© Rootsville.eu

Jazz At Home (100 jaar Jazz) donderdag

Mechelen
donderdag 07 september 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artist: Denise King Quartet (US/B) - Bart Borremans Trio (B)
info organisation: Jazz At Home


© Rootsville 2017


Donderdag 7 september en bij de 'Maneblussers' gaat vandaag officieel het vermaarde 'Jazz At Home' van start. Dit event is een project van de 'Jazzzolder' in samenwerking met JCI en met de steun van de stad Mechelen. Dit jaar staat dit festival in het teken van '100 jaar Jazz' en om dit event nog meer kracht bij te zetten zullen dit weekend maar liefst 100 muzikanten deelnemen. De openingsreceptie vond plaats aan de Korenmarkt en meer bepaald voor 'Den Breckpot' waar later op de avond het 'Denise King Quartet' zou aantreden. De obligate speeches werden gehouden door kersvers voorzitter Hans Vandenbogaerde die vanaf dit jaar de taak van Leo Vanhaelen zal overnemen, Lejo die de functie als voorzitter al die jaren meer dan voortreffelijk wist uit te voeren. Vanuit de stad Mechelen werd de schepen van cultuur Björn Siffer gevraagd om een woordje te plaatsen en de technische kant werd professioneel toegelicht door Michel Proesmans.

Na de geplogenheden en speeches was het de beurt aan saxofonist Bart Borremans en zijn trio om het weekend op gang te 'blazen'. Bart Borremans laat zich begeleiden door een ritme sectie dat bestaat uit Piet Verbiest op contrabas en Lionel Beuvens op drums. De eerste symptomen van de herfst waren al merkbaar maar dat kon Bart en zijn kompanen niet deren. Dit 'Bart Borremans Trio' zou vanavond garant staan voor drie sets. Een opwarmertje voor de receptie, een definitieve start erna en tijdens de pauze van het 'Denise King Quartet' zouden ze hier op de Korenmarkt nogmaals voor een 'jazzy' omkadering komen te zorgen.

Met een eigen arrangement op 'Flamingo' van Herb Jeffries & Duke Ellington, een nummer dat zijn grootste populariteit kende als standard door Earl Bostic in 1951, werd de avond enigszins muzikaal nog tropisch ingezet. Verder kregen we in dit eerste luik ook nog 'Blues Exquise' en 'My One and Only Love' van de hand van Guy Wood uit 1952 en wisten zowel Bart Borremans als Lionel Beuvens en Piet Verbiest met de nodige interpretatie dit plein met warme jazz tonaties in te pakken. Mission accomplished!

Tijd nu voor het eerste van de 27 concerten van deze editie van 'Jazz At Home'. Plaats van gebeuren 'Den Breckpot'. Een gebouw dat dateert uit de 14de eeuw en later de naam 'Den Drake' meekreeg. In 1943 werd het bewoond door de familie 'Breckpot' en sinds 2007 is de familie Gybels de nieuwe eigenaar van dit historisch pand. Het optreden van Denise King zal doorgaan op de eerste verdieping in een van de zalen. Deze sfeervolle gerenoveerde gildezaal kreeg de naam 'Jonge Kruisboog' en kan dienst doen als vergader- of feestzaal met een capaciteit van 60 tot 120 personen. Voor het concert van vanavond zijn uiteraard alle zitjes bezet.

Het 'Denise King Quartet' bestaat verder nog uit pianist Ivan Paduart, contrabassist Sal La Rocca en drummer Mimi Verderame. Een trio dat zeker over de nodige vakkennis beschikt om Denise King vanavond bij te staan. Alle drie behaalden ze al meer dan verschillende onderscheidingen in de Belgische jazzscene en staan garant voor een jazz avond op het hoogste niveau.

Denise King komt uit een kroostrijk gezin en werd geboren in Philadelphia. Het toeval was dat ze werd ontdekt door de zingen op straat en het was een vriend die haar toen kwam te introduceren in de lokale jazzwereld. Denise King zong al met namen als Rory Hargrove, Cecil McBee en Dexter Wansel en toerde als de ganse wereld rond. In 2016 stond ze nog op het Gouvy Jazz & Blues festival.

Denise King haar repertoire bestaat uit een wel uitgebalanceerde mix van jazz standards en popsongs met soms zelfs een knipoog richting blues. Onder begeleiding van Ivan Paduart, Sal La Rocca en Mimi Verderame bracht ze vanavond de aanwezigen in deze gildezaal in vervoering met nummers als 'September Song', 'Skylark' en een wel geapprecieerde vertolking van Etta James haar 'At Last', een nummer dat in 1941 een eerste bekendheid verwierf door de vertolking van Glenn Miller in de film 'Sun Valley Serenade'. 'Why Not Take All of Me' zal ze gedacht hebben en zo is deze 13de editie van 'Jazz at Home' onder een goed gesternte van start gegaan.

Voor het zondag evenement op 24 locaties in de stad Mechelen zijn er nog wel enkele tickets beschikbaar maar enige alertheid is aan te raden ;-). Tot morgen voor het 'Vortex Quintet' op de 'Jazzzolder'.


 

more and larger pics on