© Rootsville.eu

Lon Eldridge & Steven Troch (US/B)

MonCafé Hasselt
dinsdag 19 september 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Lon Eldrigde - Steven Troch
info club: MonCafé

info booking: Salmon Bookings

© Rootsville 2017


Wie kent er niet Chattanooga TN? Hoezo, we kennen toch allemaal de 'Chattanooga Choo Choo' van Glenn Miller & His Orchestra. Wel deze stad in de 'Volunteer State' herbergt nog wel enkele andere geheimen en die vinden we terug bij onze geliefkoosde muziek, de blues. Op 15 april 1894 werd hier de latere 'Empress of Blues' geboren en laat nu zijn dat een prille dertiger uit Chattanooga één van haar grootste aanbidders is. Lon Eldridge is net als Bessie Smith ook afkomstig uit deze stad en net als zijn voorbeeld is ook hij bezeten van de blues, met name de pre-war blues.

Voor deze Lon Eldridge is het reeds zijn 7de Tour hier in België en toe hij een vriendschapsband kwam op te bouwen met Tim De Graeve aka Tiny Legs TIm was het logisch dat bij het binnentreden van de G(h)entse Missy Sippy deze Lon Eldridge op slag en stoot verliefd zou worden op deze juke-joint. Niet moeilijk wanneer je weet dat de eerste die in deze club je in de ogen kijkt niemand minder is dan Bessie Smith. (sorry Marie ;-)) Ondertussen is Lon aardig ingeburgerd in Gent en kent zonder moeite alle 'signs' voor één van onze geneugten te bestellen, een pintje!

Via Tim kwam Lon Eldridge ook in contact met één van onze grootste bluesharpers. Met Maneblusser Steven Troch klikte het vanaf het eerste moment en een gezamenlijke 'tour' kon dan ook niet uitblijven. Alsof ze voor elkaar bestemd zijn houden ze nu een 14-tal concerten overal in België en zo kwam er op dinsdag 19 september een einde aan mijn 6-daagse zonder concerten.

MonCafé te Hasselt is sinds zijn ontstaan al altijd één van mijn favoriete plaatsen geweest in deze Limburgse hoofdstad. Een plaats waar je tot rust kan komen door de aanwezigheid van een excellente keuze van muziek. Een plaats waar een lach en een traan zijn ontstaan. Al ruim voor het duo hier zijn opwachting zou komen te maken zat ik in gezelschap van een 'Duvel' hen op te wachten. Bij aankomst van Lon Eldridge en Steven Troch was het 'café' nog leeg maar daar kwam tegen het aanvangsuur wel verandering in.

Simultaan met 'retro moustache' maakten Lon en Steven zich klaar om de aanwezigen te entertainen met een hoogwaardig concert van 'pre-war blues'. Toen Lon Eldrige zijn opgepoetste 'National Steel' kwam in te pluggen veranderde dit café meteen in een oerdegelijke bruine juke joint. Gelukkig waren er ook onder de aanwezigen een aantal blues liefhebbers zodat het geluid tussen de pinten toch in hoofdzaak kwam van dit duo.

Op het menu een hele boel originals van de hand van Lon Eldridge maar we zouden ook wel enkele verrassingen te verwerken krijgen. De heerlijke combinatie van een uitstekende finkerpickin' Lon Eldridge bijgestaan door het subtiele harpspel van 'onze' Steven Troch deed hier wonderen. Zelfs 'patron Mon' was op de eerste gelederen niet meer weg te slaan. 'Chattanooga Blues' was de opener en zo voelden zowel Lon als wij ons onmiddellijk thuis in een sfeer van vooroorlogse herinneringen, voor zover we die hebben. Het doelt uiteraard enkel op die heerlijke blues.

'She Knows How To Stretch It' komt ook van de hand van Lon Eldridge en beschrijft één van de vier bouwstenen van de blues volgens Lon. Een nummer over 'Romance & Finance', een gevaarlijke combinatie die onherroepelijk met elkaar verboden is. Op de vraag om bij het volgende nummer een sing-a-long te organiseren liep het even kort fout. De 'Hasseleirs' moeten nog los komen.

Pre-war blues is altijd een klein beetje verbonden met ragtime en ook Lon Eldridge haalt zijn inspiratie bij de keyslingers uit die tijd en zo krijgen we 'Ain't Misbehavin'' van Fats Waller te horen. Onwaarschijnlijk hoe deze 'resonator' van Lon wanneer ingeplugd zich laat manifesteren als een heuse jazzgitaar uit de 30-tiger jaren. Met 'My Handy Man' uit 1926 van Ethel Waters voegt dit duo er nog een portie 'Hokum Blues' aan toe al is de blues uit die bepaalde periode altijd wel wat sexueel getint. Tijd om 'onze' Steven Troch eens aan het woord te laten en met Louis Prima zijn 'Just A Gigolo' komt dus de eerste verrassing en neemt Steven ook de eerste keer die avond zijn chromatische smoelschuif ter hand.

We schreven het al in het begin van deze recensie dat Lon Eldridge een innige leifde koestert voor de blues van Bessie Smith. Eén van zijn volgende projecten is in zijn 'hometown' het verzamelen van enkele muzikanten rondom hem om op gepaste wijze een 'tribute' voor Bessie Smith te gaan opnemen, iets wat we mogen gaan verwachten in 2018. We kijken er al naar uit. Met deze Bessie Smith komen zowel de aanwezigen als ons duo volledig in de ‘mood’ en dus wordt het enorm genieten met nummers als 'I Need a Little Sugar in my Bowl' uit 1931 en de 'Oh Daddy Blues' uit 1923...I feel so funny, I feel so sad!

Er zijn nog kansen om dit heerlijke duo te gaan bewonderen. Onder meer op donderdag 21 september in de Missy Sippy en vrijdag 29 september op het 'living concert' bij Roel in zijn 'Living 29' te Molenstede. Voor verdere data verwijs ik graag naar onze kalender...Niet te missen!

 

more and larger pics on