© Rootsville.eu

KollecTiv (B)
Jazz Café @ Den Egger - Scherpenheuvel
dinsdag 17 oktober 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club: JazzCafé@DenEgger
info artiest: KollecTiv

© Rootsville 2017


Dinsdag 17 oktober, en die dag gaat bij het 'Jazz Café @ Den Egger' seizoen 5.0 van start. We kunnen stellen dat de jazz liefhebbers stilaan hun weg hebben gevonden richting 'Foyer' van het GC Den Egger te Scherpenheuvel. Ook dit seizoen pakken ze bij het 'Jazzcafé' uit met een zekere diversiteit binnen het genre. Als start brengen ze ons een Quintet dat zich thuis voelt binnen de vele standards, bebop, hardbop en modene jazz. Op 21 november is het hun gelukt om onze eigenste Diva 'Sofie' aan te trekken met haar overbekende nummers uit het 'American Songbook'. Een reis naar de werelden van Burt Bacharach en Ella Fitzgerald.

Voor de feestdagen zetten ze hier zichzelf in 'holiday' modus om na nieuwjaar terug uit te pakken met 'krakken'. Krakken die bestaan uit Hugo Boogaerts en zijn Moon Express op dinsdag 30 januari 2018. Op 20 februari mag het dan weer wat luchtiger zijn en spelen ze de troef uit van 'Gypsy Swing' aka Swing Manouche met uit Limburg de formatie 'Sa Swing'. En op 27 maart wordt het vijfde seizoen dan weer afgesloten door Jan Muës die voor de gelegenheid enkele 'jazz' vrienden zal uitnodigen.

Vandaag om te starten dus een Quitet dat bestaat uit Richard Rousselet (trompet en bugel), Koen Nijs (sopraan en tenorsax), Gunther Valkeniers (gitaar), Ondine Quackelbeen (contrabas) en Herman Pardon (drums). De muzikanten van dit 'KollecTiv' zijn gevestigde waarden binnen de Belgische Jazz en ook als groep spelen zij al vele jaren samen. Als 'collectief' brengen ze de muziek waar ze zich goed in voelen. Dit steeds met respect voor de traditie binnen de jazz en geïmproviseerde muziek en met behoud van de typische klankleur en arrangement. Buiten dit 'KollecTiv' vinden we deze muzikanten ook terug in andere bezettingen, zo heeft saxofonist Koen Nijs recent nog met Bram Weijters en Lionel Beuvens aka Mazzle het mooie album 'Genetic Modified Art...GMA' uitgebracht.

Openen doen deze 'Kollectiv vanavond met 'Remember' van de Amerikaanse componist Irving Berlin ditmaal in een arrangement van Hank Mobley. Met een nummer als 'Dear Old Stockholm' krijgen we een populair nummer uit Zweden dat dank zij bewerkingen van Miles Davis, Stan Getz en John Coltrane tot een 'standard' is verheven. Vanavond brengen ze ook nog 'If I Should Lose You' uit 1935 waarvan de versie van Charlie Parker tot de meest gekende behoort. Ook Chet Baker bracht dit nummer meermaals uit. Opmerkelijk is dat Gunther Valckeniers zijn 'Telecaster' hier vanavond laat klinken als een volwaardige jazz gitaar. Het publiek verliezen doen deze 'KollecTiv' in geen geval en doen hier monden openvallen van oprechte erkenning. Hank Mobley zijn 'Funk in Deep Freez' wie heeft dit allemaal al niet gespeeld, en ja ook dit 'KollecTiv'.

Ziezo, de kop is er af hier in het 'Jazz Café' en zo kunnen we al uitkijken naar de volgende 'dinsdag' hier in GC Den Egger met op 21 november niemand minder dan Sofie.