© Rootsville.eu

Leuven Hot Club
De Blauwe Kater Leuven
maandag 02 oktober 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club: De Blauwe Kater© Rootsville 2017


Maandagavond en de unief-studenten hebben Leuven weer geheel tot zich genomen. Gedaan met de relatieve rust of het verdoken van enig gevaar oversteken van de straat. In 1965 schreef Chip Taylor het nummer 'Wild Thing' waarmee de 'Troggs' een wereldhit op hun archief schreven. Nog niet zo ver in het verleden teruggaand schreef diezelfde songwriter tijdens een verblijf in Amsterdam het album 'Songs From A Dutch Tour' (2008). Een passage in die tekst deed me gisteren daaraan terug denken toen Chip met zijn vrienden Hans en Kyle onder invloed door een roes van 'hemelse kruiden' een wandeling maakten doorheen deze Nederlandse stad. De woorden van ...if the drugs don't kill you, the bicycles will... kon hij evengoed geschreven hebben tijdens een wandeling doorheen deze Vlaams-Brabanste bierstad. Me een weg banend doorheen de absurdiaanse toestanden van studentendopen bereikte ik dan toch veilig 'De Blauwe Kater'.

Voor de kroniek over 'De Teloorgang van deze Leuvens Blues club' was dit de op deze maandagavond de plaats van bestemming. Deze iconische plaats waar doorheen de jaren blues en jazz adepten elkaar wisten te vinden gaat zijn deuren sluiten. Wanneer? normaliter zou dit gebeuren aan het eind van dit jaar. Een café met zaaltje achteraan waarin menige clubs en verenigingen sinds 1994 ooit wel eens een feestje bouwden. Dat de eigenaar gezwicht is voor het grote geld van projectontwikkelaars kan je hem moeilijk kwalijk nemen maar een certitude is haast wel dat dit katje in geen geval als een Feniks zal herrijzen, van een kater gesproken.

Op 15 en 16 december 2017 gaan ze er hier uit met een 'Big Bang'. Een tweedaags feestje volgens de traditie van hoe studenten het zouden zien. Twee dagen waar achterin het al even iconisch zaaltje zowat alle bluesgroepen worden uitgenodigd die hier de voorbije 23 jaar zich omringd wisten door talrijke fans. Tijdens de maand oktober komen er hier nog optredens van 'Blues Lee', James & Black en Kyle Jester, in november krijgen we nog de Britse bluesrocker John Fairhurst en dit is dus reden genoeg voor iedereen om je nog eens richting Naamsestraat te laten afzakken. Daarbij kwam ik nog te weten dat 'Niko' van café Revue op de 'Grote Markt' zich onttrokken heeft van deze zaak waardoor weerom een 'live music' kroeg zou komen weg te vallen. Van een 'Blauwe Maandag' gesproken.

Onder het mum van de 'Blue Monday's' hier in 'De Blauwe Kater' zou hier vanavond ook nog een optreden plaats vinden van enkele muzikale vrienden onder de noemer 'Leuven Hot Club'. Het idee rondom deze formatie is ontstaan tijdens de zondag-jamsessies ergens hier in Leuven met als verantwoordelijke drummer 'Djame Dahre'. Verder bestaat deze band nog uit de Reinhardt adepten Ash Coulland (gitaar) en Derek McClean (gitaar). Ontsnapt :-) uit het befaamde Leuvense Lemmens Instituut hebben we Ruben Laurissens (gitaar) en Theo Carpentier (viool). Chantal Alvarez staat in voor het vocale gedeelte van deze 'Leuven Hot Club' en van de Leuvense rock 'n roll formatie 'Shotgun Sally' is er nog Michel Van De Meiren aan de double bass.

Waarom deze 'Leuven Hot Club', wel gewoon omdat deze groep 'De Blauwe Kater' nog niet aangevinkt hadden op hun lijstje van bezochte clubs en het nu wel toch enigszins '5 voor 12' is. Uiteraard is een avondje 'Gypsy Jazz' altijd graag meegenomen ook al bevinden we ons toch een beetje in begrafenis stemming. Altijd ook heerlijk om luisteren is wanneer de klanken van deze akoestische jazz gitaren een ruimte komen in te nemen. Neem daarbij dat onze eigenste Django Reinhardt als een rode draad doorheen de setlist loopt en de liefhebbers van onvervalste 'Jazz Manouche' zitten hier vanavond meer dan op hun plaats.

'All Of Me' werd het eerst uitgebracht in 1931 door ragtime singer Belle Baker en werd achteraf door heel wat namen als Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Louis Armstrong gecoverd, en uiteraard ook door Django Reinhardt. Met nummers als 'Swing 39' en 'Nuages' zitten we duidelijk midden in het erfgoed van deze Belgische Sinti-gitarist. Ook al is de hoofdbezigheid van deze 'Leuven Hot Club' zich uitleven op een jam toch staat of beter gezegd zit hier vanavond een solied geheel. Dat vocalist Chantal Alvarez het 'Franse Chanson' in het hart draagt leidt hier vanavond tot een meer dan goede versie van het in 1941 geschreven 'Je Suis Seul Ce Soir'. Met de meer dan populaire Gypsy standard 'Minor Swing' lijkt het of we hier in één of andere Parijs Café verzeild zijn geraakt, al zal morgen de realitiet weer bezit van ons nemen tijdens het neuriën van 'I'll See You In My Dreams' en het vervagen van het beeld van 'De Blauwe Kater'...