© Rootsville.eu

Blue Moon Marquee (Can)

CC Palethe Overpelt (Café concerten)
woensdag 13 september 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Blue Moon Marquee
info club: CC Palethe© Rootsville 2017


Take a little bit of Hokum blues, stir it with a lot of Gypsy swing, next flavour it with some ragtime music and you become a delicious taste of Blue Moon Marquee...when Waits meets Reinhardt.

Vorig jaar kreeg ik van 'Sarah French Publicity' het laatste album van 'Blue Moon Marquee' in de bus. Onmiddellijk werd ik bij het beluisteren van hun album 'Gypsy Blues' van m'n sokken geblazen. Een album dat me de blues terug liet herontdekken. Mijn besluit was toen van...hierheen halen die handel en kijk, Gert Geluykens van 'Surfing Airlines' bediende me op mijn wenken. Een 'tour' die zowat de ganse maand september en een weekje oktober dit duo doorheen ons land zou laten reizen werd een feit. Het moet zijn dat de 'die hards' van onder meer Metallica ook een zacht kantje hebben want de fijne neus van Tom Coppers van CC Palethe wist deze 'Blue Moon Marquee' ook meteen te boeken voor één van zijn café-concerten.

Tom is niet de man die de mensen van in en rond Overpelt leerde drinken. Nee dit in geen geval maar hij is wel de man die de Overpeltenaars leerde naar de blues en aanverwanten te luisteren. Zijn 'café-concerten' beginnen stilaan wel uit hun voegen te barsten, maar vol is vol. Zo ook voor het concert van 'Blue Moon Marquee'.

Jasmine Colette en A.W. Cardinal vormen samen het duo 'Blue Moon Marquee' en vinden hun roots in de badlands aan de West Coast van Canada. Trouwens Jasmine haar 'nickname' is gewoon 'Badlands Jass'. Voor diegene die nu gaan denken van, het is maar een duo. Wel die personen moeten we waarschuwen dat ze met die stelling wel op het verkeerde been worden gezet. A.W. Cardinal is een begenadigd gitaarspeler die nog eens in het bezit is van doorrookte en ver dragende stembanden, iets wat als fundering wordt gebruikt bij dit duo. Jasmine Colette, dat is op zijn zachts gezegd nog een ander paar mouwen.

Als er één vrouw is die kan multitasken dan is het deze andere helft van Blue Moon Marquee wel. Terwijl ze de contrabas op subtiele wijze weet te bespelen bewerkt haar rechter voet de 'snare drum' en met haar linker voet laat ze de 'bass drum' doorheen de nummers donderen. Soms laat een hand de snaren van haar contrabas even los om dan als extra de 'high hat' te bespelen. Alsof dit nog allemaal niet voldoende is kan ze ondertussen ook nog zingen ook. Straffe Kost! Haar bezig zien is een verduidelijking voor haar nickname, Badlands Jass...

In hun muziek bevinden zich talrijke aspecten van blues. Tijdens het aanhoren van hun nummers gaan er verschillende namen doorheen je 'grijze cellen'. Van Skip James tot aan Memphis Minnie. Met de sierlijkheid van een Django Reinhardt bespeelt A.W. Cardinal zijn 'Gibson Hollow Body' dit terwijl zijn klankleur ons doet denken aan een jonge Tom Waits. Een combinatie die hier vanavond ieders mond doet openvallen van verbazing.

Nummers als 'Hoodoo Lady' en 'Runaway Lane' komen uit hun nieuwste album en geven als resultaat dat je ook maar geen seconde denkt aan de soms grijs gespeelde covers. Allemaal eigen originals die je een meer dan 'happy' gevoel geven. Met een nummer als 'In The Hen House' wordt het hier zelfs alsmaar moeilijker om op je stoel te blijven zitten. Gewoon grote klasse. 'Double Barrel Blues' is er ook eentje uit het album 'Gypy Blues', een nummer waarin we zelfs een vleugje Minor Swing in waar nemen.

'Ain't No Stranger' is er dan eentje waarop Jasmine Colette haar zangtalent volledig kan uitspreiden en geeft je een zo behaaglijk gevoel dat het onbegrijpelijk is dat deze 'Blue Moon Marquee' hier in België nog niet eerder hun tenten hebben opgeslagen. Onwezenlijk hoe goed dit duo blues, jazz en swing in elkaar laten overvloeien alsof je een ganse band hoort spelen. Een aanrader als ze bij u in de buurt zijn. Ga er heen en laat je meeslepen door nummers als Tossin' N' Turnin' en geniet met volle teugen van hun 'Gypsy Blues'. Voorwaar een muzikaal orgasme...

 

more and larger pics on