© Rootsville.eu

Radio Cachot (B) Première
CC Den Egger Scherpenheuvel
donderdag 12 oktober 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club:
GC Den Egger

© Rootsville 2017


Op donderdagavond 12 oktober ging in 'GC Den Egger' te Scherpenheuvel de première van start van 'Radio Cachot'. 'Radio Cachot' is muziektheater met een rauw randje zoals bezieler Fred Klee het komt te verwoorden. Samen met enkele college muzikanten brengen ze een verhaal over leren relativeren, leren overleven en leren een nieuwe toekomst op te bouwen binnen de vier muren van een Vlaamse gevangenis. Een stuk waar zowel een vorm van dramatiek als muziek in huist.

Voor het muzikaal aspect bestaat zijn huidige ‘The Freedom Jailband’ naast, Fred zelf (gitaar, zang en productie), ook nog uit Patrick Cuyvers (piano & zang), Eddy Scheepers (gitaar en zang) en een ritme sectie met Davy Deckmijn (drums en percussie) en Jan Ieven (basgitaar en productie) en tevens de persoon van de productie van deze muzikale biografie van Fred Klee. Het verhaal begon toen Fred Klee aan de ingewikkelde Belgische BTW wetgeving een eigen creatieve inbreng aan wilde geven, iets wat hem door onze stroeve 'fiscus' niet in dank werd afgenomen. Dit resulteerde in een 5-jarig verblijf binnen de muren van zo een van onze Penitentiaire inrichtingen.

Wat Fred Klee destijds niet wist is dat je eerst en vooral politieker moet zijn om met dergelijke structuren weg te kunnen komen. Op deze plaatsen, waarvan we er wel enkele bezitten in deze 'tax-state' en waarin meestal de wet van de sterkste telt, maar gelukkig voor het verblijf van Fred Klee ook creativiteit en vernuft meetellen. In één van die instellingen stond er ook een pientere en bijzonder menselijk iemand aan het hoofd en zo was dit voor Fred Klee een geluk bij zijn ongeluk. Als bezieler van 'Radio Cachot' en het uitoefenen van enkele andere beroepen binnen deze muren bracht het Fred een zekere vorm van vrijheid. Een levensecht verhaal van een 5-jarig bestaan binnen een gevangenis waar 'muziek' toch ook wat troost bracht voor de talrijke gedetineerden, dus dan toch 'de' blues...

Het in en uitwandelen van dit 'GC Den Egger' gebeurde die avond zonder de verplichte 'checks' van het personeel en je moest zelf niet weken op voorhand toelating vragen om deze 'The Freedom Jailband' te komen bezoeken. Nee, een ticket kopen was meer dan voldoende. De muziek en teksten zijn meestal van de hand van 'jailhouse rocker' Fred Klee. De regie is in handen van Walter Janssens die we kennen van onder meer bij 'Kommil Foo'.

Is het nu theater aangevuld met muziek of is het een (blues)concert met ruime en alles vertellende bindteksten, feit is dat dit verhaal wordt gebracht met zo een dergelijke eerlijkheid dat dit voor de bezoekers enigszins een lach op het gezicht zal tevoorschijn halen maar een verhaal dat zo intens en echt wordt gebracht waarbij we ook eens moeten stil komen te staan bij de onmacht en eenzaamheid dat een 'verblijf' in dergelijke instellingen met zich meebrengt.

Aan ieder nummer dat 'live' wordt gebracht door de uitstekende muzikanten van deze ‘The Freedom Jailband’ gaat een verhaal vooraf waarbij we al glimlachend ons toch aangetrokken voelen door de rauwe en soms hart verscheurende realistische schetsing van wat, hoe en waar. Of het nu de creativiteit van een boekhouding betreft of het in alle 'horror' wakker worden binnen de muren van 'het gevang'. Of het hier nu gaat over het hilarisch binnensmokkelen van een fles Vodka of de beklijvende eenzaamheid waarbij een gevoel van onmacht de bovenhand neemt, het is en blijft voor talrijke personen een harde beleving.

Toen Fred Klee zijn 'spinsels' toe vertrouwde aan mede-producer Jan Ieven zag deze daar onmiddellijk het echte en hechte van in, een verhaal dat niet holderdebolder moest in elkaar worden gestoken maar eentje waar diep werd over nagedacht al hoefde er hoegenaamd geen verbloeming meer bij. Deze 'story' is er geen waar enige sensatie moet worden in gezocht om het aantrekkelijk te maken. Nee, dit is het levensechte verhaal van een Paalse rocker en outlaw.

Vanaf de eerste dag dat een gedetineerde in die dagdagelijkse harde wereld binnen de muren wakker wordt, tot de toch ook soms humoristische anekdotes waarbij vriendschap onder de bewoners een grote rol speelt. Van de hart verscheurende percepties die de zintuigen van een mens daar binnen nog harder doen openbloeien. Van de onmacht die je voelt wanneer liefde en familie je stilaan beginnen te ontglippen. Het is niet omdat iemand met een hoge dosis aan spitsvondigheid probeert te overleven dat die persoon volledig moet onttrokken worden van familiale warmte. Een proces waarbij geen enkel psychiater of psycholoog een beeld kan van schetsen gewoon omdat het haast onmogelijk is om je in een leven van iemand te cocoonen en waarbij de echte waarheid altijd wel door deze 'genezers' in hun visie vervormd zal worden, ongeacht de gevolgen. Freud of Jung kunnen misschien grondleggers zijn geweest maar het blijft steeds weer het diep en vertrouwelijk analyseren van iemand anders zijn innerlijke ziel.

Het werd een avond waarbij we met een glimlach ons toch dieper in het leven van vele Fred Klee's begonnen in te leven. Een avond die theater en muziek in een haast onwerkelijke harmonie samenbracht. Een ‘The Freedom Jailband' die met hun achtergrond muziek tijdens de vele verhalen zich volledig kwamen te ontplooien, of het nu het neuriën of ontluiken van een 'work song' betrof, dit was mooi, dit was de echte blues. Een verhaal over vriendschap, depressies, overleven, een eenzame kerst, maar ook over herleven, het weerzien van vrienden en familie en het terug proberen te ademen. Een leven van 'zwart-wit' zachtjes aan terug overgaand naar kleur. Applaus, dat zeker maar ook diepzinnige stilte...Knap Fred, maar hoe zat het nu met die fles Vodka? ;-)

setlist:

Forgotten Song (Fred Klee)
Six-Bar Blues (Fred KLee)
Son With No Name (Fred KLee)
Please Talk To Me (Fred Klee)
Frederika (Walter Trout)
Baba, Baby, Baby (Fred Klee)
Christmas In Prison (John Prine)
Alsmost Done (Fred Klee)
Run To Hide (Fred Klee)
Can't Find My Way Home (Steve Winwood - Blind Faith)