© Rootsville.eu

Ben Miller Band (US)
woensdag 18 oktober 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Ben Miller Band
info club: Loodscafé


© Rootsville 2017


Hoeft het nog gezegd dat door de jaren heen er tussen Ben Miller en de JJ's van de Knoet er een hechte band is ontstaan. Dit is misschien de reden waarom we hier ieder jaar in het 'Loodscafé' een gratis concert kunnen meemaken van deze Ben Miller Band alvorens ze de grote zalen in trekken. Dit jaar staan in België 'La Madeleine' te Brussel op het programma op 25 oktober en op 26 oktober de 'Vooruit' in Gent maar voor de 'try-out' moeten we uiteraard in het 'Loodscafé' zijn.

Deze 'Ben Miller Band' brengen een mix van Bluegrass, Folk, Country en Blues en werd opgericht in 2005. Hun roots liggen in het plaatsje 'Joplin' Missouri maar of Janis daar iets mee te maken betwijfelen we wel :-). Naar analogie met het platenlabel noemen ze hun muziek zelf 'Mudstomp'. In 2010 brachten ze de albums '1 Ton' en '2 Ton' uit. Na de door storm geteisterde 'Joplin' brachten ze in 2011 een EP uit ten voordele van het rampenfonds voor hun stadje. In 2012 volgde dan het album 'Heavy Load' en sinds toen ging het snel voor deze 'Ben Miller Band'. In 2013 speelden ze als voorprogramma van 'ZZ Top' en ook in 2015 kon je ze beleven als voorprogramma van deze 'Southern Rockers' met als Belgisch hoogtepunt de 'AB' te Brussel.

De huidige bezetting bestaat nog steeds uit Ben Miller met aan de drums Scott Leeper. Naast hem staat bassist Smilin' Bob Lewis en diens nichtje Rachel Ammons aan de viool. Het spijtige nieuws dat er onmiddellijk te rapen viel was dat ze geen enkele copy van het nieuwe album bij zich hadden. We konden toch al enkele nieuwe nummers 'live' horen en het valt meteen opdat deze songs op gebied van aanstekelijk ritmes het een graadje minder doen. Misschien maar goed ook of het was hier in het 'Loodscafé' helemaal een 'zottekot' geworden. Er in geraken lukte alleen nog wanneer je de moed had om je met tussen de volslagen gekke massa te begeven. Voor de 'die hards' mocht het nog net dat ietsje wilder, voor de anderen was het perfect goed en de ambiance was zonder meer outstanding.

Ook uit zijn vorige albums bracht deze Ben Miller nog werk met nummers als 'King Kong' en 'Love is War'. Aan het einde van set 1 was het gelijk naar buiten om lucht te happen en ook weg te vluchten van het helse tempo waarmee de 'pintjes' zich opvolgden. Tijdens de korte pauze kreeg Scott Leeper er duidelijk niet genoeg van en verraste het publiek met een kleine one-man show, ditmaal op gitaar. Eerst kwam Ben Miller hem dan te vervoegen en wat later Smilin' Bob en Rachel. Het resultaat...het werd opnieuw een gekkehuis hier. De tap bleef gewoon open en de gelukkig zaten de lampornamenten stevig aan het plafond vastgehecht want die vlogen gewoon alle kanten uit.

Tijd ook voor de 'Ben Miller Band' om er wat covers tussen te gooien waardoor we er de dierlijke geneugten er bij namen met 'The House Of The Rising Sun'. Helemaal te gek werd het toen 'Black Betty' ten gehore werd gebracht. Gelukkig had ooit 'Lead Belly' dit Amerikaanse volksliedje uit de anonimiteit gehaald want na zijn opname in 1939 zijn er achteraf heerlijke versies van verschenen, ook deze van de 'Ben Miller Band'. Einde concert, of toch dan weer niet want de bissers zorgden nog voor een extra apotheose met onder meer Bob's Three Little Birds, heerlijk. Maar toen kwam er een varkentje met een lange snuit en het sprookje was uit. THX JJ's.