© Rootsville.eu

Jazz At Home (100 jaar Jazz) zondag

Mechelen
zondag 10 september 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artist: Blue Heathens - KollecTiv - Boogie Phil & The Wise Guys
info organisation: Jazz At Home


© Rootsville 2017


Laatste dag van dit Mechelse Jazz Event en vandaag de enige echte 'Jazz At Home'. Het is steeds weer een huzarenstukje voor Erwin Van Rillaer aka Winus aka Jassepeos om de coördinatie van de fotografen op zich te nemen. Op 24 locaties in Mechelen aanwezig zijn is niet altijd evident en daarom bestaat het team uit liefst 8 kiekjesmannen en vrouwen. Voor een volledig overzicht van deze dag verwijs ik je graag terug naar het media 'Jazzepoes' en de website van de organisatie 'Jazz at Home'. De drie formaties die ik persoonlijk dit jaar onder de loep neem zijn 'Blue Heathens', KollecTiv en Boogie Phil & The Wise Guys. Hopend op de mogelijkheid om er nog eentje extra mee te pikken hangt af van diverse factoren.

Er is ieder jaar wel een band die buiten de lijntjes van de hedendaagse jazz kleurt en zo is er dit jaar 'Boogie Phil & The Wise Guys. Dit jaar staat die band dan ook op mijn verlanglijstje aangevinkt. Deze klasbakken met roots in G(h)ent zag ik de laatste keer aan het werk in op een bluesfest en hebben daar een heus feestje gebouwd. Benieuwd of ze dit ten huize van 'Frateur-Sauer' hier op de Olivetenvest nog eens gaan overdoen. Hier bij dit uitermate vriendelijke koppel zijn Boogie Phil en zijn kompanen te gast, de twee andere 'delen' van dit Trio zijn saxofonist Xavier Saget en drummer Patrick Wante. Na enkele dijenkletsers van de scheurkalender kunnen ze zich stilaan gaan opmaken voor drie sets van een heerlijk ontspannend intermezzo op deze editie van 'Jazz at Home'.

Filiep Ketels aka Boogie Phil studeerde af aan het Gentse conservatorium en heeft sindsdien zijn weg gevonden als professioneel muzikant. Al op zeer jonge leeftijd ging zijn interesse uit naar pianisten als Albert Ammons en Little Brother Montgomery en dus was het niet meer dan logisch dat hij diezelfde richting uit wou gaan. Zijn eerste band waren 'The Chevy's' waar 'Boogiewoogie' hoog tij vierde. Later volgden dan 'The Rhyhtm Devils' en door een ontmoeting met onder meer drummer Patrick Wante kwam in 2013 dan 'Boogie Phil & The Wise Guys' te ontstaan.

Het zijn Wim en Katrien Frateur-Sauer die hun charmante herenwoning al een tijdje openstellen voor deze 'Jazz At Home'. In deze statige woning dat in betere tijden een meubelbedrijf wist te huisvesten loopt muziek als een rode draad doorheen het huis. Papa Wim weet zich te verdiepen in de akkoorden op gitaar daar waar dochter Rune een prachtige buffetpiano tot haar beschikking heeft. Iets wat Boogie Phil uiteraard als muziek in de oren klinkt. Tenslotte bespeelt zoon Wout een Alt-sax en wie weet staat hier in de nabije toekomst 'Trio Frateur' op het 'Jazz at Home podium'. Het is Wim Frateur die de aankondiging voor zijn rekening neemt. Een kleine uitleg over de geschiedenis van het huis en een met kennis doordrongen verwoording van de wijnen worden zelfs de smaakpupillen op de proef gesteld. Het Mechels pronkstuk, de Maneblusser hoeft verder geen betoog, cheers!

