© Rootsville.eu

Jazzwood #7

Chartreuzenbos - Holsbeek Linden
zaterdag 19 augustus 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artist: Lady Linn - Milkshake Banana 2.0 - Marithé Van Der Aa Quartet
info organisation: Jazzwood


Rootsville 2017


Every time they roll the dice, it’s like rolling a seven. Dit is nu niet bepaald een quote uit een jazzsong maar is zeker en vast van toepassing op de organisatie van ‘Jazzwood’. Al vanaf de eerste editie zit de combinatie van jazz op deze uitgesproken locatie in de lift, in die mate zelfs dat het na zes edities al lichtjes uit zijn voegen aan het barsten is. In een totaal ontspannen en familiale sfeer kan je hier genieten van een heerlijk glas en dito hapje. 

Op zaterdag 19 augustus worden alle bewoners van het ‘Chartreuzenbos’ voor de 7de keer ondergedompeld in een betoverende avond met als rode draad deze geliefkoosde tak van de muziek. Ook dit jaar zijn ook alle liefhebbers en sympathisanten van dit event, deze muziek en de natuur daarbij uitgenodigd. Na een wandeling doorheen de ‘holleweg’ in deze idyllische omgeving kom je na het bewonderen van de rijzige Amerikaanse eik en tamme kastanjebomen toe aan het opgetrokken amfitheater waar Guido Peers in naam van de volledige organisatie iedereen welkom heet. Net als vorige edities is de ‘MC’ van dienst niemand minder dan radiopresentator Marc Van Den Hoof die het geheel vakkundig aan elkaar zal praten. De selectie van de aanwezige bands lag ook nu in handen van Jan Muës.

Als opener is er gedacht aan een van onze meest belovende talenten van onze Belgische jazzscène. Marithé Van der Aa is een jonge reizende ster aan het jazz-firmament. Mijn eerste kennismaking met haar was op een jazzavond in 2014 toen ze pas was afgestudeerd aan het ‘HK’ te Hasselt waar ze gedurende 3 jaar als richting ‘Jazz Vocals’ volgde.

Na een groot deel van haar jonge leven in Engeland te hebben doorgebracht studeerde ze ginds in Brentwood Essex en was actief in 'The London Academy of Music and Dramatic Art'. Na de terugkeer  naar het nest van haar ouders  begon ze privélessen te nemen voor zowel zang als piano. Zo kwam ze ertoe zich te laten inschrijven in de Kunsthumaniora te Hasselt tot ze daar in 2014 kwam af te studeren. Het gegeven 'globetrotter' was haar sinds haar jeugd niet vreemd en na Hasselt kwam het Jazz Instituut (Universität der Kunste) te Berlijn in het vizier.

In Berlijn kwam deze Marithé Van der Aa dan haar Quartet op te richten samen met Daniel Schwarzwald (piano), Jonathan Nagel (bass) en Andreas Kunert (drums). Met dit Quartet treed Marithé met regelmaat op in ons land en in de zomer van 2016 was ze met haar Quartet nog laureaat op Muziekmozaïek te Gent. In maart van dit jaar nam het Marithé Van der Aa Quartet nog deel aan de 'B-Jazz International Contest', het vroegere Internationale Jazzconcours ‘Jazz Hoeilaart'

Hun eerstvolgende plan is het uitbrengen van hun debuutalbum. De stukken zijn geschreven, de opnamen vorderen ook in positieve zin, volgt nu nog de centen samenbrengen om dit album op de markt te brengen. Vanavond zal dit Quartet de jazzwood'ers uiteraard kennis laten maken met wat er op het album zal komen en zo verplichten ze de aanwezigen om alert te zijn want Marithé haar toch wel duidelijke stem is zo intiem dat je verplicht bent het socializing even aan de kant te zetten. Openen doen ze vanavond met 'Be Thou My Vision'. Met dit 'Marithé Van de Aa Quartet' krijgen de jazzliefhebbers hier een schoolvoorbeeld van hoe hedendaagse moderne jazz evolueert. Eén van die vernieuwingen is het terug oprakelen van oude volksliederen om deze een jazzjasje aan te meten. Martithé en haar kompanen brengen hier zo een paar Ierse volksliederen. 'Far Am Bi Mi Fhin' is het eerste waarbij iedereen hier toch enigszins betoverd lijkt. De uitstekende muzikanten brengen hier hoogstaande jazz en wanneer de mysterieuze vocale inbreng van Marithé het tot een geheel komt te vormen is het alsof 'Laïs' zijn intrede hier doet. Folk meets Jazz. Met 'Blurred in Motion' nemen ze helaas afscheid van Jazzwood en hoor ik nu niets dan 'positive comments'.

