© Rootsville.eu

Mike Morgan & The Crawl feat. Jim Suhler (US)
MOD Hasselt (Move2Blues)
donderdag 12 oktober 2017

reporter Rudy - photo credits: Vari

info artists: Mike Morgan - Jim Suhler
info club:
Move2Blues

© Rootsville 2017


Met slechts één levensjaar verschil en een gemeenschappelijke passie voor gitaren en blues vormden Mike Morgan en Jim Suhler een stevige basis voor de in 1994 uitgekomen Cd “Let The Dogs Run”. Een pareltje, ontstaan dankzij een occasionele samenwerking tussen deze 2 artiesten. Zo’n 23 jaar later beslissen Mike en Jim om hun gitaren nog eens samen te brengen voor een unieke show. Move2Blues en MOD Hasselt prijzen zich dan ook gelukkig dat zij dit duo op het podium mogen zetten voor één van deze exclusieve shows.

Mike Morgan werd geboren op 30 november 1959 in Dallas. Op jonge leeftijd kon hij al genieten van de soul sounds van Otis Redding en Wilson Pickett. Als aankomende tiener kreeg hij een gitaar, maar het duurde nog tot 1985, tot hij het album van Stevie Ray Vaughan, Texas Flood, hoorde voor hij de echte passie voor dit instrument vond. Met Stevie in zijn achterhoofd ontwikkelde Mike al snel een eigen stijl in de blues gitaar. In 1986 ontmoette hij vocalist Darrell Nulisch die hem wegwijs maakte in de muziek en de artiesten van de Chicago blues scene. De band ‘Mike Morgan and The Crawl’ kreeg al snel naam en faam als één van de beste blues bands in Texas. Ook nadat Darrell de band verlaat en zijn plaats door Lee McBee ingenomen werd ging het succes door. Dat Lee naast een getalenteerde zanger ook een fervent harmonicaspeler is zorgde voor een nog groter blues gevoel in de muziek van deze band. Maar ook aan dit mooie liedje kwam een einde, op nieuwjaarsavond 1999 besloot Lee McBee om een eigen band op te richten.

Mike Morgan besloot dan maar dat hij naast zijn gitaar ook de micro ter handen moest nemen. Dit resulteerde in 2000 in zijn eerste eigen Cd ‘Texas Man’. Er volgt nog 1 Cd in 2004, maar dan wordt het stil rond Mike. Hij tourt niet zo veel meer, geeft nog enkele lokale shows en geniet van zijn nieuwe job als storemanager van een motor winkel. Tussen zijn drukke muzikale carrière door vond Mike toch nog de tijd een uniek album op te nemen met Jim Suhler.

Jim Suhler werd geboren op 30 december 1960 en is dus een generatie genoot van Mike. Ook hij vond al snel de liefde voor de gitaar en de blues. Als jonge gast vond hij zijn passie in de muziek van Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band en ZZ Top. Net als bij Mike stond ook Stevie Ray Vaughan op de bovenste plank van Jim. De echte drive om blues te spelen kreeg Jim na een trip naar Mississippi en een show van Son Thomas Op amper 20-jarige leeftijd begon hij aan een indrukwekkende carrière en leende zijn gitaar aan verschillende bekende artiesten als George Thorogood, Johnny Winter, AC/DC en nog veel meer. Hij heeft jammer genoeg nooit de kans gehad om te spelen met Stevie Ray Vaughan, maar toen Stevie ooit in de juwelenwinkel van Jims vader binnen stapte gaf hij Jim een tip die hij heel zijn carrière door ter harte nam: ‘Keep it clean!’, drugs heeft dan ook nooit deel uit gemaakt van Jim zijn leven.

Met zijn eerste band ‘Stray Kats’ speelt Jim enkele shows in St. Christopher's. Hij zal nog gitaar spelen voor de hardrockband ‘Overlord’, de meer traditionele blues met ‘the Road Hogs’ van 1986 tot 1988 en vanaf 1999 speelde hij gitaar samen met ‘The Destroyers’ van George Thorogood. Zijn echte gading vond Jim in het trio ‘Monkey Beat’, met drummer Paul Hollis en bassist/vocalist Carlton Powell. Met hun blues geïnspireerde rock ‘n roll and roots music brachten ze al 7 albums op de wereld. Jim tourt met zijn band doorheen Europa en Noord-Amerika waar een steeds groter wordende horde fans hun staat op te wachten.

Daar deze twee mannen elk op hun eigen manier een indrukwekkend muzikaal palmares hebben opgebouwd maakt van deze avond dan ook een unieke avond. Na 23 jaar en hun enige album samen besloten deze twee top gitaristen een one of a kind tour te houden. De snijdende en scherpzinnige gitaar van Suhler en het stevigere, gespierde werk van Morgan’s gitaar vullen mekaar aan alsof het voorbestemd is. Of zoals ze zelf zeggen, 1+1 is deze avond niet gewoon 2, maar meer gitaar dan, dat voor sommigen onder ons, goed is.

Met elk een Fender in de hand laten Mike en Jim de snaren meteen hun werk doen. Een introductie hebben ze niet nodig, met een instrumentale binnen komer steken ze meteen van wal. ‘The Jig’s Up’ is het intro lied van Mike Morgan waarna Jim Suhler verder gaat met ‘Roll Me’. Ze laten zich bijstaan door ‘The Crawl’ met aan de drums Kevin Schermerhorn en aan de bass de jarige Drew Allain. Het is genieten als Mike zijn gitaar eenzaam door de zaal laat galmen, zachtjes dooft om dan terug voluit te gaan, een bijna intiem moment waar iedereen even stil van werd.

De 'slide gitaren' werden boven gehaald voor ‘Where Did You Get Your Sugar From’ en we waren vertrokken voor enkele nummers van deze huilende snaren. Na de pauze was Danny van Move2blues net snel genoeg om iedereen nog even welkom te heten en de band voor te stellen voor het woord terug aan de Fenders was. Alsof ze al jaren samen spelen namen Mike en Jim om beurt de leadgitaar voor hun rekening. Het uit 1994 en uit hun enige album samen nummer ‘Ruby Lee’ ging als de meezinger de avond in. Naast reclame voor deze cd maakte Mike nog wat show met eigen nummers, ‘Frankie’s van zijn 2de cd was er één van. Van Blues rock tot Texas Blues, van Soul tot de Motown Blues van Little Waters, de vlotte vingers van deze twee mannen haalden alles uit hun gitaren en eindigen deden ze in Engeland met ‘Midnight Ramblers’ van The Rolling Stones. De muziek van Mike en Jim past samen als de snaren van een goed gestemde gitaar en ik denk dat er vele fans stiekem hopen dat er ooit nog een tweede cd aankomt.

nog te zien op volgende data:

zondag 15 oktober: La Bonne Source Fleurus
maandag 16 oktober: The Maple Ertvelde

and again, Happy Birthday Drew