© Rootsville.eu

Ghalia & Mama's Boys (B/US)
Kafee Zapoi Mechelen - CD release Party
dinsdag 31 oktober 2017

reporter & photo credits: Marcel

Album report: Let The Demons Out
info club:
Kafee Zapoi

© Rootsville 2017


De viering van het tweejarig bestaan van Kafee Zapoi, werd met luister ingezet want ze hadden niemand minder dan Ghalia & Mama’s Boys uitgenodigd om hun festiviteiten in te zetten. Zeer strak plan, want Ghalia had net een nieuwe cd uitgebracht, namelijk ‘Let The Demons Out’ en daarenboven nog een plantencontract getekend bij Ruf Records. Hier moesten we dus bij zijn.

De 25-jarige Ghalia Vautier is wellicht Brussels best bewaarde blues geheim. Al buskend leerde ze de stiel en de voorbije 5 jaar perfectioneerde ze haar skills tijdens meervoudige trips naar New Orleans en Mississippi. Haar passages in Clarksdale en NOLA gingen niet ongemerkt voorbij, ze speelde er onder andere op het Juke Joint Festival en won er de harten van de Mama’s Boys. Johny Mastro & Mama’s boys zijn een van de leading blues bands in New Orleans en nodigden de jonge Brusselse prompt uit voor een opnamesessie. Een jaar later staat ze samen met de boys en met hun debuutschijf onder de arm. Samen met Ghalia mochten we natuurlijk Johnny Mastro (harp) zelf begroeten, samen met Smokehouse Brown (gitaar), Robert Lee (drums) en Dean Zucchero (bas). Het gaat dus héél snel voor deze Brusselse dame.De kroeg was helemaal volgelopen en als ik zeg volgelopen bedoel ik dan ook dat je een schoentrekker nodig had om er nog iemand bij te krijgen.

Het optreden zelf was in de kelder van het café. Ook daar vollebak. Gedurende het optreden echter stelde ik mij wel de vraag of de aanwezigen kwamen voor de band of om het 2-jarig bestaan van het café te vieren met de te komen DJ’s, want weinig respons naar wat zich voltrok op het kleine podium. Nochtans kan ik u zeggen dat daar één en ander te zien en vooral te horen was. Ghalia was duidelijk in vorm en dat was al te zien aan het openingsnummer ‘Hoodoo Evil Man’. Nummer dat trouwens afkomstig is van de nieuwe cd.  Zoals ook ‘All The Good Things’, de titeltrack ‘Let The Demons Out’, ‘Waiting’, ‘Addiction’ of nog ‘See That Man Alone’. Kortom, zoals voorzien kregen we de voorstelling van bijna de hele nieuwe plaat.

Wat opvalt is dat Ghalia voorzien is van een paar geweldige stembanden. Ze heeft, voor haar jonge kleeftijd en zeer doorleefde stem die dat ietsje meer geeft aan haar songs. Ze wordt natuurlijk bijgestaan door topmuzikanten en dat was duidelijk hoorbaar. Zijzelf kan ook zeer goed overweg met de slide gitaar en dat mochten wij ook ondervinden. Hoewel ze enorm goed haar best deed, kon ze het publiek moeilijk begeesteren, maar volgens mij lag dat ook niet aan haar of de band maar eerder aan het publiek zelf. Na een tijd kwamen er ook nog wat klankproblemen bij en je merkte dat ze moeite deed om haar Franse colère in te houden.

Net op dat moment kon ze van de bühne en kreeg Johnny Mastro met zijn Mama’s Boys , de tijd om even stoom af te blazen. Songs als ‘Don’t Cry Mama’ en ‘JJ’s Man’ werden ons deel. Hierna kwam Ghalia terug het podium op om ons naar het einde te loodsen. Gelukkig was ondertussen de klank terug in orde en ze trakteerde ons op een geweldige ‘Hiccup Boogie’ en sloot af met het fantastische ‘Have You Seen My Woman’. Jammer genoeg kregen we geen bisser. Ik had nochtans nog wel een paar nummers gelust eerlijk gezegd. Het optreden was zo voorbij gevlogen. Maar, zoals reeds vermeld, had het makke publiek er ander over beslist. Geen vraag naar nog wat meer, geen ‘we want more’ of ‘one for the road’. Jammer, maar helaas…

Pff..wat was me dat. Even wat tijd nodig om op adem te komen want dit was een optreden om U tegen te zeggen en waar de superlatieven totaal ontbraken. Gahlia, je bent een grote dame en als je dit niveau kan aanhouden, gaat je het nog ver schoppen. Daar ben ik zeker van. Bedankt om mij een superavond te bezorgen, ik heb genoten.

Marcel