© Rootsville.eu

Denise Jannah - Sings Ella Fitzgerald

CC Den Egger Scherpenheuvel
2015, november 20

club: Den Egger
artist: Denise Jannah

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

Voor de jazzliefhebbers die op vrijdagavond afzakten naar CC Den Egger te Scherpenheuvel was het 2x maal bingo die avond. Vooreerst was er de passage van Denise Jannah en als toemaatje zou deze diva met Surinaamse roots hier een indrukwekkende tribute komen brengen aan legende, de Queen of Jazz, Ella Fitzgerald. Daarbij moeten we toch ons petje afnemen voor diegene die er verantwoordelijk zijn voor geweest deze straffe madam naar ‘ons’ bescheiden stadje te halen. 

Denise Jannah bezit de Nederlandse nationaliteit en dat is zeker niet vreemd wanneer je in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo bent geboren. Na een kleine 20 jaar op haar exotisch eiland te hebben gewoond verhuisde Denise Jannah richting Nederland. Van de witte stranden naar de natte polder moet niet onmiddellijk evident zijn geweest maar al onmiddellijk wist ze een plaatsje te verkrijgen op de affiche van het ‘North Sea Jazz Festival’ en dat scheelt al onmiddellijk een slok op de borrel. Een platencontract bij het ‘Blue Note Label’ was de volgende zet en een documentaire over haar leven werd daarna het logische gevolg. Deze Denise Jannah won reeds vele internationale prijzen en werd in Nederland al benoemd tot ridder in de ‘Orde van Oranje-Nassau’ en dat dwingt dan meteen respect af. Dus niet zomaar een jazzsinger hier in CC Den Egger maar een ‘Lady Of Jazz’.

Samen met pianist Danny van Kessel en bassist  Pieter Athuis wordt de soul en blues van Ella Fitzgerald hier vanavond terug tot leven gewekt. Met een mix van monologen en prachtige nummers uit het leven van deze diva weet Denise Jannah met bijzonder veel respect en een beklijvende realiteit ons een beeld te schetsen van haar carrière. Ella Jane Fitzgerald werd geboren op 25 april 1917 in Virginia en haar pad was nu niet meteen met rozen bezaaid. Ze groeide op onder armoedige omstandigheden en werd dankzij een amateurwedstrijd in het legendarische 'Apollo Theater' in Harlem ontdekt waarna Chick Webb haar in zijn band opnam. Na het overlijden van deze Chick Webb probeerde Ella het vanaf toen solo.

Denise Jannah haar verhalen lijken wel zo uit het leven gegrepen van deze Ella Fitzgerald waardoor je bij wijze van spreken een speld hoort vallen in deze zaal. Toen ze Dizzy Gillespie leerde kennen was de era van de big band aan het wegdeemsteren en nam ‘bebop’ het voortouw. Ook voor de Queen of Jazz betekende dit een totale ommekeer waardoor de teksten minder belangrijk werden. Gelukkig krijgen we ook mooie nummers te horen zoals ‘The Nearness Of You’ en ‘My Heart Belongs To Daddy’.

Ook haar huwelijk met bassist Ray Brown was geen lang leven beschoren, een huwelijk dat ook niet door haar manager Norman Ganz meteen op applaus werd onthaald. Ondertussen was ook Louis Armstrong opgedoken in het leven van Ella Fitzgerald en met ‘Satchmo’ kreeg ze een zeer intense band waardoor je kon stellen dat ze als broer en zus door het leven gingen. Uit deze periode volgden mooie duetten en Denise Jannah haar vertolking van Louis Armstrong bij ‘Basin Street Blues’ kon hier op bijzonder veel bijval rekenen, alsook het brengen van de jazzstandard 'Comes Love' uit 1939.

Ella Fitzgerald haar gezondheid begon begin jaren '70 sterk achteruit te gaan en ze kreeg te maken met een ernstige vorm van diabetes. Denise Jannah weet als geen ander hier vanavond het leven van de 'Queen Of Jazz' bijzonder levendig voor te stellen waardoor ook haar sterkte als 'storyteller' in de spotlights komt te staan. Ella en haar enige grote liefde, de muziek krijgt mede door deze prachtprestatie van Denise Jannah weer een enorme boost en wedden dat er van de aanwezigen hier vanavond thuis zullen komen en onmiddelijk de muziek van deze jazzlegende als eerbetoon gaan spelen.

Denise en Ella nemen vanavond afscheid van CC Den Egger met eentje van Fats Waller, en met zijn Honeysuckle Rose uit 1929 lijken deze 90 mintuten als een flits voorbij te zijn gegaan. Respect!

 

more pics on