© Rootsville.eu

Black Market III (US)
The Division Men (US)


Blues Sphere Luik
2015, december 09

club: Blues Sphere
artist: Black Market III
artist: The Division Men
CD review: Black Market III - Vanarchy

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

 

Na een Europese Tour van 3 maanden ben je moreel verplicht om je goede vrienden nog aan laatste keer aan het werk te zien alvorens ze terug richting Californië af rijzen. De gelegenheid om Black Market III nog te kunnen zien daarvoor moest ik naar de Blues-Sphere te Luik en dat was dan voor mij weer een eerste keer dat ik naar de gezellige club van Jean-Paul trok. Meteen ook het moment om een 2de groep aan het werk te zien want voor deze avond stond er een dubbelconcert op de affiche.

Aan de diner-table kon ik dan gelijk kennis maken met het duo dat zich ‘The Division Men’ noemt. Alhoewel dat dit echtpaar als band gevormd werd in Berlijn zijn beide echte Amerikanen en zo is Caroline Rippy Portillo de echtgenote van J Spencer Portillo en wonen nu in Texas. Van 2007 tot 2012 was Caroline zelfs de basspeler van dienst bij Tito & Tarantula en dat mag zeker al als referentie dienen. In een kort gesprek leerde ik dit echtpaar beter kennen en verduidelijkten ze dat hun muziek onder de noemer van dromerige en donkere folk thuishoort.

Deze ‘The Division Men’ zouden als eerste aan de bak gaan en blijkt dat ze mij en zowat iedereen in de club dadelijk wisten de bekoren. Met een donkere en rustige stem deed J Portillo me bij wijlen zelfs denken aan een jongere Leonard Cohen en de harmonieuze samenzang met zijn Caroline is één van de perfecte matchen die in lange tijd kon aanhoren. Een set van songs die stuk voor stuk uit ‘The Twilight Zone’ zouden kunnen zijn weggeplukt en die allemaal al even mooi en begeesterend klinken. Zelfs wanneer ze een nummer van Willie Neslon brengen wordt dit nummer met hun inbreng en arrangementen een van de betere dromerige folksongs.

Volgende week gaan we hun CD 'Under The Gun' wat beter onder de loep nemen en kan je meer lezen van de toch wel adembenemende nummers van dit echtpaar uit Texas...

Na een korte podium transformatie werd het tijd om Black Market III voor de eerste keer te laten kennismaken met de aanwezigen van de Blues-Sphere te Luik. Van Scottie Blinn weten we natuurlijk na 15 jaar wel wat hij ons kan bieden maar kan ik ook soms stellen niet altijd akkoord te zijn met sommige keuze van nummers. Bij BMIII kunnen we stillaan beginne spreken van de familie Blinn want na zijn vrouw Roxanne Coverdale-Blinn aan de basgitaar is nu ook Scottie’s zoon meegekomen voor een tour door Europa. Jackson Blinn is pas 18 en je kan zonder omwegen stellen dat die gast al goed weet hoe hij zijn ‘snare’ en de rest van het drumstel weet te bespelen.

Na de 'negro spiritual' Mary Don't You Weep schakelelen Scottie & family gezwind over naar de blues met met de eerste akkoorden van SRV zijn 'Texas Flood' zijn we zeker dat het een mooi afscheid zal worden van hun doortocht in Europa. Nog even een zijsprong met Niel Young zijn 'Old Man' en met Freddie King en T-Bone Walker wordt er stevig afscheid genomen. Bij het laatste 'Mean Old World' komt de 'patron' zelfs nog een stukje meespelen op de Mississippi Saxofoon en zo is hier voor iedereen de avond geslaagd.

Nog een laatste drink en de bleofte om begin 2016 nog eens richting San Diego af te reizen en we kunnen on al gaan opmaken voor Egido Juke Ingala morgen te Hasselt.

 

 

more pics on