© Rootsville.eu

The Astor Klezmer Trio (B)
Ripspiqué Lier (CC Vredeberg) i.s.m. Pro Musica Lier
zaterdag 14 oktober 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club:
Ripspiqué
info artiest: The Astor Klezmer Trio

© Rootsville 2017


'From Klezmer to Astor Piazzolla' is de ondertiteling voor de concerten van dit 'The Astor Klezmer Trio', en daarmee kan je stellen dat Joëlle Strauss (zang & viool), en bezielers Marc Grauwels (dwarsfluit) en Christophe Delporte (accordeon) je mee willen nemen van een traditionele Joodse bruiloft tot diep in de Argentijnse roots met muziek van 'tanguero' Astor Piazzolla (1921-1992). Voor deze gelegenheid gind de vzw. Ripspiqué samenwerken met 'Pro Musica Lier'.

'Klezmer' is van oorsprong instrumentale muziek van de in Oost-Europa levende Asjkenaziche Joden. Oorspronkelijk is het woord 'Klezmer' de aanduiding van een muzikant die instrumentale bruiloftsmuziek speelde. Naast de definitie van dansmuziek fungeerde deze instrumentale muziek ook als luistermuziek tijdens de maaltijden op een Joodse bruiloft die soms dagen kan duren. Vandaag de dag staat 'Klezmer' voor een muziekgenre dat zijn revival kende eind jaren 70-tig maar waarbij de muzikanten ook wat graag willen teruggrijpen naar de roots van deze Oost-Europese klanken.

Astoir Piazzolla werd geboren op 11 maart 1921 in Argentinië en was buiten bandoneonist ook nog componist. Piazzolla werd controversieel genoemd en zorgde met zijn 'bandoneon' voor een vernieuwing bij de in de 19de eeuw ontstane Argentijnse Tango. Om een hoger muzikaal niveau te behalen veranderde Astor Piazzolla in 1943 richting klassieke muziek. Hij werd wereldberoemd zowel in Zuid-Amerika, Europa als in de rest van de wereld. Enkele van zijn beroemde meesterstukjes zijn de 'Libertango', 'Oblivion' en 'Adiós Nonino', een stuk dat hij zou geschreven hebben door het overlijden van zijn vader.

Vanavond zal dit 'The Astor Klezmer Trio' ons doen kennismaken met deze beide werelden en opent Joëlle Strauss zonder schroom volledig solo en volledig in het Jiddisch. Ook al zijn de meeste van de toeschouwers deze Joods-Duitse taal niet meester toch wordt de zaal van CC Vredenberg omverwelmd door deze pakkende opener. Tijd om haar levensgezel Marc Grauwels en accordeon virtuoos Christophe Delporte bij haar te laten voegen.

Door de multiculturele smeltkroes die eind 19de eeuw ontstond in Argentinië en door een uitgebreide Joodse gemeenschap in en rond Buenos Aires werd het ontstaan van de 'tango' een feit. Het waren ook de Joods musici die zich begonnen toe te leggen op tango's in het Jiddisch. Vanavond brengen dit 'The Astor Klezmer Trio' ook nog de traditional 'Der Heyser Bulgar aka 'The Hot Bulgar'. Ook al kan een Joods bruiloft in tijdspanne wel wat uitlopen toch brak met 'Sirba' het einde reeds aan van de eerste set of leek het zo kort door de beklijving van deze meesterlijk gebrachte stukken.

Na de pauze kregen de aanwezigen nog meer fusion van Jiddish tango en deze van Piazzolla waarna we ook een van Astor's meesterstukken 'Libertango' te horen kregen. Ook 'Oblivion' werd op magistrale wijze gebracht door dit trio. Met 'Yo Soy Maria' werden we dan onttrokken uit de wereld van Klezmer en Tango en dwaalden we volledig ontnuchterd terug in de straten van Lier. Een optreden waar zo goed als geen 'versterking' bij te pas kwam.