© Rootsville.eu

Mike Wheeler Band (US)

Move2Blues (MOD) Hasselt
2015, november 12

club: Move2Blues
artist: Mike Wheeler

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

 

Donderdagavond en tijd voor een portie Move2Blues in Hasselt. Het programma is bij Danny en de crew reeds lang op voorhand kenbaar dus geen reden om te zeggen…had ik het maar geweten! Kennelijk was iedereen goed op de hoogte want zoal vanouds zat de ‘Club’ in de MOD weer aangenaam vol voor een avondje Chicago Blues.

Voor dit concert hadden ze hier niemand minder dan Mike Wheeler op de affiche staan. Het laats dat ik Mike Wheeler nog heb gezien was met de laatste Southern Blues Night toen Kai Strauss deze Mike inviteerde om mee te spelen met zijn Electric Blues All Stars. Die avond stonden er in Heerlen 2 boegbeelden van de hedendaagse Chicago Blues scène op het podium maar vanavond moeten we het doen zonder die andere, en dat is Toronzo Cannon.

Mike Wheeler is tijdens de jaren 80-tig begonnen met blues te spelen en dat deed hij bij diverse bluesband zoals bij Cadillac Dave & The Chicago Red Hots, Sam Cockrell en Nellie Tiger Travis.  In 1998  speelde hij bij Big James & The Chicago Playboys. Er rest nog een lange lijst van indrukwekkende namen waarmee hij het podium deelde zoals de iconen Koko Taylor, BB King, Buddy Guy en Son Seals. Vanavond staat hij er met zijn eigen band die bestaat uit Larry Williams op de bass. Larry Williams is zo het type van bassist die naast Mike de show proberen te stelen en dat is al meteen geen lachertje in deze ‘club sauna’. Het andere deel van de time sectie is Cleo Cole aan de drums en beide kunnen hier ook al een indrukwekkende staat van dienst voorleggen. Brian James is diegene die verantwoordelijk is voor de keyboards en naast de blues is hij ook actief geweest in het soul milieu bij namen als de Drifters en The Chi-Lites. Een indrukwekkend gezelschap dus die er met een instrumentaaltje al meteen de beuk erin gooien.

Mike Wheeler is een imponerende figuur op het podium en zijn set wordt netjes afgewisseld met eigen werk maar ook gaat hij graag grasduinen bij de collega’s zoals Elmore James zijn ‘It’s Hurts Me Too’. Vooral ook werk uit zijn laatste album ‘Self Made Man’ uit 2012. Nummers als ‘Here I Am’ en ‘Big Mistake’ daaruit krijgen we ook hier te horen vergezeld van een indrukwekkende Larry Williams aan de basgitaar.

Gelukkig ook zijn ze BB King nog niet vergeten en ik denk ook niet dat dit ooit zal kunnen want bij het horen van zulke blues blijven we allen toch een beetje ‘Sweet Sixteen’. Naast een beetje SRV komt zeker ook nog Elmore James aan bod  maar ook de vader van de blues Robert Johnson wordt niet vergeten en moeten we dan nu gaan zingen Sweet Home Move2Blues…

Stevige blues maar 'puur' Chicago blues was het niet altijd en dat komt misschien doordat de band in het geheel zo energiek overkomt en deze heren ook wel wat van andere markten thuis zijn. Het publiek, die hadden ervan genoten en dus op naar devolgende Move2Blues en dat is op donderdag 10 december met de harper Egidio 'Juke' Ingala & The Jacknives. Allen op post!!!