© Rootsville.eu

Aarschot Rockt #5

Jan Van Ophemstraat Aarschot
vrijdag 01 september 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artist: Cosmo's Foger-T (B) - Moodcollector (B) - The Autumn Chills (B) - Twangerang (B)
info organisation: Rootstown


© Rootsville 2017


Het begint stilaan een vast gegeven te worden. De vrijdag na Gevarenwinkel even bijpraten en dat kan je het best onder de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Aarschot. Daar op het pleintje staat al voor het vijfde jaar op rij de retro markt neer geplant en in de bijhorende tent staan steevast groepen op het podium die voor de nodige ambiance komen te zorgen. Legendarisch is nog steeds de afsluiter met 'Kirri Willy & Le Magasin Dangereux' in 2014.

Een jaartje later was er de aanstekelijke country van de Poolse formatie Jo & Lazy Fellow en vorig jaar zette D-Tale de tent nog op zijn kop. Dit jaar zal het zonder meer een sing-a-long van jeweldste worden want niemand minder dan Frankie Saenen aka Cosmo's Foger-T zal hier de tent doen daveren door het brengen van alle hits van de Creedence Clearwater Revival', kortweg CCR. Hey Tonight, Gonna be tonight, don't you know I'm flying, tonight, tonight...

Beginnen doen ze hier vandaag met de formatie 'Twangerang'. Deze band bestaat uit Dimitri D'Haene (gitaar), Bert Van Ende (drums) en Geert Schurmans (bass). Hun 'acte de precense' bestaat uit het brengen van onvervalste surf waarbij ze soms gaan grasduinen bij bekende popnummers en deze een nieuw jasje weten aan te meten. The 60-ties meets the 80-ties is hun motto.

Een set volledig instrumentaal zoals dit bij het genre past. 'Red Hot Nagigator' is hun opener maar op een 'Big Wave' is het vooreerst nog wat wachten. Met 'Poupée de Cire, Poupée de Son' van France Gall uit 1965 krijgen we dan een eerste popsong in een surfjasje maar houden deze 'Twangerang' het nog steeds bij 'clean waves'. Met 'Pipeline' van 'The Chantays' uit '62 krijgen we dan meer wat deining. Het is toch wat wachten tot ze met de Stones hun 'Painted Black' voor we enigszins in een 'onshore' terecht komen. Met 'Misirlou' deinen de golven dan weer uit en is het tijd voor een 'zipper'. Shaka Bro's.

'The Autumn Chills' leerde ik enkel jaren geleden kennen op een nu nog altijd memorabele 'Winter Rumble' waar ze in de warme 'Glüwhein tent' het beste van zichzelf kwamen te geven. Dries Elsen, Joeri Goris, Bert Leens en Niko Van Rompuy zijn nu nog steeds vier rebelerende tieners uit Betekom die al vanaf 1993 in hun midlife crisis kwamen te zitten en met een mix van rock & swamp blues zullen ze een stomende set komen neer te zetten in deze tent.

We krijgen een volkomen, akoestische set maar dat wil niet zeggen dat er geen ambiance zal komen. Met enkele nummers van de uit Boston afkomstige 'Pixies' kunnen ze aardig overweg en met 'Here Comes Your Man' zie ik links en rechts al enige lippen bewegen. Ook 'New Wave' met Robert Smith zijn 'The Cure' past wonderwel in hun set. The eighties unplugged! Uit het 'blues' arsenaal diepen ze dan 'Fever' op van Little Willie John, allee het was zeker niet de versie van 'The King'. Met een eigen nummer waarvan me de naam is ontgaan belanden we ergens in het 'cowboy-punk' verhaal en van die andere 'King' halen ze een meesterlijke bewerking van 'Billie Jean' boven. Onsterfbare lokale roem...but not my lovers :-)

Met 'Moodcollector' gooien ze hier in Aarschot het roer volledig om. Party time met reggea en onvervalste Britse Ska toestanden met deze band van eigen bodem. Deze uitbundige formatie bestaat uit Kris De Wilde, Pieter Mercelis, Paul Mattheus, Luc Quets, Willem Eykens, Maarten Corneillie en Stef Adriaensen. Het net iets anders brengen van Ska doen ze dan weer door ook een nummer in het Nederlands te brengen zoals 'Morgenstond' de single die hun nieuw album vooraf gaat.

Met hun lijflied 'Moodcollector Ska' transformeren ze de tent al meteen in een party-zaal. Soms zijn er zelfs flarden van wat authentieke Ska zoals met 'Love and Hate' dat we ook kennen van Lyn Taitt and His Comets maar al vlug schakelen ze terug over richting knotsgekke Britse toestanden. Alles voor een feestje! Deze 'Moodcollector' halen er zelfs een snuifje reggea bij met 'Stir It Up' van de meester zelf dat dan weer feilloos overgaat in 'The Specials'. I never saw you, I only heard of you, Huggin' up the big monkey man...

Na deze portie ambiance schakelen ze hier onder de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk nog een versnelling hoger. Vorige donderdag wist de Kirri met zijn 'Diamond on the Rocks' de festivaltent van Gevarenwinkel zo maar eventjes op zijn kop te zetten, wel nu dit gaat ook hier gebeuren met de reïncarnatie van John Fogerty's CCR. Ambiance is onder meer de rode draad doorheen een optreden van 'Cosmo's Foger-T' en diegene die de drummer van 'The Scabs' al live aan het werk hebben kunnen zien weten dat er nu een 'best of' van Creedence Clearwater Revival zit aan te komen. Zelden zo een beleving en tribute kunnen aanschouwen voor de legendarische John Fogerty en zijn CCR. De schuldige aan al deze mooie herinneringen is Frankie Saenen.

Naast Frankie Fogerty staan ook nog Geert Le Grange als bassist en guitarslinger JoJo Nash op het podium en zo beginnen ze aan een rondje nostalgie met nummers als 'Born on The Bayou', 'Green River', Suzy Q en Lodi. De Geert komt na zijn aantreden met 'Twangerang' zelfs een tweede keer aan de bak.

Openen doen ze gepast met de wonderlijke intro van 'Born on The Bayou', alvorens ze belanden in de 'Green River'. Alsof de hits zomaar uit de lucht kwamen vallen belanden we hier allemaal in een onvervalste 'juxebox revival'. Van 'Sweet Hitch-hiker' over 'Bad Moon Rising' tot 'Forunate Song', yep en mee kelen was de boodschap. In dit waanzinnig Southern Rock moment ook tijd voor de blues met Screamin' Jay Hawkins zijn 'I Put a Spell On You'. Geen nood hoor want het is allemaal 'good mojo' die hier door Frankie wordt uitgesproken. Keep on Chooglin'...Het werd dus gedurende de ganse set een ganse langspeelplaat van 'the best of CCR'. Hoezeer ik ook ben opgegroeid met deze hits die zomaar 'out of the sky' kwamen te vallen besefte ik dat het op zaterdag weerom een bluesfest is te Geel met een wel zeer aantrekkelijk programma dus' as long as I Can see the light' tot morgen...

 

more and larger pics on