© Rootsville.eu

Jelle Van Giel Group (B)

Hotel Karmel Herentals (Jazz in Thals Sessions)
vrijdag 22 september 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Jelle Van Giel
info organisatie: Jazz in Thals


© Rootsville 2017


In juni van dit jaar stelde Jelle Van Giel zijn tweede album aan het publiek voor. 'The Journey' is de opvolger van het in 2015 verschenen debuutalbum 'Songs For Everyone'. Voor de organisatie 'Jazz in Thals' was het uitbrengen van dit album meteen de gepaste affiche om toe te gaan voegen aan hun begin dit jaar ontstane 'Jazz in Thals Sessions'. De voorstelling van ''The Journey' hier in Her'ntals zal doorgaan in één van de locaties van het bekende 'Jazz in Thals' dat steevast plaatsvindt op Pinksterzondag.

Het podium in de statige kapel van Hotel Karmel is dan meteen een uitgelezen locatie om een jazz concert te laten plaatsvinden. De 'Jelle Van Giel Group' bestaat naast Jelle Van Giel aan de drums verder ook nog uit Bart Borremans (tenor sax), Tom Bourgeois (alt sax), Carlos Nardozza (trompet & flugelhorn), Tim Finoulst (guitar), Bram Weijters (piano) en Jonas Bruneel (double bass).

Opmerkelijk is dat het concert volledig akoestisch zal plaatsvinden en dat heeft dan weer te maken met de uitstekende akoestiek van deze Gotische kapel. Dus geen PA en geen micro's, alleen puur muziek. En die muziek komt van het 7-koppig ensemble genams de 'Jelle Van Giel Group'.

De opnamen van deze 'The Journey' waren al een trip op zichzelf want voor 'recording sessions' trok Jelle Van Giel & group in de winter van 2016 naar de 'Fattoria Musica Studios' in het Duitse Osnabrück. Het uiteindelijk mixen van het album gebeurde in de 'Avatar Studios' van de 'Big Apple' en daarmee werd de titel van het album een heuse echte trip. Het verhaal van Jelle Van Giel begon reeds op zeer jeugdige leeftijd en na de plaatselijke muziekschool van Turnhout volgden dan de conservatoria van Antwerpen en Den Haag. Jelle Van Giel is ook een zeer gewaardeerd jazz muzikant en speelt daardoor ook in diverse ensembles.

Nog maar amper 31 en toch kan hij reeds terugblikken op een omvangrijke carrière en is daardoor de term 'youngster' al wel ontgroeid. Het talent van deze jazzdrummer was destijds ook 'Radio 1' niet ontgaan waar hij met zijn vorige album al onmiddellijk airplay krijg aangereikt. Ook voor deze 'The Journey' gelden diezelfde normen en zo was er recent nog op datzelfde radiostation een interview met Jelle Van Giel aangaande zijn tweede album waarop een zeer uitgebreide 'release tour' zal plaats vinden zowel nationaal als internationaal.

Met de titeltrack van Jelle's laatste album wilt deze jazzdrummer op een wijze van muzikale verbeelding iedereen laten meegenieten van de talrijke reizen die hem reeds te beurt vielen. Met deze 'The Journey' kan iedereen al meteen vaststellen dat ook de andere zes leden van dit ensemble niet in het minst 'klasbakken' kunnen worden genoemd. Carlos Nardozza laat dit dan ook meteen horen van hoe. In dit eerste stuk speelt hij niet enkel tropet maar kunnen we ook meteen de warme klanken van de flugelhorn ervaren.

Nummers als 'Fuzz' en 'Just A Little Waltz' komen ook uit dit nieuwste album. Onwezenlijk hoe deze 'magnificent seven' al de klanken van hun instrumenten feilloos in elkaar laten oververvloeien. Zijn het nu de saxofoons van Bart Borremans en Tom Bourgeois, de subtiele beroering van de 'black & white keys' op de vleugel door Bram Weijters, de diepere grooves uit de contrabas van Jonas Bruneel of het heerlijk beroeren van de six-strings door Tim Finoulst, het vormt een niet te evenaren geheel.

De muze voor het componeren van zijn nummers haalt Jelle Van Giel uit het familiale geluk maar ook zijn ervaringen tijdens het reizen zetten Jelle ertoe aan om prachtige composities uit de mouw te schudden. Zijn huiselijke behaaglijkheid met partner Miek Van Belle en dochtertje Nelle leidde tot het schrijven van het pakkende 'Lullaby For Nelle'. Ook met 'Heading Home' graaft hij dieper in de familiale sfeer.

Voor diegene die, hoe onbegrijpelijk ook, het eerste album van deze 'Jelle Van Giel Group' gemist hebben kunnen ze onder het beluisteren van nummers als 'Coast To Coast' en 'Cape Good Hope' zich ervan gewissen dat deze Jelle Van Giel zonder meer een bevestiging van kwaliteit is. 'The Journey' een bijzonder 'Colorious' verhaal over geluk en andere geneugten door de ogen van een grote jazzdrummer.

Volgende 'Jazz in Thals Sessions':

Ottomachine op zondag 12 november 2017 (Café De Max)
Jef Neve op vrijdag 09 februari 2018 (CC 't Schaliken)
Black Mambo op zondag 04 maart 2018 (Café De Max)


 

more and larger pics on