© Rootsville.eu

Thomas Toussaint Band (NL)
vrijdag 20 oktober 2017

reporter & photo credits: Wim Taveirne

info artiest: Thomas Toussaint
info club: De Mooie Molen© Rootsville 2017


Vrijdag 20 oktober had in de Mooi Molen te Roeselare een optreden plaats van de Nederlandse band de ‘Thomas Toussaint Band’. "Na de kersverse samenwerking met de Nederlandse Chicago Blues vertegenwoordiger Robbert Fossen besluit Thomas begin 2015 zijn eigen band te beginnen.

Hij riep Leander Nijland (gitaar), Dirk Wagensveld (bas) en Paolo de Stigter (drums) bij elkaar en nam met hen in de zomer van 2016 een EP op genaamd 'Groovin' On Up'. Inmiddels is de samenwerking met Leander Nijland beëindigd en neemt de jonge Harm van Essen het gitaarwerk voor zijn rekening. Voorheen had hij ook op het podium samengespeeld met Tail Dragger en Chicago Blues zanger Willie Buck. In 2016 wordt Thomas als “Best Dutch Blues Harmonica Player” uitgeroepen. Het genre dat ze brengen is vooral op basis van blues, met boogie, swing invloeden. Momenteel zijn ze bezig zijn een nieuw album te schrijven. Echter hebben ze nog geen concrete verwachting over wanneer die uit zal komen.

Het optreden werd ingezet met ‘Huckle Boogie’ van Peewee Crayton, een instrumentaal nummer waar Tim Ielegems het publiek opwarmt . Bij het volgende nummer kwam Thomas ook het podium op en werden er covers gebracht van o.a. Paul Delay ‘Fourteen Dollars In The Bank’, ‘It Takes Time’ van Otis Rush, ‘Woman Don’t Lie’ van Luther ‘Snake Boy’ Johnson,  ‘Knockin’’ van Ronnie Shellist en ‘Early In The Morning’ van John Lee Williamson, hoewel hun versie me sterker doet denken aan de postwar Chicago Blues uitvoering van Kim Wilson.

Het publiek genoot van de uitstekende mondharmonica riffs  van Thomas en maar ook het gitaar spel van Tim bekoord iedereen.  Daar zijn vaste gitarist niet vrij was werd er beroep gedaan op Tim Ielegems op gitaar. Tim heeft veel ervaring in de blues scene. Zo was hij lid van Fried Bourbon. Verder speelde hij samen met Roland, Gene Taylor, Bill Sheffield en vele andere Blues grootheden.

Na de pauze werd de zwoele toer opgegaan waarbij Thomas een bh over zijn micro legde op het nummer ‘Shut Your Face’ van Sugar Ray Norcia. Er werd ook wat geswingd door enkele aanwezigen waarna ,op vraag van het publiek, Thomas nog een lange solo gaf op zijn harmonica. De avond werd afgesloten met een drum jam van Paolo begeleid door de basgitaar van Dirk.