© Rootsville.eu

Ven Blues (NL)

'T Ven - Venlo
zaterdag 23 september 2017

reporter & photo credits: Nicolien

info artist: The Southern Blues Rock Band - Bourbon Street - Mike's Electric Mud - The Juke Joint's - AJ Plug - Third House From the Left
info organisatie: Ven Blues

© Rootsville 2017


Zaterdag 23 september waren we aanwezig op Ven Blues. 'Ven Blues' is ontstaan in 2006 tijdens een gezellig samenzijn van enkele bluesvrienden. Nu 11 jaar later is het nog steeds een gezellig samenzijn als is de vriendenkring van bluesvrienden al danig toegenomen. De kleinschaligheid van het festival in een sfeervolle circustent was en blijft nog steeds een troef, een festival waar gezelligheid hoog in het vaandel wordt gedragen.

Als opener stond een lokale band, The Southern Blues Rock Band. De doorgewinterde band heeft een jarenlange muzikale ervaring en bestaat uit: Johan Philipsen: leadzang en gitaar, Ley van den Beuken: leadgitaar en zang, Jack JC Peeters: keyboard en zang, Gerard Bastiaans: basgitaar en Marijn Vermeer: drums en zang.

Ze spelen echt blues-rock en wisten het publiek wel meteen wakker te schudden. Covers zoals ‘Key to the Highway’, ‘Muddy Waters Blues’ en ‘Rattlesnake Shake’ werden perfect neegezet. Zowel Johan als Ley waren goed in vorm en samen met de geweldige ritme sectie van Marijn en Gerard en bescheiden toetsenist Jack zette de band er een geweldig set neer.

Eerder deze maand was ik al getuige van de generale repetitie van de Belgische blues formatie 'Bourbon Street' in het Limburgse Achel. Met hun slogan van 'Blues With A Twist maakten ze toen wel degelijk indruk op me. 'Bourbon Street' bestaat uit zanger en bassist Mario Jossels. De andere helft van de ritme sectie bestaat uit Wilfried Claesen aan de drums. Als guitarslinger hebben we Jo Vossen en als harper, Boonen Luc aka Daddy Bean.

Deze Belgen zouden in eerste instantie alleen eigen werk gaan brengen maar op vraag van organisator Nol Schoenmaker brachtn ze toch Albert Collins zijn 'Honey Hush'. 'Bourbon Street', een stevig geheel waar je kan van blijven genieten met zowel bluesrock, funk als swampy blues.

Tijdens het ombouwen konden we vanaf nu 3 keer een half uur bij het buitenpodium gaan genieten van Third House On The Left. Een duo dat bestaat uit Guido Brassé op mondharmonica en Robbert Duif op gitaar, de zang verzorgen zij beide. Ze spelen semi akoestisch en zetten hele mooie bluessongs neer van o.a. Charlie Patton, Robbert Johnson en Lead Belly. Dit was steeds even een heerlijk rust moment om van te genieten.

Na deze formatie van bij onze zuiderburen krijgen we terug een band van bij ons, met name 'Mike's Electric Mud'. Deze band werd gevormd rond harper Maikel van Bogget. Verder bestaat de band uit Henri Colbers (bass), Marc Gijsen (guitar), en Rick Bours (drums). Als vervanger voor PM Linzen konden Mike en zijn Electric Mud vanavond beroep doen, op Paul Voestermans. Ze hebben dan ook dit jaar al op meerdere festivals gestaan zoals: Moulin Blues, Hookrock, Nispen Blues en nu hier op VenBlues. Deze Mike's Electric Mud brengt naast werk van Sonny Boy Williamson ook nog een meer dan behoorlijk tribute aan legende 'Lester Butler'. Om het helemaal te laten swingen zijn ze ook niet vreemd van 'The Fabulous Thunderbirds' en zo lijkt het er ook wel op of Kim en Lester hier in Venlo aanwezig zijn.

Maikel zijn klankkleur en harpspel heeft uiteraard veel weg van legende Lester Butler. Maikel en zijn 'Electric Mud' weten dat ze het op tijd en stond moeten laten swingen en dat doen de heren hier met 'Big Boss Man' eentje waar Jimmy Reed. Met 'Ridin' in The Moonlight' en 'Goin' To Church' worden hier twee sterke uitvoeringen neergezet en bevestigd Maikel van Bogget hier zijn goede naam. Met 'Automatic' maken ze meteen de stempel die ze op zich krijgen geplakt meer dan waar. Sterke prestatie hoor!

Dan is het weer een half uur genieten van Third House On The Left. Ook aan de innerlijke mens is hier gedacht met een overheerlijke Blues BBQ. Daarna is het tijd voor een bekende band in de Nederlandse Blues uit het mooie Zeeland.“Masters of Rock Rollin’ Blues”, The Juke Joints vieren in 2018 hun 35 jaar bestaan. Ze hebben al menig podium beklommen in zowel Nederland als het buitenland. Nog steeds weten zij het publiek te bekoren met hun muziek en enthousiasme. Vele CD’s hebben ze al van hun repertoire, waarop ook vele grootheden aan hebben meegewerkt, zoals o.a.: Ana Popovic, Eddy ‘The Chief’ Clearwater en Ronny Baker Brooks. Ze spelen veel eigen nummers maar zijn zeker een tributeband van Rory Gallagher.

Deze mannen weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen. De band bestaat uit: Peter Kempe: leadzang, drums, mandoline en akoestische gitaar Michel ‘Boogie Mike’ Staat: gitaar Sonny Boy v. d. Broek: mondharmonica, accordeaon en zang en Derk Korpershoek: basgitaar en zang. Jammer dat er geen tijd was voor Sonny Boy om de accordeon ter hand te nemen maar we hebben wel enkele nummers van twee mondharmonica spelers mogen genieten toen Maikel van Bogget op het podium werd gevraagd. De mandoline kwam bij Peter wel aan bod zodat iedereen de Gallagher's 'My Home Town' kon meezingen. Nu nog voor de laatste keer een half uur 'Third House On The Lef't en dan is het al weer tijd om aan de laatste band te beginnen.

AJ Plug met haar band mag de avond afsluiten. Ze hebben de laatste paar maanden regelmatig opgetreden met Guy Smeets die vanavond helaas niet aanwezig kon zijn. Wel is daar een goede vervanging voor gevonden in niemand minder dan Wil Sofie. De zang neemt Sandra zelf compleet voor haar rekening. Haar partner Klaas Kuijt op gitaar, Machiel Verhaar op drums,de naam van de bassist is me helaas ontgaan.

Er worden veel eigen songs gespeeld die ook op het album ‘Chew Chew Chew’ staan. Dat is ook niet vreemd daar het album zeer goed ontvangen is door het publiek. Vooral de ingetogen nummers kunnen mij het meest bekoren, helaas waren er dat vandaag zeer weinig. Het was weer een geweldig middag en avond daarvoor dank aan alle vrijwiligers en organisatie die dit toch weer mogelijk gemaakt hebben. Ook het weer heeft hier een rol in gehad, het was heerlijk zonnig, dus ook buiten was het goed toeven.

 

more and larger pics on