© Rootsville.eu

The Texas Cannonballs (US)
Self-titled

review: Freddie

Als eerste is er natuurlijk Texas Cannonball, het album dat Freddie King in 1976 uitbracht en ondertussen bij de klassiekers van de blues mag worden gerekend. Een album met op beide kanten 5 nummers en later ook op CD te koop werd aangeboden. Nummers als 'Big Legged Woman', 'The Sky Is Crying' en 'Reconsider Baby' zijn onderhand klassiekers en legendarisch geworden.

Wat ook als legendarisch mag worden aanzien is de Texas blues boordevol country en rock ’n roll invloeden en blues zoals we hem ook kennen als van Stevie Ray Vaughan. Met het woord legendarisch kunnen we ook verdergaan wanneer we de band The Texas Cannonballs moeten omschrijven.

Deze band is ontstaan in 2011 door het samenbrengen van 4 all stars wanneer we het over blues hebben. Zo is er Hector Watt die als frontman toch wel als charismatisch  mag worden aanzien en in de Texas blues scène ook bij Lou Ann Barton werkte. De 2de TCB is Preston Hubbard die we kennen van bij Roomful Of Blues en natuurlijk ook bassist van bij Kim Wilson zijn T-Birds. Chris Ruest is thuis te brengen bij de elite groep van vooraanstaande gitaristen in Texas en werkte ook samen met Sam Myers. En als laatste  is er drummer Jim Starboard die o.a. werkte met Calvin Russell.

Hun debuutalbum is eer eentje met de met rock 'n roll overladen Texas blues zoals we die graag horen. Nummers als 'Texas Tumbleweed' en 'Fly Awy' brengen je meteen in een goed 'mood' zonder je daardoor in andere oorden te moeten bevinden. Beide nummers zijn van de hand van Hector Watt, Texas blues met de welgekende snijdende rock 'n roll rifjes. Met 'Hard Way' denken we met weemoed terug naar de gouden jaren van Los Lobos en opzwepende (The) Blazers.

Met nummers als 'I Want Somebody To Love' en 'Nobody Cares About me' is de stem van Chris Ruest voor mij onvoorwaardelijk verbonden met die van Phil ALvin van The Blasters en ook deze 2 nummers doen me als van van deze groep met heimwee terugdenken aan de goude jaren '70.

Boordevol energie is dit debuutalbum van deze The Texas Cannonballs te noemen want het swingt helemaal de pan uit met de rock ' roll in Geronimo Rock, en nu maar hopen dat ze zo vlug mogelijk hier te bewonderen zijn.

 

Tracks:

01. Texas Tumbleweed
02. Blew My Head
03. Hard Way
04. Fly Away
05. I Want Somebody To Love
06. One Slip
07. King Of The Blues
08. I Was Wrong
09. Nobody Cares About Me
10. Geronimo Rock
11. King Of The Jungle
12. Me And The Devil
13. Dreaming

 

more info:

year: 2013

artist: Texas Cannonballs

label: Independent

Manager: Dan Herbert
Booking BeNe: Swapping Music

Hector Watt (guitar & vocals)
Chris Ruest (guitar & vocals)
Jim Starboard (drums)
Preston Hubbard(bass)