© Rootsville.eu

The Paladins (US) supp.act Dry Riverbed Trio (NL)
't Poorthuis Peer
dinsdag 31 oktober 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artists: The Paladins - Dry Riverbed Trio
info organisatie:
Nonsense vzw.

© Rootsville 2017


De vzw.Nonsense werd opgericht in 2001 met als doelstelling 'live' muziek te promoten. In samenwerking met BICC 't Poorthuis te Peer heeft Tim Schreurs (vzw. Nonsense) het voor mekaar gekregen om op dinsdag 31 oktober met een affiche naar buiten te komen om 'u' tegen te zeggen.

Niemand minder dan de legendarische 'The Paladins' zullen voor een enig concert tijdens deze 'tour' België aandoen en kunnen we stellen van 'The Paladins are back in Peer' en daar zullen alle rootsrockers wel blij mee zijn. Afkomstig uit San Diego Cal. werd deze band in 1980 opgericht door de schoolmakkers Dave Gonzalez en Thomas Yearsley. Zeker hier in de 'Lage Landen' kenden deze 'Paladins' een waanzinnig succes, eentje dat maar blijft duren ook als stopte in 2005 de band er voor een tijdje mee. Dave Gonzalez bleef verder actief en rixhtte samen met Chris Gaffney (1950-2008) de Alt-country band 'The Hacienda Brothers' op. Op 17 april 2008 kwam Chris Gaffney te overlijden ten gevolge van leverfalen. Samen met Dave Alvin van 'The Blasters' zette Dave Gonzalez in San Francisco nog een 'Farewell Concert' op poten voor zijn overleden vriend.

In 2011 kwamen 'The Paladins' nog eens samen voor een eenmalig reünieconcert. Sinds 2014 zijn 'The Paladins' weer actief met in de bezetting nog steeds Dave Gonzalez, Thomas Yearsley en Brian Fahey die al bij deze band is sinds 1989 en toch wel als de originele drummer van The Paladins' mag worden beschouwd. Dit jaar brachten ze dan eindelijk na 15 jaar nog eens een lang verwacht studio album op de markt met als titel 'New World' (album report). Ook al is dit begeerd kleinood al enkele maanden uit toch kan je stellen dat door dit concert van vzw.Nonsese je het als een 'album release party' voor ons land kan bekijken.

Op zoek naar een gepaste support act zoekt voor deze affiche kwam Tim Schreurs uit bij de Nederlandse formatie 'Dry Riverbed Trio'. Aan de 'double bass' hebben we Ronald Tilgenkamp en aan zijn zijde staan de broers Dusty en Darryl Ciggaar. Dit trio is ook hier in België goed geliefd en speelden deze zomer op 'Turnhout Royale'. Een paar maanden eerder stonden ze in het gezelschap van onze rootsrocker #1, Walter Broes, op de editie van 'Rockin' Around Turnhout.

Met dit 'Dry Riverbed Trio' zitten we uiteraard goed voor een voorspel van ongepolijste rootsrock. Met het accent op guitarslinger Dusty krijgen we een heerlijke versie van onder meer Jimmy McCracklin's 'Georgie Slop'. In de periode dat 'The Paladins het mooie weer maakten waren ze uiteraard niet alleen op de rootscène. Ook uit het zonnige Californië waren daar ook een ander broederpaar met name Dave en Phil Alvin. Het huidige trio haalt hun 'One Bad Stud' van onder het stof en daarmee zitten we zowat op kruissnelheid voor deze rootsnight in Peer. Met 'Keep On Playing' krijgen we er dan eentje van de hand van drummer Darryl. Aan de juiste sfeer geen gebrek hier in Peer, zeker niet met nummers als 'Miller Jack' en 'Gotta Get Drunk'. Eventjes een zijsprongetje naar de 'Blues' met Peter Greens' Albatross en zo kunnen we ons opmaken voor de apotheose van de avond, The Paladins.


Dry Riverbed Trio @ Rootsville

Nog een opmerkelijk feit vanavond is dat ze als 'MC' niemand minder dan 'The King' hebben aangetrokken, uiteraard in de persoon van Jan Bas van 'Rusty Roots'. Helemaal voorbereid tot in de puntjes draaide de aankondiging voor 'The Paladins' eventjes in de soep door een 'kink' in de kabels van de contrabas, maar daar hadden ze hier Stefan Kelchtermans voor op het op te lossen. Ik zou maar attent zijn moest ik Dave en Brian zijn want ook de Rusty's Nico en Bob zijn van de partij :-).

Met een beklijvende 'intro' op 'Power Shake' maken Dave, Thomas en Brian hier hun intrede in Peer langs de grote poort. Uiteraard is voor niemand deze Paladins hier een primeur en toch blijven deze 'rockers' ons al ettelijke jaren boeien. Het is steeds weer opmerkelijk dat Dave & de zijnen nog altijd hetzelfde enthousiasme bezitten als in hun beginperiode. Buiten de fans van het eerste uur blijft de groep 'volgelingen' steeds maar toenemen wat deze band tot een fenomeen maakt.

Zoals steeds weer kunnen we ons aan een 'best off' verwachten met nummers als 'So Many Times', 'Keep On Lovin' You Baby' en 'Tore Up From The Floor Up'. Nummers die we allemaal luidkeels kunnen meezingen en die in onze genen zo diep zijn ingeworteld dat we niet eens zullen opmerken dat ze er eens eentje overslaan. Naast Dave Gonzalez is ook kompaan Thomas Yearsley nog steeds bezeten door datzelfde virus wat we kunnen opmerken bij 'Look What You're Doing To Me'.

Na de Paladins klassiekers als 'Kiddio, '(Get On The) Right Track' en 'Keep On Loving Me Baby' wordt het stilaan tijd om toch ook werkt te brengen uit hun nieuw album en dat doen ze dan met de titeltrack 'New World'. Voor de 'die hards' was dit toch even wennen. Back to that good ol'time music dacht Dave en ze vlogen er terug in met 'She's Fine', een doordringend bezoek aan Big Mary's en 'Let's Buzz'. Tegen het einde van hun concert kwam Dave Gonzalez nog tegemoet aan een verzoekje en dat werd dan '15 Days Under The Hood'. Het hoeft uiteraard geen betoog dat de fans al handclappin' deze 'The Paladins' terug op het podium riepen voor de 'bissers'. Het eerste kwam dan ook uit het album 'New World' en met 'Waterman' keren we toch eventjes terug naar de 'Real World' met de nodige problemen die zich kunnen stellen. Helemaal het einde werd het met een uptempo country-rockabilly nummertje waarop Brian Fahey kwam uit te pakken met een sublieme drumsolo. End of story!

Ze waren, en zijn nog steeds waanzinnig populair deze rootsrockers uit San Diego, en dat zal nog heeeeel lang zo blijven, 'cause we're still looking for a band like this :-) and what a way to have a creepy Halloween night. Met dank aan Tim Schreurs.
© Rootsville