© Rootsville.eu

Turnhout Rootsnight #8

De Kuub Turnhout
2015, november 06

club: Grashopper
artist: The Bellfuries
artist: The Ranch Girls
artist: The Ragtime Wranglers
CD report: The Bellfuries - Workingman's Bellfuries

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

Turnhout Rootsnight @ de Kuub te Turnhout betekent dat deze stad weer het middelpunt wordt van de rock ’n roll. Opperrocker Peter Van der Flaes heeft het immers weer voor mekaar gekregen dat zijn Rootsnight hier al aan zijn 8ste editie toe is. De altijd even rustige ‘grashopper’ kan je met niets van zijn voetstuk brengen , ook wanneer de befaamde Rockin’ Around Turnhout vorig jaar eventjes, heel eventjes in het gedrang dreigde te komen. Iedere rock’n roll minded bezoeker van dit event was al lichtjes in paniek beginnen raken en alleen de Peter bleef rustig, en zie…van 25 tot 27 maart 2016 wordt Turnhout weer even onder de voet gelopen door Cats & Teddy’s en ronken de Hot Rods en andere ‘retro cars’ door het centrum. Nu al kan je enkele namen waarnemen op de site van 'Grashopper' voor deze ‘World Famous Rock ’n Roll Bar Crawl….

Dit wereld event is nog wel eventjes weg en dus kunnen we ons nu opmaken voor de Rootsnight. Vorig jaar waren hier ‘Urban Pioneers’, ‘Sugaree’ en ‘Paul Ansell’s Number Nine’ hier nog te gast maar vanavond openen ‘The Ragtime Wranglers’. Deze ‘Wranglers’ komen uit Nederland en zullen de zaal hier gaan opwarmen met een keur van instrumentale nummers. Dit trio bestaat uit Joe Sixpack op de gitaar en de ritme sectie Sietse Heslinga (drums) en Huey Moor (contrabas). Ook op de volgende ‘Rockin’ Around Turnhout’ kan je deze ‘Ragtime Wranglers’ aan het werk zien samen met Miss Mary Ann maar daar komen we later nog wel even op terug.

Soms kan een teveel aan instrumentale nummers een beetje saai worden maar deze ‘Ragtime Wranglers’ hebben genoeg variëteit in huis om dit euvel te verhelpen al is hun keuze voor een trager nummer nu niet bepaald deze van de aanwezigen maar toch is het ‘strollin’ time! Met nummers als ‘Cantina Twist’ en ‘Groovesville’ begint de Kuub hier al behoorlijk op te warmen. Hun laatste album dateert van 2011 maar de nummers als ‘Amor Perfidio’ en ‘Mojo Bag Bop’ uit dit album klinken nog steeds bijzonder fris en met het Oosters getinte ‘Harissa’ komt iedereen volledig op dreef.

Het is voor de ‘Ragtime Wranglers’ maar eventjes uitblazen want zo meteen moeten zijn weerom aan de bak ditmaal als begeleidingsgroep van de ‘Ranch Girls’, of moeten we stellen de…New Ranch Girls. Deze Ranch Girls is een nevenproject van Miss Mary Ann en met Joe, Sietse en Huey als vaste begeleiders sinds jaren wordt dit a peace of cake. De nieuwe Ranch Girl luistert naar de naam Riana Thompson maar de samenzang blijft harmonieus diezelfde als voorheen met Caroline.. Riana was in haar vorig leven de frontvrouw van een Amerikaanse Western Swing Band tot ze naar England verhuisde waar ze ook Mary Ann leerde kennen.
Tijd nu voor de Hillbilly Harmonie van deze Ranch Girls met nummers als ‘Wildcat’ en ‘You Don’t Wanna Hold Me’.

De nummers volgen in een razend tempo elkaar op en om eventjes op adem te komen komt Rianna’s haar Charlie Thompson eentje meespelen. Na het favorietje van deze Ranch Girls, Rock a Bye Baby kunnen we ons gaan opmaken voor de hoofdact.

Voor de hoofdact van deze 8ste Rootsnight moeten we de grote plas over om uit te komen in Austin Texas. The Bellfuries verkrijgen het om country en rhythm ’n blues perfect in elkaar te laten overvloeien. In België maakten we met deze ‘furies’ al kennis enkele jaren geleden op de weide van Sjock.

The Bellfuries dat zijn Joey Simeone (vocals & guitar), Mike Mohar (lead guitar) , Jeff Seaver (upright & electric bass) en Chris Sensat (drum, percussion & vocals) en hebben recent nog een prachtig nieuw album op de markt gebracht. Deze ‘Workingman’s Bellfuries’ hebben we recent nog beschreven op Rootsville en ook vanavond zijn er natuurlijk nummers uit te horen. ‘Make The Mysterie No More’ en ‘Beaumont Blues’ zijn er zo enkele uit waarop het lekker los swingt en gans De Kuub hangt aan de lippen van deze Bellfuries. Met ‘Loving Arms’ krijgen we een beetje soul mee deze avond  en met ‘Baltimore’ krijgen we er eentje van het echtpaar Boudleaux-Bryant die ook enkele million hits schreven voor de Everly Brothers. Helaas moet ook aan dit feestje een einde komen maar wanneer je deze Bellfuries nog eens wil terug zien neem je best contact op met Tom Brandon. Wij keren huiswaarts na een geslaagde Turnhout Rootsnight en danken daarbij Peter Van der Flaes voor deze heerlijke avond.

 

 

more pics on