© Rootsville.eu

Joop's '65' Birthday Bash ('special report' met een knipoog aka ambiance in de keet)
feat. Kris 'Kirri' Valvekens - Flor Colenbunders - Loesje - Mario Pesic - Alcatraz
Vinea Aarschot
zaterdag 08 oktober 2017
recensenten: to many to mention© Rootsville 2017


Voor de zoveelste editie van een 'Saturday Night Live' stond ik voor een dilemma. De concertagenda puilde uit van de 'events'. Zo was er in Doornik het 'La Force' festival met daarop BB & The blues Shacks en Ghalia weliswaar zonder de Mama's Boys maar met haar Voodoo Casino. Er was de album 'Basics' tour van Hamilton Loomis. In Brugge was er het 2-daags Bluesfest met onder meer Guy Verlinde & The Housrockers samen ook met de Corey Dennison Band. In de Roma kwam 'Radio Moderns' samen met 'The Baboons' op bezoek. In jeugdclub Avilo te Affligem zou het allerlaatste concert hier in België van start gaan met de outstanding Canadese formatie 'Blue Moon Marquee', er was ook in het naburige Haacht de 'Flower Power Party' met David Ronaldo ect, ect...

Toch kozen vele blues adepten voor Joop's '65' Birthday Bash met als gevolg dat de parking aan zaal Vinea in 'Osschot' al lang op voorhand was ingenomen door de vele 'Blues Mobiles'. Security was er niet aanwezig omdat het hier om een event ging waar alleen talrijke 'Kassiestampers' en blues vrienden van binnen- en buitenland zouden op afkomen. Zo waren er onder de aanwezigen Vic en Ron, de ene juist wakker van de avond ervoor, de andere onder begeleiding van zijn alom aanwezige levende enkelband. Naast een grote delegatie van het lokale maar wereldberoemde 'Gevarenwinkel Blues & Roots Festival' waren er ook afgezanten van 'Blues Peer', Move2Blues, Hookrock, Duvel Blues en het Nederlandse Zilst Blues & Rock festival. Zelfs barman 'Jokke' kreeg het over zijn hart om 'De Knoet' alleen te laten en als hoofdhommel met zijn 'bieke' af te zakken naar dit event, zelfs de voorzitster van het Belgisch luik van de 'Van Morrison' fanclub was aanwezig ...en ja op het programma stond ook Mario Pesic, dus Alain en zijn madam waren er ook, al krijgt de Mario enige concurrentie te verwerken van ene Jeff Jensen LOL.

Op de vorige editie van Joop's Birthday Bash, exact 5 jaar geleden was er nog het aantreden van de supergroep 'Kirri Willy & Le Magasin Dangereux' maar net als de 'Eagles', CCR, Cream en talrijke andere formitastische bands is ook deze band als brenger van 'Super Ambiance' uiteindelijk gesplit. Ondanks het drukke schema met 'Diamond on the Rocks' en de hoog aangeprezen tribute voor Peter Green met 'Greenwood' voelde de 'Kirri' zich verplicht om het podium te bezetten. Voor de gelegenheid zou hij die avond een duo vormen met een andere legende uit Aarschot, Flor Colebunders. Kirri speelde vroeger ook nog met 'The Moose', '5 O'Clock Shadow Blues Band' en nog wel enkel anderen. De Flor zijn lijstje gaan opnoemen zou teveel lettertjes kosten in dit verslag en voor het blad 'Rolling Stone' moet het bepekt blijven, toch even namen vernoemen als de 'Black Jackets', Seacups' en 'Casablanca Circus'. Weet ook dat Bart Herman deze Flor Colebunders als springplank gebruikte voor zijn daaropvolgende roem en glorie.

Beiden gekend als uitstekende gitaristen zou dit wel eens de evenaring kunnen zijn voor reom in de vorm van Jan en Dean, de 'Everly Brothers', Siimon & Garfunkel of 'Zager and Evans', je weet wel die van het jaar '2525', want later op de avond zou nostalgie hier zo maar voor het grijpen liggen. Op hun setlist stond een nummer ingevuld als 'Korte Medley' en Joo(st)p mag het weten wat dat inhield. Op het programma ook klassiekers als 'Route 66', Key To The Highway' en 'Boppin' The Blues'. Deze beide gitaarslingers hadden ook een 'special guest' uitgenodigd en dit was Nicole Van Den Broeck aka Loesje. Neeje, niet dat liefje van de drummer van de band want 'de' drummer was nog bezig met andere geplogenheden. Nee, voor hier in Aarschot nog maar iemand van 'Blues' had gehoord was dit snoesje één van de eerste Janis Joplin's uit de streek.

De 'Kirri' zonder Diamonds is als een café zonder bier en dat konden we toch niet laten gebeuren op deze 'Birthday Bash', dus kregen de aanwezigen met 'Song Song Blue' en 'Cherry Cherry' enige voldoening. Het was uiteraard niet hetzelfde als het uitverkochte donderdagavond concert op 'Gevarenwinkel' van dit jaar maar het kwam in de buurt ;-). Om ook Flor in zijn element te laten komen was er ook nog de 'River Boat Song' en de country song 'Tulsa Time' van Danny Flowers waarbij Flor het inzag dat er een extra stroof moest bij komen om de fotografen zoals 'ons' Dianneke hun werk te laten doen...exit voor deze guitaarslingers Kirri & Flor feat. Loesje. Tijdens de change-overs kon Loesje terug aan de bak en ondervonden we dat haar muziekkeuze van blues richting musical ging overhellen. E pinke a.u.b.