Na een instrumentaaltje uit de film geschiedenis komen we met dit Trio al vlug aan bij de rhyhtm 'n blues uit de jaren 40-tig met 'Going Down Slow' van Ray Charles. Dit 12-bar bluesjes is na vele covers uitgegroeid tot een heuse 'blues standard'. De sfeer in het volle huis aan de Olivetenvest zit er vanaf het begin reeds in en de gastvrouw brengt achteraan haar lessen 'Lindy Hop' in praktijk. 'After Hours' is er eentje van Avery Parrish uit 1940 maar past hier desalniettemin perfect in het plaatje. Meer dan verteerbare start van deze editie...I have had my fun, if I don't get well no more... Wel oppassen Wim want het neerplanten van je gitaar op deze wijze is niet bevorderlijk voor de 'nek' ;-)

Vanaf nu gaat het zowat kris kras door Mechelen en mijn volgende afspraak is met 'Blue Heathens'. Vorige donderdag hielden ze nog in de 'Missy Sippy' te Gent hun release party van hun album 'The Heat'. Deze 'youngsters' brengen de jazz van Chicago en New Orleans dichterbij en meer bepaald de jaren 20-tig en 30-tig. Bandleider en trompettist Angel Calvo Pérez zag ik met gitarist Ben Van Bortel tijdens de zomer nog aan het werk met 'Croque Manouche' onder 'een stenen brug' te Antwerpen. Verder bestaat deze formatie nog uit zangeres Hanne Peetermans en Loes Minnebo op trombone die tekenen voor de vrouwelijk inbreng. Gregory Van Seghbroeck op een kleurijke maagdelijk witte Sousaphone, Tijl Piryns aan de drums en op Tenor-sax en klarinet, Rubén Valle.

Deze 'Blue Heathens' zijn te gast in de B&B 'Dusk Till Down'. Deze B&B is uit de as gerezen van een herenwoning uit 1870 en in een marmeren inkomhal met art deco muurschilderingen weet dit mooie gastenverblijf oud en nieuw te verenigen. Met een beoordeling van 9,6 voor de 'Guest Review Awards 2016' scoort deze 'Dusk Till Down' dan ook meer dan behoorlijk, en nee we zitten niet in de set van de cultfilm van Robert Rodriguez uit 1996 maar in een meer vriendelijke omgeving waar deze 'Jazz At Home' al sinds lang kind aan huis is.

Bij het binnenkomen van deze 'B&B' voelde ik het al aan mijn kleine teen, hier zou ik voor het eerst me neervlijen in een van de huiselijk aanvoelende fauteuils, hier zou ik daadwerkelijk van mijn sokken worden geblazen. Wat ik drink? Een 'Maneblusser' want...as gau paust dat de paus oep aa paust, paust dan ma gau eet anders (uit het Mechels patrimonium)...We mogen toch ook al eens lachen want soms is de moderne visie op jazz te ver weg van het essentiele. Is 'jazz' niet ontstaan in New Orleans waar het in een vorige eeuw werd aanzien als een 'energieke dans' met een smeltkroes van onder meer ragtime en blues? Ja dus en daarom zijn we hier op de juiste plaats.

Zeven energieke youngsters in je 'living' onderbrengen is uiteraard geen sinecure en toch is het hier goed gelukt, dus ja, een 9,6. Met roots in het Antwerpse gaan deze 'Blue Heathens' vandaag hier op deze 'Jazz At Home' ervoor zorgen dat er leven in de keet komt en ze bij brouwerij 'Het Anker' dan eens gaan denken aan een 'jazz biertje', een 'Mardi Gras Tripel' misschien?

'Come To My Place' is hun meer dan gepaste opener voor deze set. Voor diegene die deze 'Blue Heathens' niet kennen denk nu niet aan een 'marching band' of een of andere toeristische 'street act' in het 'French Quarter'. Nee dit zijn zeven hoog opgeleide jazz muzikanten die van wanten weten en hun instrumenten meer dan behoorlijk onder de knie hebben. 'Another Love' is ook een van die heerlijke nummers uit hun nieuwe 'The Heat' waar de 'sousafoon' van Gregory en de glasheldere stem van Hannelore in perfecte harmonie samen smelten met de uitstekende blazers sectie. Het leven moet toch heerlijk geweest zijn in de jazzclubs van de jaren 30-tig. Een gevoel dat deze 'Blue Heathens' je hier meegeven gevolgd door een uitbundige kreet van goedkeuring bij de aanwezigen. Jazz lives!!!

