© Rootsville.eu

James and Black (US)
De Blauwe Kater Leuven
maandag 16 oktober 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club: De Blauwe Kater

info artiest: James and Black

© Rootsville 2017


Wat me op maandagavond naar Leuven dreef weet ik niet meteen. Was het om één van de allerlaatste 'Blue Mondays' in 'De Blauwe Kater' te beleven of kwam het omdat ik op de vrijdag van 'Blues Peer' niet meteen bij de les was? Het antwoord is een beetje van beiden omdat hier vanavond het duo 'James and Black' een concert en beste gaan geven met hun bekende 'Guerrilla Soul'.

Aangekomen kon ik al meteen één van de gelaarsde katten zien spinnen van 'contentement'. Het was voor het management van dit café een bijzonder vruchtbare maandag geworden. Het is nu zo een beetje officieel dat wanneer de deuren na het 'afscheidsweekend' in december zullen dicht gaan hier in de 'Hallegang' de snorharen van 'De Blauwe Kater' richting Vismarkt zullen staan. Het is daar in de vroegere uitgangsbuurt van 'Leive' dat ergens in het voorjaar van 2018 de rijke traditie van 'Jazz 'n Blues' café en zijn 'Blue Mondays' zal worden verder gezet...te volgen dus!

Het duo van vanavond bestaat uit Bruce James en Bella Black en hun roots liggen in Texas. In 2012 kozen ze echter voor Europa waar ze destijds een 'foundation' uit te grond stampten over gans Europa tot zelfs in België. Ze brachten eerst een album op de markt dat werd opgenomen in de 'N9' te Eeklo en volgde er nog een studioalbum met als titel 'How Long Is Now'. Er verscheen nog een album 'Live at La Chapelle' en dit jaar kwam 'This Time' op de markt. Geproduced door niemand minder dan Jean Pol Van Ham en Bruce James zelf en opgenomen in de 'Magnet Studios' te Herent. Een album waaronder onder meer ook Dree Peremans en een Mischa den Haring te horen is, alsook de ritme sectie die 'James and Black' vanavond zullen bijstaan. Op drums Jordi Geuens en op basgitaar Nicolas Thys.

Zoals gewoonlijk, en nu vanavond zeker door de zomerse temperaturen, zit het 'café' en de Hallegang weer geladen vol en is het in eerste instantie nog wat wachten alvorens Bella en Bruce hier hun 'Guerrilla Soul' op de studenten zal loslaten. Eerst kwam er steengoede oude soul uit de 'speakers' gevolgd door wat outstanding 'Rhyhtm 'n Blues', maar toen dit evolueerde naar zeemzoete Motown, wat opgefokt Michael Jackson samen met een dosis Philly sound werd de lokroep naar 'James and Black' alsmaar harder.

Vanavond beginnen 'James and Black' eraan met 'Night People' en waar kan deze lofzang beter overkomen dan bij een horde studenten. Youngsters die het nachtleven van Leuven mee helpen bepalen en beetje internationaal getint is. Uiteraard bestaat de setlist erin om hun allerlaatste album 'This Time' te promoten en net als op 'de plaat' zat de sfeer er met songs als 'Right On' en 'For No Reason' er onmiddellijk in. Aanstekelijk 'soul' vult deze 'Blauwe Kater' in die mate dat iedereen gezwind begint mee te klappen.

James and Black' zijn een duo en dus wordend zo goed als alle nummers in die hoedanigheid ook gebracht. De ophitsende funky grooves van Bruce James op zijn elektronische speelgoed brengt bij wijlen soms geluiden voort alsof het een 'Rhodes' betreft. Op nummers als 'This Time' en 'Treath Me Right' lijkt de sound soms op die van Stevie Wonder ten tijde van 'Sir Duke'. Bella Black is in het bezit van een portie stembanden waar velen haar voor zullen benijden en ook al zingt deze dame meestal in baritone modus toch komt alles pas tot z'n recht wanneer ze alle registers opentrekt.

Wat me opvalt is dat toen ze op het grote podium in Peer ze soms in een dipje zaten dit nu hoegenaamd niet het geval is en dus ben ik voor de volle 100% tevreden dat ik er hier op deze blauwe maandag bij was. It's like everyday walking in sunshine met deze Texaanse versie van Womack & Womack.

De volgende 'Blue Monday' is op 23 oktober met niemand minder dan Kyle Jester, be there! James and Black, die trekken richting zonnige Spanje om ginds te overwinteren.