De 'catering' moest even 'on hold' want het was tijd voor de Varenwinkelse supergroep 'Alcatraz'. Naast Johan van den Bulk aka Joop huisvest deze band ook nog de bro's Michel en Marcel aka de M&M's van Varenwinkel (credits Jokke). Tijd ook om de stoelen aan de kant te zetten en de dansvloer in omvang te gaan verdubbelen. Het is tenslotte een 'Saturday Night Live' en ondanks dat Tom Waits nog steeds op zoek is naar het hart van de zaterdagnacht hadden de aanwezigen het hier al lang gevonden.

Zoals zovele keren wordt de geschiedenis soms geheel herschreven en ook vanavond zou dit gebeuren. Nu we deze 'Alcatraz' zo aan het werk zagen, met de door Danelectro endorsed M&M Brothers, begrijpen we best dat vele van hun nummers achteraf als 'hit' werden genoteerd. Michel en Marcel waren met hun Danelectro-strings dan weer de springplank voor namen als Billy Bacon and The Forbidden Pigs, je weet wel die van 'Hasta Manana Iguana' en zeker het vanavond aan de orde zijnde 'Una Mas Cerveza'. Aan de drums zat er een Aarschotse versie van Max Roach gekleed met een Tony Joe White hoofddeksel en in de persoon van 'feestvarken' Joop die ondanks de geweldige ambiance toch zijn 'toms' ietwat leek te sparen.

Akkoord de covers van Memphis Tennessee van Chuck Berry of 'She's About A Mover' van het 'Sir Douglas Quintet' met legende Doug Sahm en de wereldhit 'That's Alright Mama' van Athur Crudup brachten voor deze 'Alcatraz' geen geld in het laatje, net zoals den Arthur zijn centen richting 'King' zag verdwijnen maar een certitude was wel dat de ambiance hier de bovenhand kreeg, zelf Loesje liet het shaken.

Een ander broederpaar die bij deze Alcatraz' de inspiratie vonden waren de Fogerty's die later hun versie brachten van 'Who'll Stop The Rain' en...even de plaat omdraaien (credits Kirri)...'Have You Ever Seen The Rain'. Omdat deze band van alle markten thuis is kwam er ook nog de original 'Rawhide' en daarna was het van Hi Ho Silver richting 'frietkot' voor eentje met mayo en eentje met tartare en voor de Jokke vier curryworsten of vertaald voor de aanwezige 'ollanders' een 'frikandel'. Aan Joop vroegen we tijdens de change-over of het nu waarheid was dat deze 'Alcatraz' ooit het huisorkest was van John Larry...antwoord John wie? en met deze insteker voelde ik me toen 'Alleen'. Hei'jem ;-) (enkel voor gevorderden)

Tijd om Alain in trance te brengen, tijd om diene Antweirpse pee 'Mario Pesic' zijn ding te komen laten doen. Kennen we die nu niet? Jawel ik zag hem onlangs nog bij de formatie 'D-Tale' en zelfs lang geleden als stand-in voor John Hiatt. Mario Pesic zou hier helemaal in zijn eentje zelfs de aanwezige 'oningeweide blues liefhebbers' te komen overtuigen, allee alweer 1 'blueschick' als fan bij. 'Memphis in The Meantime' en 'Feels Like Rain' krijgen hier vanavond een uitstekend nieuw leven toegemeten of lag het aan de 'cola'. Met 'Come Out And Play' en 'Refugee' bedankt Mario Pesic vanavond onze eigenste 'D-Tale' om er mogen mee te spelen, beide nummers staan ook op de respectievelijk albums 'Come Out and Play' (2015) en het dit jaar uitgebrachte 'Breathe In'. Een welgekende ballad van John Hiatt zorgde ervoor dat de 'hotschicks' hier aanwezig dadelijk een andere partner vonden dus staken wij nog maar een 'frietje' en konden we daarna nog meerijden met de 'King', den B.B. wel te verstaan.

Met het 'socializing' had iedereen hier al aan de nodige verplichtingen voldaan en onder invloed van redelijk wat 'pintjes en/of Duvels' begonnen er stilaan lijken uit de kast te zullen vallen. De 'oudjes' van Osschot hadden de zaal al verlaten of lag de fout bij Mario Pesic..whoaaaah. De 'Die Hards' konden hun nog amuseren bij een toegift van bijna een uur door 'Alcatraz' en zo kon ook 'Danscentrum Walkiers' mede door de talrijke hits hier prospectie komen doen om nieuwe leden aan te werven, dit op tonen van onder meer ZZ Top's 'Lindy Hop' Sharped Dressed Man...Benieuwd in welke camper er op zondagmorgen vers gebakken croissant zullen zijn? 't was tof en op naar de '66' bash. Tijd voor de 'spinner' van dienst.

met dank aan Dries voor de uitstekend klank en licht...


The star of the show, Mister Dynamite, Mister Hard Working, Jooooop...van den Bulk