven. Het instrumentale 'Blues After Hours' dan met een indrukwekkende solo van Bart op sax. Maar hoe kunnen deze heren beter afsluiten dan met het bekende 'Feeling Good'. Snelle boogie, pure rock & roll, dit is 'feeling good' in de praktijk brengen, perfect om het publiek op te zwepen en in beweging te krijgen. Er wordt zelfs mee gezongen, of eerder mee geroepen. “All night long … ALL NIGHT LONG” klinkt het luid uit vele kelen, de ultieme blijk van erkenning en waardering. Om alles nog te benadrukken zijn er solo's van bass, drum en saxofoon. Ze maken het de jury niet gemakkelijk.

Dan is het tijd dat de jury zich terug trekt voor telling van de punten. Leden van de verschillende bands lopen er zenuwachtig bij. Maar wensen mekaar ook geluk, zo zit dit wereldje ook in elkaar. Als later Tiny Legs Tim tot winnaar wordt uitgeroepen geeft dat een dubbel gevoel. Blij voor hem, het is z'n 3de deelname, en technisch misschien zelfs de beste. Maar het is een wedstrijd en er kan maar 1 winnaar zijn, een gelijkspel bestaat hier niet. Volgende keer dan maar meer succes voor de andere bands. Dat we ook wensen aan Tiny Legs Tim in Italië. In bocca al lupo beste Tim!

 

 

All The Best!!!