'MC' Marc Van Den hoof mag dan komen vertellen dat het tijd is om even adem te halen tijdens de 'change over' voor de volgende formatie. Als tweede op de affiche vinden we een band terug die een uitloper is van de gereputeerde Jazzband Milkshake Banana. Deze Belgische Fusion Jazz-band ontstond in 1978 met als pianist Michel Ardui die later werd vervangen door Erik Vermeulen. Ook in dit ensemble vinden we de uit Leuven afkomstige broers Vandendriessche (Peter, Johan en Koen) terug, net als percussionist  Frank Michiels en bassist Ferdinand Phillipot. In 1979 wonnen zij het  Internationale Jazzconcours ‘Jazz Hoeilaart'. Tijdens het bestaan brachten ze samen met Michel Herr, Kevin Mulliagan en jawel Toots Thielemans 2 platen uit. Hun fusion van funk, wereldmuziek en pop gerelateerde nummers werden voorzien van een ‘body’ van jazz. Het bracht hen op gerenommeerde podia over de hele wereld zoals Jazz Middelheim, North Sea Jazz, Montreux Jazz en Atlanta Rhythm & Jazz Festival.

Milkshake Banana 2.0 bestaat in eerste instantie uit de uit Kessel-Lo afkomstige muzikale familie Vandendriessche. Naast Peter Vandendriessche hebben we ook Johan Vandendriessche en beiden zijn ze het instrument van onze Adolphe Sax meer dan meester. Aan de drums vinden we dan nog hun broer Koen Vandendriessche. Verder bestaat deze formatie uit Frank Michiels aan de percussie en Dirk Schreurs aan de ‘black & white keys’. Aan de gitaar met de dikke snaren krijgen we nog Roman Korolik.

Met deze formatie brengen ze ons terug toen de lokale jazz muzikanten het overweldigende popgebeuren van de 60-ties en 70-ties probeerden terug te dringen en met hun soms funky fusion komt het bos hier terug tot leven zoals bijn hun arrangement op 'St Louis Blues'. Op eigen werk met nummers als 'Waiting For Spring' worden hier de laatste dreigende wolkjes verdreven. Van de bro's Vandendriessche is het algemeen geweten dat de 'Knoet' een van hun vaste stekken is en dus kan een ode aan de patron van dit Aarschots ettablisement niet uitblijven. 'Tesse Blues', hij zal het graag horen.

Deze 'Milshake Banana 2.0' zouden graag iedere aanwezige muzikanten laten deelnemen aan hun inbreng wat toch wat moeilijk te verwezenlijken zou zijn dus nemen Jan Muës en Ben Vanderweyden maar de plaats in van alle anderen. Milshake Banana 3.0 ;-).

Afsluiter van deze editie is niemand minder dan Lady Linn. Lien De Greef aka Lady Linn is afkomstig uit Gent en bracht vorig jaar met ‘Keep It A Secret’ reeds haar vierde studioalbum op de markt. Met haar volledige band ‘The Magnificent Seven’ brengt ze een mix van jazz, pop en soul.

Lady Linn zal vanavond aantreden als duo en zichzelf begeleiden op piano. Aan haar zijde vinden we Filip Vanderbril terug als bassist. Samen brengen ze klassieke Lady Linn songs in uitgeklede, intieme en nooit gehoorde versies. De unieke combinatie van zang, piano en bas staat garant voor een onvergetelijk concert en zal ongetwijfeld heel wat jong publiek naar de Chartreuzenberg lokken. Het was de wens van Guido Peers om deze Ghentse hier op het podium te krijgen wat ook zou leiden tot een verjonging van het publiek. Een publiek dat in dergelijk grote getallen was opgekomen zodat de poorten aan de ingang van het Chartreuzenbos best gesloten konden worden. Vol is vol hé!

Als opener brengt Lien De Greef hier de zeer intieme filmtrack uit 'Café Derby'. 'Secret' is trouwens eentje geschreven door Lady Linn zelf. Verder laat ze hier het bomvolle bos kennismaken met nieuw en ouder werk zoals 'Remember' uit haar album 'High'. Het mooie 'Lucky' is er dan weer eentje uit haar laatste album dat vorig jaar op de markt werd gebracht. Met Lady Linn aan het klavier lijkt het er soms op of we een Norah Jones hier in dit bos aan het werk horen maar helaas zitten we met 'That's Allright' bijna aan de apotheose. Deze kaskraker uit haar succesvol album 'Here We Go Again' klinkt uiteraard voor iedereen hier zeer bekend. Met 'Can't Find You' uit haar album 'Keep It a Secret' wordt deze 7de en uiterst succesvolle editie van Jazzwood afgesloten en zo trekken we allemaal voldaan gewapend met zaklamp terug de berg af. CU next year... 

more and larger pics on