© Rootsville.eu

Blues Lee
De Blauwe Kater Leuven
maandag 09 oktober 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club: De Blauwe Kater

info artiest: Blues Lee

© Rootsville 2017


In de voorbeschouwing van de 'Last Waltz' van deze iconische jazz 'n blues club in hartje Leuven bezoeken we vanavond 'De Blauwe Kater' voor een voorlaatste passage van 'Blues Lee'. Hier in Leuven zullen ze er zonder meer uitgaan met een 'Big Bang' en dit tijdens 15 en 16 december waar een tweedaags afscheidsweekend op de affiche prijkt. Op vrijdag 15 december zullen zonder meer aantreden de 'Boogie Beasts' en 'Doghouse Sam & His Magnatones'. Zaterdag 16 december wordt in het zaaltje dit feestje verder gezet met onder meer 'Blues Lee', Lazy Louis en het huisorkest 'Voodoo Twinz' (met Jan Jaspers) feat. Patrick Louis en Patrick Indestege.

Vanavond dus 'Blues Lee' op de affiche en daar komen we met alle plezier voor uit de zetel. Sinds ik deze 'Blues Lee' in februari terug een van hun betere concerten zag geven is bij mij het vuur voor hun aanstekelijke grooves weer meer dan aangewakkerd. Iedere bezoeker van 'De Blauwe Kater' zal het volmondig met me eens zijn dat het daar in het café geen sinecure is om een deftig plaatje te schieten. Eén van 'de truken van de foor' is goed op tijd zijn om tijdens de 'soundcheck' al wat plaatjes te kunnen maken. Een voordeel ook dan is dat je links en recht wel wat 'hot news' te weten komt en de nieuwsanker van die avond was Jan Jaspers van de Boogie Beast. Tijdens de winter periode zullen Jan, Gert, Mat en Fabian de studio in trekken om er de opvolger van hun uitstekende 'Come and Get Me' op te nemen. Het andere nieuws dat hou ik nog lekker voor mezelf :-)

Blues Lee dus...Deze Belgische leveranciers van uitstekende blues, R&B en funky grooves gaan al wel een tijdje mee in onze blues scène. Ze begonnen er aan in 1995 en de houdbaarheidsdatum is nog lang niet verstreken. Om deze uitzonderlijke prestatie kracht bij te zetten hebben we bij Rootsville een spotlight aangemaakt voor deze band. Ook al zijn ze sinds de start nu al 22 jaartjes ouder toch blijft hun 'blues' modern, fris en tijdloos klinken.

Nummers als hun 'Honey, Please Don't, het magistraal mooie 'Seven days' en Dolphin's Swing horen bij mij in het rijtje van klassiekes thuis en het is dus niet verwonderlijk dat de keet hier vol studenten bijzonder goed meeleeft met deze 'Blues Lee'. Wisselende guitarlicks, aanstekelijke sax geluiden een een solide ritme sectie zijn daar verantwoordelijk voor. Ook den 'Zjang' is leverancier van nummers voor deze Blues Lee en zo krijgen we met 'Zip It' een funky song met rode oortjes.

Tijdens een instrumentaal nummer gaan de Guttlin van Karel en de 'Holy Body' Vester van Zjang regelmatig met elkaar in duel wat een heerlijke conversatie komt op te leveren. Ook al hebben ze bij 'Blues Lee' een arsenaal aan eigen werk brengen ze toch uitzonderlijk één of twee covers. Eentje daarvan is het bluesje 'Full-Time Lover' en dat zal de 'Kim' graag horen. Bij JB is en blijft het verwonderlijk hoe soepel de omschakeling van de Tenor sax naar de Mississippi saxofoon verloopt. Ook al zitten we er hier met de neus op toch is en blijft het allemaal lekker in de oren klinken, zelfs de jerrycan-bass van Steph verliest niets van die warme basklanken. En zelfs de in de coulissen verscholen drums van Yves horen we 'loud & clear'. Ooh Baby, Blues Lee ten voeten uit!!!