© Rootsville.eu

Gevarenwinkel #20
(Kirri & Friends)

Varenwinkel (Herselt)
donderdag 24 augustus 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artist: Kirri
info organisation: Gevarenwinkel


© Rootsville 2017


Twintig kaarsjes moeten ze hier vandaag uitblazen op de weide van de Vic en nu maar hopen dat de Varenwinkelse heide niet in vuur en vlam komt te staan, toch niet wegens al die bougie'kes. Op het gebied van het muzikale zal er wel degelijk vuur en passie aanwezig zijn deze drie dagen. Om de buurtbewoners terug de weg te laten vinden naar hun bekende festival heeft de organisatie voor een 'special day' gezorgd en dit verzorgd door de 'Osschotse' lieveling de 'Kirri'.

De opening van dit feestweekend staat ook een beetje in het teken van verjaardagen die plaats vinden in de organisatie. Zo heeft Suzanne (de madam van Vic) recent nog '60' kaarsjes mogen uitblazen en is den 'doc' nu aan de '50' gekomen. In de zeer nabije toekomst valt de beurt aan VIc om er '62' uit te blazen en dat zal gebeuren op vrijdag tijdens 'Aarschot Rockt'. Feestvarkens genoeg hier op Varenwinkel en toch heeft 'MC' Geert aka den Doc een meer dan ontroerende speech in petto.

De talrijke buurtbewoners, en ook de eerste blues liefhebbers hebben duidelijk de weg gevonden naar deze 'sacred place' en worden in grote getalen welkom geheten door de 'Die Hards'. Dit is een coöperatieve samenwerking tussen de 'Fanfares' van Herselt en Oevel. Deze fanfare van honger en dorst geeft hier tussen de twee tenten in enkele serenades ten beste. Op 'Setlist. FM' hoef ik niet te gaan zoeken voor de titels maar gelukkig draagt mijn kennis nog zo ver om ze haast allemaal te herkennen. Samen met Wout (Zelst Bluest) maken we er zelfs een kleine quiz van. 'Guantanamera', 'Tiger Rag', klassiekers als 'Down By The Riverside', 'When The Saints Go Marching In' en 'Hello Mary Lou' zijn enkele deuntjes die het wachten op de officiële opening meer dan aangenaam maken. Zelfs aan de nu al aanwezige blues liefhebbers is gedacht met Solomon Burke's zijn 'Everybody Need Sombody To Love.

Tijd om er aan te beginnen en meteen bij de eerste woorden van de Geert zit de tent al bomvol. Bij Geert komt de verjaardag van ons geliefd Blues & Roots Festival maar op de tweede plaats en maakt tevens gebruik om alle overledenen van de organisatie een laatste eer te bewijzen. Muzikaal wordt dit nog eens extra onderstreept door een nocturne van Chopin gebracht door Jonatan Kasemi op een heuse vleugel. Een ontroerend stukje intermezzo, en dan is het party time.

'Kirri' Valvekens heeft gezorgd dat hij niet alleen hier voor het nodige 'entertainment' moet zorgen en na 'Time is Tight' van Booger & The MG's isq het tijd om de eerste 'friend' aan het woord te laten en dat is niemand minder dan Jan De Bruijn. Met onze Nederlandse vriend weten we dat het meteen raak zal zijn want zij liefde voor muziek wordt hier vertaald in enkele heerlijke nummers. Bijgestaan door de band van de 'Diamonds on The Rocks' brengt hij hier enkele pareltjes uit zijn allerlaatste album 'Bittersweet'. Met nummers als 'Looking For a Better Day' en uiteraard 'She Loves a Fool' weet hij de menigte hier al meteen in te pakken.

Als tweede 'friend' in de rij kondigt de Kirri hier een andere publiekslieveling aan in de persoon van Mario Pesic. Sinds het optreden van D-Tale in de rootstent op de editie van 2015 heeft Mario hier zichzelf onsterfelijk gemaakt en rest er nog de vraag wanneer hij naar deze contreien zal komen te verhuizen. Met een Niels Verheest aan de keyboards en een Mario 'on stage' weten we dat er hier nu een kleine Joh Hiatt tribute zal volgen. Voor diegene die nog niet van hun stuk werden gebracht door Jan gebeurt dit zonder meer nu door Mario met nummers als 'Georgia Rea' en natuurlijk met 'Feels Like Rain'. Na 'Memphis in the Meantime' volgt er nog een aoptheose wanneer Jan, Mario en de 'Diamonds' nog een outswinger brengen met een funky versie van 'House On The Hill'.

Tijdens de change-over brengt 'MC' Geert iedereen op de hoogte van het goede doel dat dit jaar naar jaarlijkse gewoonte in de spotlights komt te staan. Dit jaar is het de beurt aan 'CAS'. Deze 'VZW' wordt hier voorgesteld door de voorzitter van het 'Centrum voor Aangepaste Sporten' en zijn penningmeester 'Sien'. Ook in 2012 mocht dit centrum reeds een cheque ontvangen van 2.500€. Hopelijk komt er dit jaar nog een beetje meer in kas mede door de collectebus aan de PA, en dan...

Dan is het tijd voor het grandioos sluitstuk van deze eerste dag. Het optreden van 'Diamonds on The Rocks'! Sinds het ontstaan van deze Niel Diamond Tribute heeft de band er al heel wat succes mogen mee oogsten. De 'Diamonds' dat zijn naast de 'Kirri' ook nog guitarslinger Luc Canters, aan de keys Niels Verheest, een ritme sectie die bestaat uit bassist Marc 'Rosso' Van Puyenbroeck en drummer Jan Cuyvers en natuurlijk last but not least de outstanding backing vocals met Nathalie van den Meutter en haar soulsister Emilie Leysen. Are you ready for some action?

Die 'action' wordt meteen een bloemlezing uit het repertoire van Neil Diamond. Zowat alle hits zullen hier vanavond de revue passeren gebracht door deze excellente professionele bezetting van deze 'Diamond on The Rocks' en al van het eerste nummer staat de tent hier in vuur en vlam en vallen ook de aanwezige blues adepten voor deze band. 'Love on The Rocks', 'Solitary Man', you name it they play it. Met 'Cracklin Rosie' is er geen houden meer aan en worden de uitstekende backing vocals op de achtergrond verdrongen door het meebrullen van honderden fans waarna een algemene 'sing-a-long' volgt op 'I Am I Said'. Kiekebisj!!!

Zowel Nathalie als Emilie mogen met Kirri een pracht van een duet brengen waarbij hun uitmuntende stemmen nog eens extra in de spotlights komen te staan...what a beautiful noise. Ook het repertoire van Neil Diamond is niet eindeloos en na 'Song Song Blue' is het liedje bijna uitgezongen. Nog eens alles geven met 'Sweet Caroline' en uiteraard verdienen deze 'Diamond on The Rocks' hier vanavond een staande ovatie. Allee nog eentje dan en zo kunnen we na deze spetterende openingsavond ons gaan opmaken voor de blues....Was dit een foute party, nee begot het was er boenk op. Ietwat anders maar al bij al een prachtige start van het feestweekend.


 

more and larger pics on