© Rootsville.eu

Shannon McNally (US)
vrijdag 20 oktober 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Shannon McNally
info club: Loodscafé© Rootsville 2017


Het kan hier deze week niet op in het 'Loodscafé. Woensdag werden we hier allemaal nog ingepakt door een waanzinnig optreden van de 'Ben Miller Band' en vandaag staat hier weer een andere grote persoonlijkheid op het podium van het ondertussen toch berucht geworden café. En berucht staat hier voor een positieve inbreng want het is stilaan de gewoonte dat hier 'super' concerten plaatsvinden in een eerder intieme sfeer maar met altijd wel met een 'music minded' publiek.

In het zog van het in juni uitgebrachte album 'Black Irish', dat werd geproduced door niemand minder dan Rodney Crowell, houdt deze Shannon McNally een uitgebreide Europese Tour met helaas maar één optreden in ons kleine landje. Gisteren werd deze 'Tour' aangevat in de UK en vandaag komt op het vaste continent dit Loodscafé als eerste aan de beurt alvorens ze te zien zal zijn op 'Ramblin' Roots' in Nederland. Van daar gaat het richting Duitsland om haar 'Tour' te beëindigen in het hoge noorden. Dadelijk moeten we nog gaan geloven dat deze JJ's toch een fijne neus hebben voor goede muziek ;-).

Shannon McNally werd geboren in New York op 17 maart 1973. Ze studeerde aan het 'Franklin and Marshall College'. Tijdens haar studies begon ze op te treden in de plaatselijke bars maar na het afstuderen trok ze richting Europa en meer bepaald Parijs waar ze als 'busker' wat geld probeerde te verdienen. In 1997 tekende ze een contract bij 'Capitol Records' en opende zo ook voor namen als Bryan Adams en Stevie Nicks. Ook al is Shannon een rasechte Amerikaans singer-songwriter. Haar nieuwe album 'Black Irish' is evenwel een fusion van diverse stijlen met daarop nummers als 'Low Rider' van J.J. Cale maar ook blues van Muddy Waters met 'The Stuff You Gonna Watch' en soulvolle nummers als 'I Went To The Well' en zo maken we ons op voor een avondje met klasse muziek gebracht door een klassenvolle dame.

'Full House' hier weer in het 'Loodscafé. Shannon McNally is hier helaas zonder band maar met aan haar zijde de uitstekende Brett Hughes op elektrische gitaar. Openen doet ze hier vanavond, net als op haar uitstekende nieuwe album 'Black Irish', met Rodney Crowell's zijn 'You Made Me Feel For You'. Intiem met hun beiden op het kleine podium maar wel voor een vol 'café' voelen we allemaal dat dit een uitzonderlijk concert zal gaan worden. Vanavond ook met werk uit haar al stilaan indrukwekkend repertoire maar ook met Suzanne's Clark haar ode aan Townes Van Zandt met 'Black Heared Boy. Pakkend is ook 'Bohemian Wedding Prayer Song' uit 'Chasing The Ghost' (2012).

Ieder nummer weer krijgen Shannon en Brett een welgemeend applaus als opperste waardering wat beiden hier vanavond brengen. Uit haar album 'Geronimo' uit 2005 brengt ze de mooie ballad 'The Worst Part of A Broken Hart' en wordt het hier in dit anders levendig café even ijzingwekkend stil. Na J.J. Cale's 'Low Rider' krijgen we nog een echt country bluesje te horen alvorens Shannon McNally een kleine rustpauze inlast om ook ons te laten bekomen van dit alles.

Tijd om de Look-A-Like' Telecaster en de akoestische Ephiphone 'Masterbuild' weerom hun werk te laten doen met volledig nieuw werk waar zelfs nog geen naam is voor gevonden maar waardoor we al reikhalzend beginnen uitkijken naar haar volgende album. Met ook een 'cajun' nummer over een lelijk eendje, en nee het gaat niet over de ondertussen wereldberoemd geworden eend van de 'Jokke'. Tijd ook om toe te geven aan de talrijke verzoekjes waarmee tot uiting komt dat hier toch wel heel wat echte fans aanwezig zijn van deze Shannon McNally. Het eerste verzoekje in de rij is John Prine's 'Angel Of Montgomery' in de versie van Bonnie Riatt.

Terug naar het album 'Black Irish' met het door haar geschreven 'Banshee Moan', eentje waarbij ze de credits deelt met producer Rodney Crowell. Tijd daarna om de emoties nog wat extra omhoog te laten lopen met werk van Robert Charles Guidry aka Bobby Charles (1938-2010). Een singer-songwriter die meester was in het schrijven van uitstekende 'swamp pop' met nummers als 'Walking To New Orleans, See You Later, Alligator en Clarence 'Frogman' Henry's smashin' r&b hit (I Don't Know Why I Love You) But I Do. Van deze Bobby Charles brengt ze haar dochtertje favoriete nummer 'I Spend All My Money Loving You, een nummer uit haar album 'Small Town Talk' (2013) met als producer 'Mac Rebennack' aka 'The Night Tripper' aka Dr. John. en dan...

Dan volgde er een reeks bissers waarmee ze nog eens extra iedereen begon in te pakken met tearjerker 'I Don't Want To Know' en uiteraard ook de raising roof Gospel 'Lets Go Home' van Pops Staples en zijn Staple Singers'. Maar ook met de Country standaard 'Pancho & Lefty' en dan finito, schluss, gedaan, the end maar niet zonder dat wij afscheid nemen van Shannon McNally en Brett Hughes in ware Americana stijl en met de woorden you're so good, you're so good, Shannon, you're so good!!! Ik geef zelden een quotering maar dit is zonder meer een '5' sterren madam.

Album review: Black Irish