© Rootsville.eu

Blue Moon Marquee (Can)

Café De Smoutpot Zwijndrecht
woensdag 27 september 2017

reporter & photo credits: Marcel

info artiest: Blue Moon Marquee
info club: Café De Smoutpot


© Rootsville 2017


Dankzij de enthousiaste recensies van Freddy, had ik besloten om alvast een optreden mee te pikken van dit Canadese duo. Gelukkig kwamen ze niet te ver uit de buurt, dus besloot ik Zwijndrechtwaarts te trekken, ondertussen de avondspits trotserend. Gelukkig ken ik al wat binnenwegen, wat mij de monsterfile richting Antwerpen deed vermijden.

Café de Smoutpot ligt verscholen in de polders tussen Melsele en Zwijndrecht en bleek een toffe locatie te zijn, lekker ouderwetse sfeer met vriendelijke uitbaters die de zaak in juli hebben overgenomen. Twee optredens voorzien deze avond waarbij een Nirvana-coverband. Dat bleek uiteindelijk toch niet de juiste combinatie om een deftige sfeer op te bouwen.

Blue Moon Marquee is een live duo met de energie van een volledige band. De ritmesectie (Jasmine Colette) bestaat uit de ‘upright bass’ maar ook bedient ze met haar voeten de bass- en snaredrum en high hat, terwijl ze ook nog eens harmonieus aan het zingen is. A.W. Cardinal, the guitarman, heeft een echte doorrookte bluesshouter stem. Het perfecte duo dus. Wat je te horen krijgt, is heel bijzonder. Artiesten als Lonnie Johnson, Blind Willie, Johnson, Charlie Patton, Tom Waits, Memphis Minnie en Django Reinhardt zijn diepgeworteld in hun gipsy blues, die zeer aanstekelijk werkt.

Er was veel volk komen opdagen, maar algauw bleek duidelijk dat dit publiek niet echt geschikt was voor hetgeen ons Canadees duo ten berde bracht, en meer was komen opdagen voor de tweede band. Het Nirvana-publiek was duidelijk niet voorbereid op de Gipsy Blues en het lawaai in de kroeg deed het optreden de helft van zijn waarde verliezen, zeker voor de handvol aanwezigen dat duidelijk genoot van de set. Jammer maar helaas… het getuige van weinig respect voor de muzikanten. Ik ga er verder dan ook geen woorden meer aan vuil maken.

Over het optreden zelf, niets dan goeds. Zeer aanstekelijk werkende songs, veel variatie in zowel muziek en zang en vooral geweldig om zien hoe “octopus” Jasmine Colette, al de instrumenten weet te bespelen. We kregen songs voorgeschoteld als ‘Hoodoo Lady’, Hank Williams’ ‘Hey Good Lookin’ of het humoristische ‘The Henhouse’, door A.W. in het Nederlands als volgt aangekondigd: “ De haan poept de kiekens in het kiekenskot”…. Een perfect evenwicht tussen gipsy blues en blues zoals in ‘Ain’t No Stranger’. Jasmine en A.W. verstaan elkaar perfect en creëren een geweldige sfeer waarin je een soort mix terugvindt van Tom Waits en Django Reinhardt, en daar zijn de stem en het gitaarspel niet vreemd aan.

Kortom weer een geweldige ontdekking gedaan en een leuke avond beleefd, ware het niet dat het publiek dit bijna had vergald…maar had ik niet gezegd dat ik daar niks meer over ging zeggen?
Blue Moon Marquee heeft nog een aantal optredens op stapel in ons landje, ik zou zeggen, niet twijfelen en gaan met die banaan, je gaat niet ontgoocheld zijn.

Marcel


 

more and larger pics on