© Rootsville.eu

LADIES BLUES NIGHT NIGHT @ PALETHE OVERPELT
Layla Zoe (Can) & Leif De Leeuw Band (NL)

CC Palethe Overpelt
2015, october 30

club: CC Palethe
artist: Layla Zoe
artist: Leif De Leeuw Band

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

 

Als er nu één CC in België bestaat waar ‘blues’ een streepje voor heeft is dit zeker en vast het CC Palethe te Overpelt. Misschien daardoor ook dat het een CC is waar blues volle zalen trekt en die verdienste ligt zeker ook een beetje bij de man die het allemaal weet te plaatsen en dat is Tom Coppers.  Na een denderende Gene Taylor’s Boogie Night op 17 oktober eerder deze maand stond hier op de vooravond van Halloween weer een blues happening in de startblokken.  Ladies Blues Night was het thema van vanavond en er werd dan maar meteen voor een dubbele affiche gezorgd. Als hoofdact stond de Canaadese Layla Zoe op de ‘bill’ en voor de aftrap was zouden de Nederlandse band van Leif de Leeuw het hier voor het zeggen hebben. Na een beetje ‘socializing’ werd het tijd om van start te gaan en Tom C. himself verzorgde de aankondiging en …so without further ADO …

De Leif de Leeuw Band… Dit nog jong maar al veelbelovend talent kon ik de eerste maal aanschouwen eerder dit jaar op de Europese Blues Challenge in de AB te Brussel en niet alleen ik, maar ook velen anderen waren van deze begenadigde ‘string bender’ danig onder de indruk. Logica dus dat ik er vanavond ook wilde bijzijn in de ‘Palethe’.

Deze enthousiaste groep youngsters in de blues scène bestaan uit natuurlijk Leif de Leeuw en ik hoor je de vraag al stellen…Ladies Night en Leif de Leeuw? Het is niet omdat Leif de Leeuw voorzien is van een weelderig kapsel waar vele ‘ladies’ op jaloers zouden kunnen zijn dat hij ook als lady moet worden bestempeld. Niets daarvan want de betrekking tot het vrouwelijke spitst zich natuurlijk toe op de sympathieke zangeres Britt Jansen die naast zingen ook nog als 2de gitarist haar gading weet te vinden. Nu dit euvel uit de wereld is geholpen stellen we U ook nog de 2 andere bandleden voor en dat is de ritme sectie die bestaat uit Eiber Gerhartl op de bass en aan de ‘batterie’ krijgen we Tim Koning.

Deze Leif de Leeuw Band zit in het segment van de bluesrock al zouden we vanavond wel eens verbaasd kunnen gaan opkijken. In de wandelgangen van het CC hadden we de geruchten al kunnen opvangen dat begin 2016 er een full album van de band op de markt zou komen en vanavond kunnen we dit dan ook al als een try-out kunnen bekijken. Voorlopig moeten we het nog stellen met hun EP’tje met daarop 5 nummers allen van de hand van gitarist Leif de Leeuw. Openen doen ze alvast met ‘Just Fine’ en dit is dan meteen een voorproefje van het nieuwe album. Uiteraard krijgen we ook enkele nummers die al in hun repertoire zitten zoals ‘My Shop’ en ‘Strictly Confidential’.

Wat we dan te horen kregen waren we als reporter nog niet helemaal uit want de volgende nummers zouden eerder de stempel rock met zich meekrijgen. Een vraagje achteraf werd ons duidelijk dat Leif de Leeuw dit graag bestempeld ziet als hedendaagse bluesrock. Het is nu al meer dan 40 jaar geleden dat Queen met Bohemian Rhapsody zich in de analen van de muziekgeschiedenis wisten te schrijven en misschien is dit met ‘Leelah’ van deze Leif de Leeuw Band ook wel zo.

We krijgen hier een nummer te horen waarbij de groep niet minder dan ‘drie’ brugjes wisten in te bouwen en waarbij de muziekliefhebber hier vanavond wel eens met open mond zou komen te zitten. In dit lang nummer zit zowat alles in wanneer we het zouden hebben over moderne pop, rock en blues. Fenomenaal wat deze jonge gasten ons hier wisten voor te schotelen., een beetje Queen, een beetje Dire Straits en voor de blues een tintje Robben Ford maar zeker een rocksymfonie waardig. Respect!

Als afsluiter krijgen we nog een zelfzekere en indrukwekkende versie van 'Hocus Pocus' en zo geeft Britt Jansen hier een volwaardig eerbetoon aan haar landgenoten Thijs Van Leer en Jan Akkerman en hun 'Focus'. jodelahiti ;-)


Na een kleine adempauze krijgen we dan een andere madam op het podium. Lalya Zoe is in Nederland en België een graag geziene gaste. Deze Canadese furie heeft in haar thuisland de ‘nickname’ Firegirl toegemeten gekregen  als wordt ze in Europa ook al eens ‘The Lily’ genoemd in analogie met de titel van haar debuutalbum. Eerder dit jaar bracht deze Layla Zoe een ‘live’ album op de markt dat werd opgenomen in The Sipirit of 66 te Verviers want ook resulteerde dat hier een ‘kleine’ delegatie uit Verviers aanwezig was.

Deze Laly Zoe wordt ook al eens de reïncarnatie van Janes Joplin genoemd maar zover zou ik het persoonlijk niet durven stellen. Op Duvel blues liet ze na een feestje in ‘The Spirit’ een niet al te beste indruk en dus maar hopen dat het vanavond anders is. Layla Zoe staat ook gekend om een hele hoop emoties in haar nummers te steken wat we al onmiddellijk kunnen ervaren met haar opener ‘I’ve Been Down’, het nummer waarop ze ook op haar ‘live’ album mee aanzet.

In eerste instantie houdt deze Layla Zoe het eerder rustig op het podium waardoor we de tijd krijgen om dieper te gaan luisteren naar de poëtische inleving van haar teksten. Zoals bij het nummer ‘I Choose You’. Nummers als ‘The Lily’ kunnen uiteraard niet wegblijven vanavond waardoor de niet-kenners van deze Layla Zoe zowat een bloemlezing krijgen waartoe deze ‘Firegirl’ al zo in staat is. Met ‘Never Met A Man Like You’ weten mijn tafelgenoot Walter en mezelf nog niet wie ze daar nu mee bedoelde maar ik denk dat ik de eer maar aan Walter laat. Afsluiten op deze Ladies Night doet ze dan met James Brown zijn  ‘It’s A Man’s Man’s World’ en daarmee zijn de heren hier aanwezig dan ook weer tevreden.


Of we nog meer blues krijgen in CC Palethe...da's zeker da, kom maar af op 27 november voor de Belgian Blues Night met D-Tale en Boogie Beasts...

 

more pics on