© Rootsville.eu

Sugar Ray and The Bluetones feat. 'Little Charlie Baty (US)
KTBA Vlierden (NL)
zondag 22 oktober 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artists: Sugar Ray and The Bluetones
info club:
KTBA Vlierden (NL)

© Rootsville 2017


Zondag 22 oktober en op weg naar zaal Thijsen in Vlierden, de thuisbasis van 'Keeping The Blues Alive' en waar blues vrienden elkaar op een zondagnamiddag vinden voor een heerlijk potje blues. Begin deze maand stonden er hier nog kleppers als Mike Morgan en Jim Suhler op de affiche en vandaag reiken ze hier zelfs nog een trapje hoger. Sugar Ray Norcia komt op bezoek met zijn begeleidingsband 'The Bluetones'. Deze in Connecticut geboren harper en 'soulblues singer' richtte deze Bluetones op in de 70-tiger jaren. Deze 'Sugar Ray and The bluetones' waren ook een tijdje de begeleidingsband van Ronnie Earl, tot die richting 'Roomful of Blues' vertrok. In 1991 trok ook Sugar Ray Norcia richting 'Roomful of Blues', een liefde die ongeveer 7 jaar stand zou houden.

'Sugar Ray and The Bluetones' zijn nu niet meteen een veelvraat op het gebied van optredens in de 'Lage Landen', laat staan in België en dat is dan ook de reden waarom ik even de grens overwip. Een andere reden was om het weerzien van Monster Mike Welch maar die liet hem nu juist vervangen door een andere naam die ik ooit nog wel eens wou terug zien, met name Little Charlie Baty. Toen Charlie Baty de Nighcats verliet liet hij onmiddellijk een grote leemte achter. Vorig jaar bracht hij nog een geweldig jazzfunk album op de markt met als naam 'Little Charlie and Organ Grinder Swing' maar toen werd het hier terug stil rond zijn persoon. Dus ook met deze Charlie Baty is het een blij weerzien.

Vorig jaar bracht Sugar Ray nog het album 'Seeing is Believing' uit met aan zijn zijde keyboardslinger Anthony Geraci, die dus ook al een tijdje mee de hort op gaat met 'The Bluetones'. De ritme sectie van de 'Bluetones' bestaat nog steeds uit drummer Neil Gouvin en ook nog steeds aan de zijde van Sugar Ray, bassist Michael 'Mudcat' Ward of gewoon 'Mudcat' en daarmee staat er een goed geoliede machine op het podium met meer dan 40 jaar ervaring en dat kan tellen.

Wereldschokkende nieuwe nummers moet je uiteraard niet verwachten van Sugar Ray and The Bluetones maar nostalgische steengoede blues des te meer. Openen met 'There's a Party Going On' doet al meteen veel beloven en zet de sfeer hier in een volle 'zaal Thijsen' meteen op het juiste spoor. Naast uiteraard talrijke Nederlanders, ook heel wat Duitse fans van Sugar Ray, 2 Fransen en 1 Belg ;-). Met het daaropvolgende 'The Hustle is Gone' zitten we meteen in de juiste flow en volgt er een heerlijke namiddag met de Sugar Ray en zijn blues.

Met Sugar Ray is het ook altijd fun om oudjes van onder het stof te halen zoals ook tearjerker 'Raining In My Heart' van Slim Harpo en daar schiet mijn gemoed dan altijd weer mee vol. Al lijkt het op 'kermis blues' toch blijven nostalgische nummers als deze het toch nog altijd doen. Na het nummer 'The Rat Trap' krijgen we een heerlijk 'lowdown' bluesje met in de spotlights Anthony Geraci en een Sugar Ray op chromatische 'smoelschuif'.

Het werd een fijne namiddag hier bij 'KTBA' waarbij nummers als 'Blues Stop Knockin' on My Door' wat bij steeds het beeld oproept van Lazy Lester. Dat Charlie Baty zich thuis voelt in jazz hoeft geen betoog meer en dus verplicht ook hij Sugar Ray om die toer op te gaan met 'Pennies From Heaven'. En besluiten we met, Sugar Ray, he's still a Rockin' Sugar Daddy...

Het volgende 'KTBA' meeting point is op zondag 12 november met niemand minder dan Zac Harmon, be there! Ellen, Mia, Martin en Theo zullen u graag hartelijk verwelkomen...Doei :-)