© Rootsville.eu

The Dead South (Can)
Het Loodscafé Aarschot
maandag 06 november 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artists: The Death South
info club:
Loodscafé

© Rootsville 2017

 

Ik was het al een paar dagen aan het opvangen, maandag 06 november zou in het 'Loodscafé' het ongetwijfeld weer 'volle bak' gaan zijn, dus op tijd richting 'Osschot'. Ze weten hun concerten er wel uit te pikken hier in deze stad aan de 'Demer'. Vorige maand was het hier 'full house' voor de 'Ben Miller Band' en 2 dagen later werden we van onze sokken geblazen door Shannon McNally. Nu waren de tam-tam's al vroeg aan het werk gegaan en de JJ's (Jokke & Jassie) voelden zich al vlug verplicht om van locatie te verhuizen en zo de deuren van 'De Loods' open te zetten. Geen verkeerde gok want om kwart na zeven was er al meer volk komen opdagen dan in het café zou binnen kunnen.

Wie zorgde daarvoor? The Dead South! Deze vierkoppige band zijn afkomstig uit de prairies van het Canadese Saskatchewan. Drie heren en een dame die een mix brengen van Folk en Bluegrass dit in zwevende harmony-vocals versterkt door gedreven rifjes op gitaar, banjo, mandoline...en zelfs een cello. Het akoestisch geheel wordt georkestreerd door frontman Nate Hilts.

Deze 'The Dead South' zijn toe aan hun 8ste Europese tour en wonderbaarlijk is dit pas het eerste optreden op Belgische bodem en dat merkte je al vlug aan de opkomst. Ze hoefden zelfs nog geen noot te spelen en hun 'merchandise' draaide al op volle toeren. De vaste bezoekers aan het Loodscafé gaan zonder meer hun ogen moeten uitwrijven want hun kennende komen die pas aanzetten op het allerlaatste moment en het is nog maar de vraag of er dan nog wel iemand bij kan.

Deze moderne Hillbillies bestaan nog maar sinds 2012 maar hebben in de korte periode van hun bestaan al vlug een 'hype' weten te creëren. Met hun in 2014 uitgebrachte album 'Good Company' wisten ze al heel vlug te scoren. Energiek en gespeend van de nodige dosis humor kregen ze al vlug een schare trouwe fans achter zich aan. Vorig jaar brachten ze dan 'Illusion & Doubt' uit en daarmee losten ze de hooggespannen verwachtingen moeiteloos in.

'Boesjevol' was het toen de Canadezen hun intrede deden in dit Aarschots muziektempel(tje) en dat de fans hier van heide en ver kwamen viel onmiddellijk op te merken. Elke vierkante cm werd hier vanavond ingenomen zodat je zo wat verplicht werd om op je plaats te blijven staan. Omvallen door de warmte of emotie ging gewoon niet want je stond altijd wel in contact met de persoon voor, achter of naast je. Dan maar een omweg langs 'De Knoet' om achteraan de ingang te gaan genieten van hun muziek maar wel voorzien van enige zuurstof.

Naast Nate Hilts bestaat deze 'The Dead South' ook nog uit Scott Pringle, Danny Kenyon aan de cello en dame Eliza Doyle. Met nummers als 'Boots' en 'Every Man Needs A Chew' werd de toon al onmiddellijk gezet en kwamen de diverse outlaws hier aanwezig in beweging, voor zover dit mogelijk was. Hun hitsong 'In Hell I'll Be In Good Company' kon zowaar voor 'De Loods' zijn geschreven want het leek hier wel op 'Hell' maar dan in 'Good Company'. 'Wisthler' Danny Kenyon beschikt ook over de skills om zijn cello als basgitaar te laten fungeren dit samen met de heerlijke rifjes van Eliza's banjo.

Buiten aan de deur was ook al een 'fille' ontstaan en bij het verlaten van een zonderling werd het drummen om diens plaats in te nemen. Na 'The Good Lord' en Eliza's 'Banjo Odyssey' kwam voor velen dan eindelijk de verlossing en kon 'De Loods' bij het einde van de eerste set enigzins terug gevuld worden met enige frisse lucht. Het moment van 'rap naar den toog toe' was aangebroken.

Voorzien van de nodig portie gezuiverde lucht kon iedereen terug zijn plaats gaan in nemen alsof we allen kippen waren in een legbatterij. Helaas hebben die 'kiekens' geen bluegrass om hun zinnen te verzetten en dat konden we hier wel bij het aanzetten van deel 2 met nummers als 'One Arm Man' en hun lijflied 'The Death South'. Na 'That Bastard Son' besloot ik evenwel ook om terug aan de ingang te gaan staan en zie de Jassie kwam zelfs tot daar om ons van het nodige vocht te voorzien.

Uiteraard is het buiten niet dezelfde sfeer als binnen maar we konden toch nog meezingen indien we dat zouden willen. Na 'Honey You' kwam de passage van deze 'The Dead South' hier in Aarschot aan een einde maar MC Jokke zou wel voor een bisser zorgen. Straffe kost van de 'JJ's' om deze 'The Death South' hier in hun 'café' te laten aantreden en zo is deze plaats zowaar een begrip aan het worden voor 'good music'.