Met 'Diamonds Are a Girl's Best Friends' transformeert Hanne zich hier in een onuitgegeven versie van Marilyn Monroe, een versie die kan zingen ;-). Het nummer loop feilloos over in eentje uit hun debuutalbum 'Blue Heathens' en met deze Franstalige opzwepende en met 'Charleston' doordrenkte outswinger hebben ze m'n hart gestolen...of is het 'mon coeur'. 'Am I Blue'? neeje ik ben vrolijk na het beluisteren van deze 'Blue Heathens'. Exporteren die handel richting 'New Orleans Jazz & Heritage Festival' met een clausule in het contract dat ze van 'ons' blijven. 'Blue Heathens' met een vrouwelijke Trombone Shorty in de rangen zeker gaan beluisteren op 25 september in de Arenberg Schouwburg te Antwerpen. This is 'HOT' jazz @ his best.

album report: 'The Heat'

Terug richting vesten voor 'KollecTiv'. Kuierend doorheen de binnenstad is er heel wat volk op de been. Op deze zondag dat 'Jazz At Home' doorgaat is het gewoonlijk ook 'Open Monumenten Dag'. Het stadsbestuur en de winkeliers van de stad Mechelen vonden het nu ook opportuun om hun 'Herfst Braderij' leven in te blazen en dat zorgt natuurlijk ook voor de nodige drukte en logische tekort aan vrije en/of betaalbare parkeerplaatsen. Ik hoor het antwoord al van politieke kant...er is natuurlijk het openbaar vervoer. Mijn respons..zjatte en taloere, ik moet ook nog thuis raken ook.

Als locatie voor deze formatie 'KollecTive' met drummer Herman Pardon en de vrouwelijke bassiste Ondine Quackelbeen werd hen 'Dit Gebeur' toegewezen. Een locatie in de A. Geudensstraat te Mechelen dat wel voorzien is op dit ganse gebeuren. Naast Herman en Ondine bestaat dit Quintet nog uit Koen Nijs op tenorsax, Richard Rousselet op trompet en Gunther Valckenier op gitaar. Deze locatie kan ook afgehuurd worden voor vergaderingen of workshops. Soms doet ze zelfs dienst als privébar voor de eigenaar ;-).

De muzikanten zijn gevestigde waarden binnen de Belgische Jazz en ook als groep spelen zij al vele jaren samen. Als 'collectief' brengen ze de muziek waar ze zich goed in voelen. Dit steeds met respect voor de traditie binnen de jazz en geïmproviseerde muziek en met behoud van de typische klankleur, bezetting en arrangement. Als afsluiter van de dag en mijn bijdrage aan 'Jazz At Home' zitten we dus in het vaarwater van de hedendaagse jazz. Voor het fotografische gedeelte van dit einde is het enigszins wat aan de mindere kant maar we zijn plantrekkers en in de spotlights staat uiteraard 'Jazz'.

Met een nummer als 'Dear Old Stockholm' krijgen we een populair nummer uit Zweden dat dank zij bewerkingen van Miles Davis, Stan Getz en John Coltrane tot een 'standard' is verheven. Tijdens hun 3de 'workshift' brengen ze ook nog 'If I Should Lose You' uit 1935 waarvan de versie van Charlie Parker tot de meest gekende behoort. Ook Chet Baker bracht dit nummer meermaals uit. Het publiek verliezen doen deze 'KollecTiv' in geen geval en doen hier monden openvallen van oprechte erkenning. Hank Mobley zijn 'Funk in Deep Freez' wie heeft dit allemaal al niet gespeeld, en ja ook dit 'KollecTive'.

Ziezo, editie 2017 zit erop en alle medewerkers, fotografen en muzikanten trekken nu richting centrum om in het 'CC' gezellig onder elkaar na te palaveren bij een heerlijk glas wijn of...een Maneblusser' in gezelschap van een lekker hapje. CU en tot 2018.

 

more and larger pics on